Η Τρόικα διασύρει την κυβέρνηση

Δημοσίευση: 16 Νοε 2014 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:15

 

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Σε πρωτοφανή πολιτικό εξευτελισμό υποχρέωσε η τρόικα την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Πριν από τρεις μόλις ημέρες δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση που όριζε ότι μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των έως και 100 δόσεων βεβαιωμένες οφειλές προς την εφορία που δεν έχουν ακόμη καταστεί ληξιπρόθεσμες, όπως όριζε ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου.

Υπό την ασφυκτική πίστη όμως της τρόικας, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε άρον άρον να "καταπιεί" τον νόμο που ψήφισε η ίδια. Να ακυρώσει δηλαδή τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο της και να προωθήσει ρύθμιση βάσει της οποίας ούτε ο ΕΝΦΙΑ ούτε ο φόρος εισοδήματος του 2013 (ο φετινός) μπορούν να υπαχθούν στις 100 δόσεις!

Από την Τρίτη το βράδυ είχε ξεκινήσει η φημολογία ότι η Τρόικα υποχρέωσε την κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο που ψήφισε. Την Τετάρτη, μιλώντας σε ημερίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, η οποία προφανώς δεν είχε ενημερωθεί από την κυβέρνηση, διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση.

Εγινε φυσικά ρεζίλι, καθώς λίγες ώρες αργότερα κορυφαίοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν την αλλαγή ώστε να εναρμονιστεί το ελληνικό κοινοβούλιο και οι νόμοι που ψηφίζει με τις απαιτήσεις της τρόικας!

"ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ"

Αυτή η τόσο υποτιμητική για την Ελλάδα μεταστροφή της κυβέρνησης προκάλεσε, όπως ήταν φυσιολογικό, την αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

"Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε προαπαιτούμενα ούτε απαιτούμενα ούτε τίποτα από όσα αυτή τη στιγμή επιχειρείται να επιβληθούν σε διάφορα μέτωπα" τόνισε με έμφαση.

"Η συνέχεια του κράτους δεν σημαίνει για μας συνέχεια της υποταγής και της καταστροφής" υπογράμμισε. "Άλλο συνέχεια του κράτους και άλλο συνέχεια του Μνημονίου" κατήγγειλε πριν προχωρήσει στη μόνιμη επωδό του ΣΥΡΙΖΑ περί διενέργειας "εκλογών λύτρωσης και αλλαγής", λες και είναι τρελή η κυβέρνηση να προκαλέσει μόνη της εκλογές, τη στιγμή που όλες πλέον οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα τις χάσει σίγουρα και με αρκετή ή και πολύ μεγάλη διαφορά!

Ο ελληνικός λαός πρέπει να κληθεί στις κάλπες για να αποφασίσει "δημοκρατικά και ομαλά, ποια στρατηγική πρέπει να χαράξει η Ελλάδα για την έξοδο από την κρίση: τη στρατηγική της υποτέλειας ή τη στρατηγική της κατάργησης των Μνημονίων" διακήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ "έστειλε πάλι μήνυμα πολιτικής αστάθειας" σχολίασε  η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη προκαλώντας θυμηδία, λες και σύσσωμος ο ελληνικός λαός επιθυμεί την υποτιθέμενη "σταθερότητα" της υποταγής στις απαιτήσεις της τρόικας!

ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ!

Μια νότα ιλατραγωδίας έδωσε στην πολιτική ζωή της χώρας η πολιτική παρέμβαση του απομακρυθέντος τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος θεώρησε κατάλληλη τη συγκυρία να... εξάρει το κυβερνητικό του έργο! Μέχρι και την απόφασή του να οδηγήσει την Ελλάδα στο φρικτό μνημονιακό καθεστώς που διέλυσε την οικονομία της χώρας μας προσπάθησε να δικαιολογήσει!

Απέδειξε έτσι ότι παραμένει αμετανόητα μνημονιακός. Τίποτα από τον οικονομικό όλεθρο που έχουν υποστεί οι Ελληνες δεν τον έχει αγγίξει, δεν τον έχει συγκινήσει έστω και κατ΄ ελάχιστο. Πολύ λογικό βεβαίως, από τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι τα προσωπικά του εισοδήματα έχουν βελτιωθεί θεαματικά μετά την απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργία - και αναφερόμαστε μόνο στις φανερές αμοιβές δεκάδων χιλιάδων δολαρίων που παίρνει για να κάνει... διαλέξεις!!!

Ο Γ. Παπανδρέου έχει πλέον τόση απόσταση από την ελληνική πραγματικότητα που αναφερόμενος στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι... "τα δύο μεγαλύτερα σήμερα κόμματα γαλουχήθηκαν στο ίδιο αντιμνημονιακό καλούπι..."!!! Πρέπει να είναι ο μοναδικός Ελληνας υπήκοος ανά την υφήλιο ο Γιώργος Παπανδρέου που κατηγορεί τη Ν.Δ. ως... αντιμνημονιακό (!) κόμμα.

Για το ότι πήρε το ΠΑΣΟΚ με 44% και το παρέδωσε δυόμισι μόλις χρόνια αργότερα  με 13%, ούτε λέξη δεν είπε. Αντιθέτως, κατηγόρησε τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι "το μόνο που περιμένουν είναι να τελειώσει το Μνημόνιο". Κατά τον Γ. Παπανδρέου το ζήτημα δεν είναι η "Μεταμνημονιακή Ελλάδα".

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι "δώσαμε τιτάνια μάχη όχι μόνο να περιορίσουμε το έλλειμμα, αλλά και να κουρέψουμε μεγάλο μέρος του χρέους". Δεν μας εξήγησε όμως πώς πέτυχε το θαυμαστό έργο να παραλάβει το δημόσιο χρέος στο ύψος του 115% του ΑΕΠ (ή στο 129% του ΑΕΠ με τις καταγγελθείσες λαθροχειρίες της κυβέρνησής του) και βάζοντάς μας στο μνημόνιο, αφού "κούρεψε μεγάλο μέρος του" να το ... εκτινάξει στο 175% του ΑΕΠ!!!

Το πιο εφιαλτικό μέρος της ομιλίας του πάντως ήταν άλλο - η απειλή της... επιστροφής του στην πολιτική από τον θώκο του πρωθυπουργού! "Εχει ο καιρός γυρίσματα!" είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας ρίγη τρόμου σε ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό!

"ΚΑΤ΄ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ!"

Η απόφαση της κυβέρνησης να "φάει" το 50% (!) των αναδρομικών που βάσει απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιούνται οι ένστολοι από τον Αύγουστο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2014, εξηγεί γιατί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν ανέλαβε το υπουργείο Αμυνας, όπως φημολογείτο. Εξηγεί επίσης γιατί τοποθέτησε στη θέση αυτή τον Νίκο Δένδια, ο οποίος δεν είναι μυστικό ότι τρέφει πρωθυπουργικές βλέψεις, ώστε να χρεωθεί αυτός την παράνομη αρπαγή των χρημάτων των στρατιωτικών και των αστυνομικών!

Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να περικόψει το 50% των αναδρομικών και προς τους δικαστικούς, προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών εναντίον της από τις ενώσεις των θιγομένων λειτουργών.

Για "κλιμάκωση της κατ΄επανάληψη συνταγματικής εκτροπής της κυβέρνησης σε θέματα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων και σεβασμού των θεσμών, με ευρύτατες συνέπειες στην ίδια την αξιοπιστία του πολιτεύματος ως κράτους δικαίου" καταγγέλλουν ευθέως τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδας, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

"Η κυβέρνηση επιβάλλει δημοσιονομικά μέτρα στους δικαστές επειδή με δικαστικές αποφάσεις δικαιώθηκαν άλλες κατηγορίες εργαζομένων, προειδοποιώντας σαφώς τους δικαστές να μην εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της" αναφέρει η σοβαρότατη από πολιτική σκοπιά ανακοίνωση των ενώσεων των δικαστών.

Ανεξαρτήτως των προφανών κινήτρων προάσπισης των συμφερόντων των δικαστών αφού η κυβέρνηση θέλει να τους κλέψει τα μισά από τα λεφτά που δικαιούνται, οι καταγγελίες περί "κατ΄ επανάληψη συνταγματικής εκτροπής" είναι βαρύτατες, όταν ακούγονται από δικαστές που λόγω επαγγέλματος μετρούν την κάθε  λέξη που εκστομίζουν.

Ακόμη πιο σοβαρό ίσως είναι το γεγονός ότι οι δικαστές καλούν τους βουλευτές να καταψηφίσουν την τροπολογία αρπαγής των χρημάτων τους που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή "αρνούμενοι να ενδώσουν σε επικίνδυνες για τους θεσμούς της δημοκρατίας επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας".

Καταγγέλλουν δηλαδή οι δικαστές την κυβέρνηση ως απειλή για τους θεσμούς της δημοκρατίας! Πρόκειται για σοβαρότατη κατηγορία που υπερβαίνει κατά πολύ τα μισθολογικά τους αιτήματα. Θα ήταν ολέθριο σφάλμα εκ μέρους των πολιτών να περάσει απαρατήρητη. Όταν όλες οι ενώσεις των δικαστών χαρακτηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης "επικίνδυνες για τους θεσμούς της δημοκρατίας", πρέπει να σημάνει συναγερμός.

ΔΕΝ ΘΑ "ΚΟΥΡΕΥΤΕΙ" ΤΟ ΧΡΕΟΣ"

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κούρεμα του χρέους της. Αλλωστε, αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση του Βερολίνου!".

Με αυτόν τον αφοπλιστικό τρόπο ο εκπρόσωπος των Πέντε Σοφών της γερμανικής οικονομίας - πέντε κορυφαίων Γερμανών οικονομολόγων που συμβουλεύουν την εκάστοτε γερμανική κυβέρνηση - απάντησε σε ερώτηση για την Ελλάδα. Αφού δεν το θέλουν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, δεν πρόκειται να "κουρευτεί" το ελληνικό δημόσιο χρέος, είναι η ουσία της "επιστημονικής" γνωμάτευσης των Γερμανών οικονομολόγων, τέσσερις από τους οποίους είναι συντηρητικοί και ένας σοσιαλδημοκράτης, άρα όλοι - και οι πέντε - με την κυβέρνηση συνεργασίας χριστιανοδημοκρατών - σοσιαλδημοκρατών που κυβερνά  την Γερμανία!

ΩΣ ΚΑΙ ΟΙ... ΙΑΠΩΝΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ!

Το σημαντικό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι όλοι πλέον οι ξένοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες έχουν ξεγράψει την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές λόγω αδυναμίας της κυβέρνησης να εκλέξει δικό της Πρόεδρο της Δημοκρατίας μαζεύοντας 180 βουλευτές από 155 που έχει αυτή τη στιγμή η ίδια.

Αυτό το έχουν καταλάβει μέχρι και στην... Ιαπωνία! Αυτό συνάγεται από έκθεση του μεγαλύτερου ιαπωνικού επενδυτικού οίκου Νομούρα για την Ελλάδα, όπου αναφέρεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει, αν γίνουν πρόωρες εκλογές στη χώρα. Η Νομούρα μάλιστα δίνει πιθανότητες 70% στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών - θεωρεί δηλαδή ότι η κυβέρνηση πιθανότατα δεν θα μπορέσει να συγκεντρώσει τους 180 αναγκαίους βουλευτές.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, αν γίνουν τελικά, δεν θα είναι "το ίδιο φιλικό προς τις αγορές" όπως εκείνο του Ιουνίου του 2012.  Καθησυχάζει πάντως τους επενδυτές της υπογραμμίζοντας ότι μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκαλεί τον ίδιο προβληματισμό όπως προ διετίας, δεδομένου του μετριασμού της ρητορικής της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα ως προς το τι προτίθεται να πράξει, αν αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Όταν πάντως ακόμη και στην άλλη άκρη της Γης, στην Ιαπωνία, έχουν πάρει χαμπάρι ότι η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ψυχορραγεί πολιτικά, οι προοπτικές επιβίωσής της γίνονται αντικειμενικά ισχνότερες. Μέχρι να γίνουν όμως οι ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου το αργότερο, όλα αυτά είναι απλώς εικασίες και τίποτα περισσότερο. Η πράξη και μόνο αυτή θα δείξει.

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass