Η Παρακαταθήκη του Γιάννη Βαρνά*

Δημοσίευση: 24 Νοε 2014 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 19:31

 

Το Σημείωμα του προέδρου-Νοέμβριος 2014

 

Περίοδος Στρατηγικών Επιλογών για το ΤΕΕ

Με το σημερινό μου μήνυμα θέλω πέρα από την ενημέρωσή σας για τα τρέχοντα θέματα του Τμήματός μας να θέσω τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μου για τρία σημαντικά ζητήματα που απαιτούν σοβαρές λύσεις και είναι αυτή τη στιγμή τα καυτά θέματα που αντιμετωπίζουμε ως ΤΕΕ. Είναι το ασφαλιστικό, η τράπεζα Αττικής και τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ – ΤΣΜΕΔΕ

Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες προς τον υπουργό Εργασίας προκειμένου να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του για:

* Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας από τα μέλη μας

* Δυνατότητα πληρωμής εισφορών μόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

* Συνέχιση της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης ασφαλισμένων που δεν είναι οικονομικά τακτοποιημένοι

* Όσο γίνεται ευνοϊκότερους όρους για ρύθμιση οφειλών προς το ταμείο

Αυτά είναι μικρά βήματα, που όμως αν γίνουν, θα ανακουφίσουν πολλούς συναδέλφους που βιώνουν σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την ασφάλισή τους.

Επίσης για τη διάσωση του ΤΣΜΕΔΕ θεωρώ ότι πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά την περίπτωση ίδρυσης Ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης. Γι’ αυτό προτείνω την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού από το ΤΕΕ για την επιλογή ανεξάρτητου οίκου διεθνούς κύρους που θα συνδράμει το ΤΕΕ στη λήψη αποφάσεων για το ΤΣΜΕΔΕ αφού ληφθούν υπόψη οι εισηγήσεις του έγκυρου αναλογιστικού παρατηρητηρίου που έχει συστήσει το ΤΕΕ για το ΤΣΜΕΔΕ.

Θα πρέπει επίσης να διεκδικήσουμε τη μεταφορά δικαιωμάτων εκμετάλλευσης δημόσιας περιουσίας που θα καλύψει στην αρχή λογιστικά – αναλογιστικά, το ποσό που έχασε το Ταμείο με το «κούρεμα» των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, και στην συνέχεια και ουσιαστικά.

Τέλος, θα πρέπει να εξετασθούν ενδελεχώς θέματα όπως η ασφάλιση της ιδιότητας του μηχανικού, οι δείκτες ανταποδοτικότητας του νέου Ταμείου, η απόδοση των επενδύσεων μέχρι τώρα στην τράπεζα Αττικής και τα ομόλογα και να σχεδιασθεί ένα επενδυτικό πλάνο αποτελεσματικό.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πιστεύω ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν μέχρι σήμερα για την Αττικής ήταν πρόχειρες και δεν προέβλεψαν το μέγεθος της οικονομικής ζημίας που προέκυψε για τα κεφάλαια που επενδύθηκαν από το Ταμείο μας.

Είναι εκ των ων ουκ άνευ απαραίτητη η επιλογή κι εδώ ενός ανεξάρτητου οίκου διεθνούς κύρους (ίσως ίδιου με του ΤΣΜΕΔΕ) που θα καθοδηγήσει τις αποφάσεις του ΤΕΕ για το τι μέλει γενέσθαι με την Αττικής καθώς η συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που απαιτείται αγγίζει το ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ, που θα είναι λεφτά του ΤΣΜΕΔΕ δηλαδή όλων μας και πρέπει με πολύ σεβασμό να αποφασίσουμε γι’ αυτά.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής τα δείγματα γραφής για τις προθέσεις του προέδρου συναδέλφου Σπίρτζη δείχνουν αντιμετώπιση του προβλήματος με πολιτικούς και όχι οικονομικούς όρους. Εύχομαι η συνέχεια να είναι στη σωστή κατεύθυνση.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Άνοιξε η συζήτηση, ύστερα από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το καλοκαίρι, για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών.

Μέχρι σήμερα τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών βασίζονται σε νομοθετήματα, διατάγματα, εγκυκλίους και αποφάσεις τα οποία έχοντας ως αφετηρία τους νόμους 4663/1930 και 6422/1934 δεν ανταποκρίνονται πλέον στις σύγχρονες επιστημονικές κατευθύνσεις και επαγγελματικές εξειδικεύσεις των μηχανικών. Η απουσία πολιτικής πρωτοβουλίας και η έλλειψη συστηματικής μελέτης για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των νέων ειδικοτήτων των μηχανικών των ελληνικών πολυτεχνικών σχολών των μηχανικών τριετούς φοίτησης του εξωτερικού και των μηχανικών τεχνολογικής εκπαίδευσης των ελληνικών ΤΕΙ έχουν δημιουργήσει νεφελώδες τοπίο, με κυρίαρχες τις συντεχνιακές διχογνωμίες και την πολιτική εκμετάλλευση.

Σήμερα όμως είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να δώσουμε λύση σ’ αυτό το καυτό ζήτημα και πρέπει να είναι μια λύση σύγχρονη, λειτουργική και διαχρονική. Οι σκέψεις μου για την πρόταση-λύση συνοψίζονται στα παρακάτω:

* Η πρόταση δεν θα πρέπει να θίγει τα υφιστάμενα θεσμοθετημένα επαγγελματικά δικαιώματα και τον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος αλλά θα τα ταξινομήσει και θα τα οργανώσει.

* Πρέπει να αφορά στο σύνολο των μηχανικών (ΑΕΙ, ΤΕΙ τριετούς και τεταρτοετούς διάρκειας σπουδών, εξωτερικού κ.λπ.) αλλά και τους τεχνικούς που δεν μπορούν στη σημερινή κατάσταση να καταταγούν άμεσα στις βασικές ειδικότητες του ΤΕΕ (όπως για παράδειγμα απόφοιτοι νεοσύστατων σχολών που δεν έχουν πλήρη δικαιώματα μιας κατηγορίας –μηχανικοί περιβάλλοντος Ξάνθης) και τους μηχανικούς που θέλουν να διευρύνουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες σε επιμέρους τομείς.

* Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η πρόταση δεν έχει σκοπό να βάλει εμπόδιο στους μηχανικούς ούτε τώρα ούτε σε αυτούς που θα κληθούν να ασκήσουν το επάγγελμα σε 7-8 χρόνια από σήμερα.

* Η πρόταση πρέπει να θωρακίσει το επάγγελμα έναντι αποφοίτων ΤΕΙ, αποφοίτων σχολών τριετούς φοίτησης του εξωτερικού, ιδιωτικών κολεγίων και άλλων που ελλείψει σαφούς πλαισίου εγγράφονται και αποκτούν διευρυμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν:

* Το ΤΕΕ θα πρέπει να είναι ο φορέας πιστοποίησης όλου του τεχνικού κόσμου (ΑΕΙ, ΤΕΙ κ.λπ.) διασφαλίζοντας την Πολιτεία και πιστοποιώντας τα επαγγελματικά δικαιώματα με συγκεκριμένη διαδικασία.

* Το ΤΕΕ ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας θα πρέπει να έχει συμμετοχή στις αποφάσεις για την δημιουργία νέων σχολών και τμημάτων στην Ελληνική επικράτεια για την τεχνική ή τεχνολογική κατεύθυνση και να γνωμοδοτεί για τις σχολές εξωτερικού.

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΣ

Για όλα τα προαναφερθέντα που έχουν να κάνουν με τις στρατηγικές επιλογές του ΤΕΕ στην περίοδο που διανύουμε θα σας κρατώ ενήμερους συνεχώς.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, ως Περιφερειακό Τμήμα στο διάστημα που πέρασε

* Αναδείξαμε εντόνως με συνέντευξη Τύπου σ’ όλα τα Μ.Μ.Ε. το πρόβλημα των συναδέλφων μηχανικών σχετικά με τις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ.

* Φέραμε στο προσκήνιο το πολύ σοβαρό ζήτημα της ολοκλήρωσης του φράγματος της Μεσοχώρας και της λειτουργίας του ΥΗΣ Γλύστρας ανεξάρτητα από την εκτροπή των νερών του Αχελώου στη Θεσσαλία. Είναι ένα έργο εθνικής εμβέλειας που μόνο οφέλη έχει για τη χώρα σ’ αυτήν την κρίσιμη περίοδο καθώς θα παράγει το 11% της πράσινης καθαρής ενέργειας και είναι αποπερατωμένο κατά 95%.

* Οργανώσαμε και είναι σε εξέλιξη επιμορφωτική πρωτοβουλία μέχρι τον Ιανουάριο για θέματα που έχουν να κάνουν με ευρωκώδικες, ΚΑΝ.ΕΠΕ , νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς κ.λπ.

* Συστήσαμε και ξεκίνησε τη λειτουργία όλων των Μόνιμων Επιτροπών του Τμήματος από τις οποίες περιμένουμε τεκμηριωμένες προτάσεις στα αντικείμενα που ασχολούνται ώστε να αναδείξουμε επιστημονικά θέματα που αφορούν την κοινωνία και τους μηχανικούς στο μέλλον.

* Σχεδιάζουμε επίσης την οργάνωση ημερίδας για την e-πολεοδομία που θα γίνει πολύ σύντομα και θα είναι σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και το κεντρικό ΤΕΕ ενώ θα ληφθεί μέριμνα να την παρακολουθήσουν μηχανικοί που εργάζονται στους Δήμους της περιφέρειάς μας.

* Τέλος συμμετέχουμε στο σχεδιασμό δράσεων στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση για δράσεις που θα υλοποιηθούν από το Τμήμα μας.

*Αυτά είναι ίσως τα σημαντικότερα θέματα που ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά πως θα είμαι δίπλα σας και κοντά σας όπου μπορώ να βοηθήσω.

Στο επίκεντρο των δράσεών μας θα είναι ο συνάδελφος μηχανικός.

 

 

* Το Σημείωμα έφτασε στα μέλη του ΤΕΕ, μέσω του Ενημερωτικού Δελτίου του Τμήματος, την δύο ημέρες πριν ασθενήσει αιφνιδίως ο πρόεδρος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass