ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2014 10:30 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:09

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

 

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Συννεφιασμένος θα είναι σήμερα Παρασκευή ο καιρός με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής στο νομό Λάρισας, ενώ το Σαββατοκύριακο αναμένουμε βελτίωση. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Φάνη Τακούδη (kairos-alex.gr) «σήμερα αναμένονται αραιές συννεφιές, που στα ανατολικά ορεινά θα είναι πυκνότερες, με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής. Βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 ως 14 βαθμούς Κελσίου. Ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα είναι σχεδόν αίθριος και η θερμοκρασία αμετάβλητη. Την Δευτέρα ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος, ενώ η θερμοκρασία σε άνοδο (12-15 βαθμούς Κελσίου). Από Τρίτη θα επιστρέψουν οι συννεφιές, η θερμοκρασία θα πέσει, χωρίς όμως ιδιαίτερα φαινόμενα.

 

Η νέα διοίκηση

του ΓΕΩΤΕΕ

Ο γεωπόνος Κωνσταντίνος Καλόγηρος είναι ο νέος πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε., που προήλθε από τις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου. Η υπόλοιπη σύνθεση της Δ.Ε. έχει ως εξής: Αντιπρόεδρος Σωτήριος Βαλκανιώτης (Γεωλόγος), Γεν. Γραμματέας Κωνσταντίνος Γρουσόπουλος (Δασολόγος), Οργαν. Γραμματέας Δημήτριος Αμπελουργός (Κτηνίατρος), Ταμίας Δημήτριος Ντάκης (Ιχθυολόγος), μέλη Παναγιώτα Βραντζά (Κτηνίατρος), Χρήστος Καρακώστας (Γεωλόγος), Σταύρος Κοσμάς (Δασολόγος), Κωνσταντίνος Κρεμμύδας (Γεωπόνος), Γεώργιος Κωσταρόπουλος (Γεωπόνος), Νικόλαος Παπαβασιλείου (Γεωπόνος).

 

Έκτακτη σύσκεψη

γεωπόνων

Έκτακτη σύσκεψη με αφορμή τα νέα, ενδεχομένως πολύ σοβαρά προβλήματα, που θα προκύψουν στα αγροπεριβαλλοντικά, λόγω της επικαιροποίησης υποβάθρου συγκαλεί για σήμερα Παρασκευή στις 8:30 π.μ., ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας, ο οποίος καλεί τα μέλη του να παρευρεθούν στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Θεσσαλίας -Στερεάς Ελλάδας. Αντικείμενο συζήτησης θα είναι και τα συνεχή προβλήματα, οι καθυστερήσεις των Αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων, καθώς και το χρονοδιάγραμμα ενεργειών εκ μέρους του Συλλόγου.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ

Πάντως σε τροχιά πληρωμών βάζει –επιτέλους- τους βιοκαλλιεργητές η πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την οποία καλούνται οι ΔΑΟΚ που έχουν ολοκληρώσει τους φακέλους των δικαιούχων, να τις αποστείλουν στον Οργανισμό, καθώς το πληροφοριακό σύστημα έχει ανοίξει, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία πίστωσης των λογαριασμών των παραγωγών. Να σημειωθεί πως αρχικά το υπουργείο είχε προσδιορίσει την πληρωμή των δικαιούχων για τις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως εξής: «Μετά την ολοκλήρωση των εκπαιδεύσεων των υπαλλήλων των ΔΑΟΚ που πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη και την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών ελέγχων, σας ενημερώνουμε ότι ήδη είναι ανοικτό και διαθέσιμο στους φορείς υλοποίησης (ΔΑΟΚ) το πληροφοριακό σύστημα που υποστηρίζει την διαδικασία πληρωμών του μέτρου 214 «Αγροπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» Δράση 1.1. Βιολογική Γεωργία προκειμένου να δημιουργηθούν οι παρτίδες πληρωμής και να αποσταλούν φάκελοι στην υπηρεσία μας για την καταβολή οικονομικών ενισχύσεων στους δικαιούχους της δράσης Βιολογική Γεωργία».

Στο μεταξύ ομιχλώδες παραμένει το τοπίο για τις πληρωμές στην νιτρορύπανση, ενώ τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, όπως επίσης με καθυστέρηση θα γίνει και η εκκαθάριση της ενιαίας ενίσχυσης, αφού σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή «στο τέλος του χρόνου θα πρέπει να περιμένουν την πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης οι δικαιούχοι παραγωγοί».

 

Παράταση στις δηλώσεις

συγκομιδής σταφυλιών

Παρατάθηκε μέχρι την 22η Δεκεμβρίου, η συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2014, μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ. Επιπρόσθετα, δίνεται η δυνατότητα υποβολής χειρόγραφων δηλώσεων συγκομιδής μόνο για όσους αμπελοκαλλιεργητές παρουσιάζουν προβλήματα στο Αμπελουργικό Μητρώο και δεν δύνανται να διορθωθούν άμεσα από 05/01/2015 έως 15/01/2015.

 

Τεύτλα

Συμβολική κατάληψη του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. στο Πλατύ Ημαθίας πραγματοποίησαν πρόσφατα οι τευτλοπαραγωγοί, οι οποίοι συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους, διεκδικώντας άμεσα απάντηση για το πότε θα πληρωθούν από την εταιρεία για την παραγωγή που παρέδωσαν. Την Δευτέρα οι λαρισαίοι τευτλοπαραγωγοί συναντήθηκαν με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, τον οποίο ενημέρωσαν για το πρόβλημα, ενώ φαίνεται τελικά πως περίπου 250 στρέμματα τεύτλων στο νομό δεν θα συγκομιστούν λόγω βροχοπτώσεων και της αβεβαιότητας που επικρατεί από την βιομηχανία.

 

Ανάρπαστα τα αμνοερίφια

Ανάρπαστα έχουν γίνει τα ελληνικά αμνοερίφια κυρίως σε Ισπανία αλλά παραδοσιακά και σε Ιταλία, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, αφού οι συμφωνίες των κτηνοτρόφων με τους εμπόρους είναι πολλές και συμφέρουσες. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης τα αρνιά (κυρίως μικρά και μεσαία) πουλήθηκαν 5,20 ευρώ\κιλό και τα κατσίκια περίπου 6,5 ευρώ. Τώρα θα δείξει ο χρόνος αν τις ελλείψεις αμνοεριφίων που ενδεχομένως παρουσιαστούν στην ελληνική αγορά την χρυσοπληρώσουμε οι Έλληνες καταναλωτές.

Όσον αφορά στον καταρροϊκό πυρετό που έπληξε τους κτηνοτρόφους, από το Μάρτιο του 2015 θα διατεθούν τα σχετικά εμβόλια, καθώς σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρι Κουκουλόπουλο «όποια πρωτοβουλία για εμβολιασμό μετατίθεται για τον προσεχή Μάρτιο όπου θα προβλεφθούν τα κονδύλια, αφού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2014 δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια για τη συγχρηματοδότηση κατά 75% από πλευράς τους, ούτε η αναγκαία ποσότητα εμβολίων για όλες τις Βαλκανικές χώρες που ενδημεί η νόσος. Ήδη αναπτύχθηκε σε σημαντικό βαθμό ανοσία στον καταρροϊκό στα αιγοπρόβατα που είχαν προσβληθεί από τη νόσο», όπως προκύπτει από αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων».

 

Ντομάτα

Έντονα αυξητική τάση ακολουθούν οι εισαγωγές ντομάτας από το Μαρόκο στην ευρωπαϊκή αγορά, γεγονός που ανησυχεί τους Γάλλους, τους Ισπανούς και τους Ιταλούς παραγωγούς, οι οποίοι αναζητούν λύσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν «στη Γαλλία, τον Οκτώβριο του 2014 και μόνο έχει παρατηρηθεί μια αύξηση της τάξης του 66% στις εισαγωγές ντομάτας από το Μαρόκο, σε σχέση με τα στοιχεία της περασμένης χρονιάς. Η τάση του Οκτωβρίου συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο, μήνα κατά τον οποίο η κυκλοφορία των μαροκινών ντοματών διευρύνθηκε κατά 55% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Από τη μεριά τους οι Ευρωπαίοι παραγωγοί καλούν την Κομισιόν να εφαρμόσει τα μέτρα προστασίας της ευρωπαϊκής παραγωγής που προβλέπονται και να τροποποιήσει την αξία των ντοματών που εισάγονται από το Μαρόκο. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η ζημία που θα έχει φέτος ο ευρωπαϊκός κλάδος τομάτας λόγω της μαροκινής σοδειάς θα είναι πάρα πολύ μεγάλη».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass