ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΗΝ «Ε»

Παραγοντισμός ή Διοίκηση των ομάδων;

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2014 14:38 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 20:33

*Του Βάσου Π. Καραμπίλια

 

Ο αθλητισμός επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από τις κοινωνικές τάσεις, που επικρατούν σε κάθε εποχή. Είναι η ίδια η κοινωνία και αυτό φαίνεται είτε μέσα από πράξεις βίας, που δυστυχώς ακόμη λαμβάνουν χώρα στα ελληνικά γήπεδα του 2015, είτε από έκνομες πράξεις, που εξυπηρετούν τον καιροσκοπισμό και τα ιδιοτελή συμφέροντα.  Το Ποδόσφαιρο αποτελεί στάση ζωής και μοιραία η άνοδος ή η πτώση του, συνδέονται με την κοινωνική ανάπτυξη ή την παρακμή. Με τον όρο αθλητικός παράγοντας, σε μια χώρα, που το ποδόσφαιρο είναι αναπτυγμένο, οι φίλαθλοι αντιλαμβάνονται τον άνθρωπο εκείνο, ο οποίος πέραν ενδεχομένως της οικονομικής ευρωστίας, εκπροσωπεί μια ομάδα και ταυτόχρονα τη διοικεί με άριστο τρόπο και στόχο την επιτυχία σε όλα τα επίπεδα. Στην Ελλάδα, όταν αναφερόμαστε  στο Ποδόσφαιρο, μια δύσοσμη αύρα μας διαπερνάει. Άνθρωποι άσχετοι με τον Αθλητισμό και ως εκ τούτου επικίνδυνοι, κατέλαβαν πολλές καίριες θέσεις (Παράγοντες- Εκπρόσωποι Αθλητών- Δικηγόροι) πλούτισαν από το Ποδόσφαιρο, ενώ η μόνη τους έννοια ήταν να βγάλουν κι άλλα χωρίς όρια και φραγμούς. Μια άρρωστη κατάσταση, που δυστυχώς πλέον κατοικοεδρεύει στα υψηλότερα στρώματα της ποδοσφαιρικής μας κουλτούρας. Ναι, θεωρώ ότι είναι κυρίως θέμα κουλτούρας και πολιτισμού. Το ποδόσφαιρο πλέον έχει γίνει το μέσο για να γίνουμε γνωστοί, να παραγοντίσουμε, να μας δουν, να επιβληθούμε, να παρανομήσουμε. Η λέξη προσφορά, πουθενά. Συνεπώς δεν είναι Διοίκηση της ομάδος αυτό, είναι Παραγοντισμός.

  Σύμφωνα με το Νίτσε ‘’Η εσωτερική δύναμη μιας κοινωνίας φαίνεται, από τα πόσα παράσιτα μπορεί να ανέχεται’’ Η σύγχρονη πρακτική του αθλητισμού, επηρεασμένη από την καθημερινότητα και τις ανθρώπινες αδυναμίες, αποτέλεσε την αιτία, πολλές φορές να αμφισβητηθεί όχι μόνο η αξία του, αλλά και η ηθική του. Μία ηθική, που τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, όχι μόνο αμφισβητήθηκε αλλά καταρρακώθηκε και υπονομεύτηκε από ανθρώπους και πρακτικές, που σαν στόχο είχαν μόνο το ίδιον όφελος, που κατά κύριο λόγο ήταν και είναι οικονομικό.  Ο Πλάτων έλεγε ότι ‘’Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρούμε σε συμφωνίες ηθικής, διότι αυτό αποτελεί μονόδρομο προόδου σε εξελιγμένες κοινωνίες". Κατά τη γνώμη μου ο αθλητισμός και ειδικά το Ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν ανάγκη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εποχή, από ανθρώπους, που θα διοικήσουν επαρκώς και με υψηλή επιστημονική κατάρτιση τις ομάδες και όχι από παράγοντες και πολλές φορές παραγοντίσκους, που έτυχε να απολαμβάνουν μιας οικονομικής ευμάρειας. Ομάδες με σπουδαία αθλητική ιστορία πολλές φορές, καθίστανται υποχείρια ανθρώπων ασχέτων με το ποδόσφαιρο, οι οποίοι απλά επιδιώκουν μέσω της ενασχόλησης και εκτός των άλλων, τη φήμη και την άκαρπη δόξα. Η νεοπλουτίκ ματαιοδοξία και η ανούσια επίδειξη ενός πλασματικού πλούτου, που υπάρχει μόνο στα λόγια, δυστυχώς καλά κρατούν.

 Διοικώ μια ομάδα, σημαίνει ότι αποφασίζω και πράττω, συμβουλευόμενος ανθρώπους που γνωρίζουν τι σημαίνει Διοίκηση του ποδοσφαίρου και ενδεχομένως αθλητική ψυχολογία, γιατί όσο και αν φαίνεται παράδοξο, η ψυχολογία του αθλητή και του προπονητή τις πιο πολλές φορές ούτε καν εξετάζεται από εκείνους, που τους προσλαμβάνουν και σε ένα κακό αποτέλεσμα τους απολύουν.  Αθλητικά γεγονότα σπουδαία στη χώρα μας, αθλητικές επιδόσεις ιστορικές. Πρόοδος και ευφορία ανύπαρκτες. Δεν αξίζει να πούμε μεγάλα λόγια για το τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατρακύλα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πάταξη της βίας, πλήρης κωδικοποίηση της πανσπερμίας αθλητικών νόμων και κανονισμών, συμμόρφωση μηδενός εξαιρουμένου με τις επιταγές των Διεθνών και εγχώριων αθλητικών κανόνων, αυστηροποίηση του ελέγχου όσων ασχολούνται έμμεσα ή άμεσα με τα αθλητικά δρώμενα, απεμπλοκή του ποδοσφαίρου από την πολιτική, προστασία των αθλητών και μετά των ομάδων, αυστηρός έλεγχος της δικαιοσύνης σε εκείνους, που παίρνουν στα χέρια τους τα ινία των ομάδων και τέλος επιθυμία για οριστική σύγκρουση με καταστάσεις και ανθρώπους, που όταν αποφασίσουν απλά να παραγοντίσουν, συμβάλλουν στην παρακμή .Δε θα ξεχάσω τον Πρόεδρο της Premier League (Αγγλική Λίγκα) στο τελευταίο συνέδριο Διοίκησης ποδοσφαίρου, που είχα την τιμή να παρακολουθήσω. Είπε : ''Το μυστικό της επιτυχίας μας είναι απλό. Βάζουμε τους καλύτερους να ασχολούνται με τα σημαντικά του Ποδοσφαίρου μας''. Επί μια ώρα πριν λίγες ημέρες προσπαθούσα να εξηγήσω στο Γενικό Διευθυντή ομάδος της Αγγλίας, όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στα τοπικά πρωταθλήματα και όχι μόνο και γιατί ο πρώην αθλητής στην Ελλάδα επιβάλλεται να γίνει μετά το τέλος της καριέρας του Τεχνικός Διευθυντής. ‘’Μάλλον έχετε μπερδέψει τον scouter με τον Τεχνικό Διευθυντή. Ο Τεχνικός Διευθυντής στην Αγγλία επιβάλλεται να έχει τα προσόντα ούτως ώστε να συμμετέχει ακόμη και σε οικονομικές διαπραγματεύσεις και όχι μόνο μου απάντησε. ‘’

 Το ελληνικό ποδόσφαιρο, έχει παραμείνει σε μια προνηπιακή φάση, ενώ θα έπρεπε να διανύει μια περίοδο πλήρους ωριμότητας. Υπεύθυνοι πολλοί. Άξιοι να το βοηθήσουν λίγοι. Για τους παλαιότερους και όσους ασχολούνται με την ιστορία του Ποδοσφαίρου θα θυμούνται ότι ο φιλόσοφος και βραβευμένος με Νομπέλ Λογοτεχνίας Αλμπέρ Καμί, ο οποίος στα φοιτητικά χρόνια του υπερασπιζόταν την εστία της ποδοσφαιρικής ομάδας του πανεπιστημίου του, τόνιζε ότι ‘’Όσα έμαθα για την ηθική και τις υποχρεώσεις τα χρωστάω στο ποδόσφαιρο’’

 

 

Ο Βάσος Π. Καραμπίλιας είναι Δικηγόρος Αθηνών 

Αθλητικό Δίκαιο - MBA in Sports Management

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass