Πολιτικός ίλιγγος: Ηττοπάθεια, πόλωση και... εκλογές (Α’)

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2014 21:26 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 13:07
Του Νίκου Ι. Μεγαδούκα
Πολιτικός ίλιγγος επικρατεί στη χώρα, με ακραίους προεκλογικούς τόνους από όλες τις πλευρές, που αναζωπυρώνουν τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, σενάρια τα οποία επί της ουσίας τους έχουν αυτονομηθεί, καθώς η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από τα χέρια της σημερινής κυβερνήσεως (άλλωστε, πολλοί κάνουν λόγο για «κυβέρνηση σε αποδρομή») η οποία (σύμφωνα και με δημόσια παραδοχή φιλικών προς αυτήν αναλυτών) διακατέχεται από ηττοπάθεια.
Ηττοπάθεια, την οποία ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (αλλά και ο Ευ. Βενιζέλος – με τους δύο να ταυτίζουν τη δική τους παραμονή στην εξουσία ως την προϋπόθεση για τη σταθερότητα στη χώρα) προσπαθεί να διασκεδάσει (κάτι που έπραξε στην τελευταία του ομιλία στην ΚΟ της ΝΔ) ζητώντας από τα στελέχη του «να βγουν μπροστά» και να περάσουν στην αντεπίθεση με «χειροβομβίδες» (επιχειρημάτων προφανώς) ταυτοχρόνως δε εμμένει σε μια σκληρή και απολύτως πολωτική (έναντι του ΣΥΡΙΖΑ) επικοινωνιακή πολιτική, την οποία (ακόμη και φιλικοί προς την κυβέρνηση αρθρογράφοι) θεωρούν λαθεμένη και διχαστική.
Είναι εμφανές πως η κυβέρνηση δεν θέλει να προχωρήσει σε εκλογές, διότι γνωρίζει ότι πιθανώς θα τις χάσει (σύμφωνα τουλάχιστον με τα ευρήματα όλων σχεδόν των δημοσκοπήσεων) ταυτόχρονα δε διαπιστώνει ότι οι δανειστές ναι μεν λένε ότι δεν θέλουν τις εκλογές (καθώς τους συμφέρει η παραμονή του παρόντος μνημονιακού σχήματος στην εξουσία), την ίδια, όμως, στιγμή αρνούνται να της δώσουν πίστωση χρόνου, όπως σαφώς προκύπτει από τις ανελαστικές θέσεις (και απαιτήσεις) των εκπροσώπων τους στην Τρόικα, ενώ (ούτε καν σε επικοινωνιακό επίπεδο) δεν την διευκολύνουν.
Και αυτό το τελευταίο προκύπτει από πρόσφατη δήλωση του επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος ανέφερε ότι το καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό πρόγραμμα 2015 -2016 και για το χρέος της Ελλάδος, ενώ η αρχική εκτίμηση (ή κυβερνητική επιθυμία) ήταν ότι οι συζητήσεις αυτές θα γίνονταν την άνοιξη, δηλαδή μόλις η Eurostat αξιολογήσει τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας για το 2013.
Μαζί δε με τους Ευρωπαίους, την κυβέρνηση «στριμώχνουν» και οι Αμερικανοί, οι οποίοι (κινούμενοι, όπως και στο παρελθόν, με τη λογική του επικυρίαρχου) «τα έψαλαν» στην Αθήνα για την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού και απειλούν μάλιστα (έχοντας δώσει σχετικό «τελεσίγραφο») ότι αν δεν συλληφθεί ο φυγάς, τότε θα αναλάβουν οι ίδιοι (και οι Υπηρεσίες τους) τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.
Εν προκειμένω δεν είναι τυχαίο ότι το αμερικανικό περιοδικό «Economist» τονίζει ότι «η επανεμφάνιση της νέας τρομοκρατίας είναι ένα σοβαρό χτύπημα για την κλονιζόμενη κυβέρνηση Σαμαρά» και ότι στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι «αρκετά ηγετικά της στελέχη της 17 Νοέμβρη διέφυγαν της σύλληψης το 2002».
Παρά ταύτα, ο πρωθυπουργός επιμένει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία (στην ΚΟ της ΝΔ είπε ότι «εμείς πηγαίνουμε για εκλογές το 2016», δηλαδή ο σχεδιασμός μας είναι αυτός) και ότι αν οι κάλπες στηθούν νωρίτερα, την ευθύνη θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. από πότε η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία είναι κάτι κακό;) και υποστηρίζει ότι η ΝΔ θα έλθει πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές.
Ωστόσο, άπαντες προεξοφλούν ότι θα στηθούν κάλπες εντός του 2014 (σ.σ. ακόμη και γερμανικές εφημερίδες) αν και στον αντίποδα (μαζί με την κυβέρνηση) οι Ευρωπαίοι, όπως προαναφέραμε, ξορκίζουν την εκδοχή αυτή, σύμφωνα δε με το «Βήμα» το ενδεχόμενο να στηθούν τριπλές κάλπες στην Ελλάδα «προκαλεί εκνευρισμό στη Γερμανία, καθώς το ντόμινο των εξελίξεων θα περιπλέξει την κατάσταση» και «για αυτό και θέλουν «καθαρές» ευρωεκλογές».
«Για τον Αντώνη Σαμαρά μπορεί να είναι έξυπνη κίνηση, αλλά για εμάς είναι πρόσθετος μπελάς», φέρεται, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, να είπε υψηλόβαθμο στέλεχος των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, ενώ αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου των Οικονομικών, παρέπεμπε στην κριτική που είχε ασκήσει παλιότερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012) τονίζοντας ότι αυτές οι εκλογές πάγωσαν για πολλούς μήνες το «πρόγραμμα βοήθειας».
Αυτό που προκαλεί επιπλέον ανησυχία στο Βερολίνο είναι, σύμφωνα με το «Βήμα», ότι ενδεχόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα «θα προκαλέσουν φραστικές επιθέσεις του Αντώνη Σαμαρά προς την Τρόικα και στόχους του Μνημονίου, στην προσπάθειά του να βγει νικητής από τις κάλπες» και αυτό που φοβούνται οι Γερμανοί είναι κάτι τέτοιο μπορεί να ωφελήσει εκλογικά τη λαϊκιστική «Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία», καθώς και την ακροδεξιά στην Ευρώπη.
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ας μην λησμονούμε, ότι κοντά στις ανωτέρω δυσχέρειες για την κυβέρνηση, ήλθε να προστεθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ζητείται να επιστραφούν οι περικοπείσες αποδοχές στους ενστόλους, απόφαση η οποία μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα και για άλλες κοινωνικές ομάδες, απόφαση που ανατρέπει τους (επικοινωνιακού και προεκλογικού χαρακτήρα) σχεδιασμούς των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να μοιράσουν το πρωτογενές πλεόνασμα σε ορισμένες, πληγείσες από την άγρια λιτότητα, ομάδες της κοινωνίας.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτή η ανατροπή στο πολιτικό περιβάλλον η οποία έχει συντελεσθεί, καθώς ο Α. Σαμαράς υπολόγιζε ότι με τη φιέστα που οργάνωσε στο Ζάππειο για την ανάληψη της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ θα πάρει πολιτικούς «πόντους», τους οποίους θα κεφαλαιοποιήσει στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτό δεν συνέβη και μάλιστα η φιέστα χάθηκε πίσω από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου», ένα σκάνδαλο το οποίο φαίνεται να αγγίζει τα συγκυβερνώντα κόμματα.
Εξ άλλου, ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση των θέσεων της Ελληνικής Προεδρίας στο Στρασβούργο απέφυγε να στείλει οποιοδήποτε μήνυμα κατά της λιτότητας – αντιθέτως ζήτησε εκ νέου τη καλοσύνη των δανειστών – και αυτό του στοίχησε δημοσκοπικά, ενώ είναι σχεδόν εμφανές ότι τα σκληρά μηνύματα που φτάνουν στον Γιάννη Στουρνάρα από τους δανειστές δείχνουν δυσπιστία απέναντι στο success story της κυβερνήσεως και προοιωνίζονται νέες απαιτήσεις και στο βάθος ένα ακόμη Μνημόνιο, κάτι το οποίο προκύπτει ακόμη και από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, έκθεση την οποία τα κυρίαρχα ΜΜΕ φρόντισαν να τη «θάψουν».
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ
Εξαιτίας αυτών των ανατροπών και του γεγονότος ότι, εκ των πραγμάτων, η χώρα έχει εισέλθει σε μία μακρά προεκλογική περίοδο (αλήθεια εκλογές δεν σημαίνουν οι προεκλογικού χαρακτήρα υποσχέσεις για 440.000 «ευκαιρίες εργασίας»;) οι συνέπειες της οποίας παραμένουν απροσδιόριστες (αν και είναι, ήδη, ορατές) πρωθυπουργός και το κλειστό περί αυτόν επιτελείο, έχει υιοθετήσει μια αγρίως πολωτική επικοινωνιακή τακτική, η οποία, σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών, θυμίζει επικοινωνιακές τακτικές της Δεξιάς στις δεκαετίες του ‘70 και του ’80 (και σύμφωνα με άλλους ακόμη και της δεκαετίας του ’50).
Πολλοί έχουν κάνει λόγο ακόμη και για «εμφυλιοπολεμικό παροξυσμό» εκ μέρους των «γαλάζιων», ο οποίος μάλιστα συνοδεύεται από την ανακίνηση του θέματος να απαγορευτεί η κάθοδος της «Χρυσής Αυγής» σε εκλογές και με προσπάθεια να πειστούν τα στελέχη που στηρίζουν την κυβέρνηση να απαντούν στις επικρίσεις των αντιπάλων τους με (πολιτικές) «χειροβομβίδες», δηλαδή με προβολή των «αγαθών» της μνημονιακής πολιτικής και με άκρατη κινδυνολογία και καταστροφολογία για το τι θα συμβεί στη χώρα, αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε και σχετικές δηλώσεις Άδωνι Γεωργιάδη)...
[Η κυβέρνηση, ταυτόχρονα, αντιλαμβανόμενη την πιθανή της εκλογική ήττα προσπαθεί να «κλείσει» κρίσιμα θέματα, όπως η συνέχιση της λιτότητας, η επιστροφή των τραπεζών στους ιδιώτες και η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ώστε να καταστήσει δύσκολα τα πράγματα σε μια άλλη κυβέρνηση].
Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά το γεγονός ότι η περιβόητη θεωρία των δύο άκρων δεν έχει αποδώσει, εντούτοις η κυβέρνηση (και τα κυρίαρχα ΜΜΕ) επιμένει να συνδέει την αξιωματική αντιπολίτευση με την τρομοκρατία, ταυτόχρονα ζήτησε πιστοποιητικό «θρησκευτικών φρονημάτων» από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο δε Αντώνης Σαμαράς αποκάλεσε την αξιωματικής αντιπολίτευση «περιθωριακό κόμμα»...
Ωστόσο, ένας εκ των πλέον σφοδρών πολέμιων του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού του, ο αρθρογράφος στα «Νέα» Γιώργος Παπαχρήστος έγραψε για την επικοινωνιακή τακτική της ΝΔ (και της κυβερνήσεως): «Λένε πως η Ιστορία πρέπει να διδάσκει, διότι όταν επαναλαμβάνεται καταντάει φάρσα. Με την έννοια αυτή, θα θυμίσω - με αφορμή τη νέα «ανακάλυψη» της ΝΔ ότι ο Τσίπρας είναι άθεος - τι είχε συμβεί με τον Ανδρέα τον... Θεό από την επομένη κιόλας των εκλογών του Νοεμβρίου του '77, όταν το ΠΑΣΟΚ με ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 25% είχε αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση. Η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, αρχικά με πρωθυπουργό τον Καραμανλή (τον πραγματικό, όχι τον άλλο) και εν συνεχεία με τον Γεώργιο Ράλλη που τον διαδέχθηκε, «προειδοποίησε» την ελληνική κοινωνία σε σχέση με τον Ανδρέα ότι ήταν τα ακόλουθα ανατριχιαστικά: 1. πράκτορας των Αμερικανών και ειδικά της CIA, 2. παράφρων μεθύστακας που με το ζόρι τον κρατούσαν όρθιο, 3. μασόνος, άθεος, σιωνιστής εξ αίματος, πουλημένο κάθαρμα στον παγκόσμιο καπιταλισμό και επιπλέον και συνεργάτης της Ασφάλειας επί Μανιαδάκη (σ.σ. Υπουργός Ασφαλείας της μεταξικής δικτατορίας), 4. αρχηγός της 17 Νοέμβρη, 5. κρυφοκομμουνιστής και με το που θα αναλάμβανε θα καταργούσε την ατομική ιδιοκτησία και θα μοίραζε την περιουσία των αστών στους πεινασμένους οπαδούς του, 6. μόνος του, χωρίς έμπειρα και σοβαρά στελέχη για να κυβερνήσει και ότι ως άλλος Αρμαγεδδών θα κατέστρεφε τη χώρα, 7. εξαγορασμένος από τους Τούρκους προτού ακόμη γίνει πρωθυπουργός για να τους χαρίσει το μισό Αιγαίο και την Κύπρο. Πόσο αποτελεσματική ήταν η προσπάθεια της Δεξιάς να αποτρέψει το ...αναπόφευκτο φάνηκε στις εκλογές του Οκτωβρίου του '81: ο Ανδρέας σάρωσε με 48% και η μοίρα της Ελλάδας άλλαξε οριστικά».
Κι από κοντά με το θέμα των θρησκευτικών πεποιθήσεων του Αλέξη Τσίπρα, «κόλλησαν» και τα περί δήθεν σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, εξαφάνιση την οποία μόνο στην Κουμουνδούρου δεν χρέωσαν, αλλά έσπευσαν να υπενθυμίσουν (κάτι που ήταν γνωστό) ότι, δηλαδή, ορισμένα στελέχη του είχαν καταθέσει ως μάρτυρες υπερασπίσεως στη δίκη της 17 Νοέμβρη, κάτι, όμως, που είχε πράξει ακόμη και διευθυντής μεγάλης εφημερίδας, η οποία σήμερα αναπαράγει τη σπέκουλα της ΝΔ κατά της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως.
Ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής ιστοσελίδας «iefimerida.gr» Θάνος Οικονομόπουλος κάλεσε τους κυβερνώντες να μην λησμονούν, ότι «με τέτοια... μυαλά αντιμετώπισαν τον Ανδρέα Παπανδρέου και ως ΕΡΕ προδικτατορικά και ως νεοσύστατη ΝΔ μεταπολιτευτικά και τον έφεραν στην εξουσία με πρωτοφανή δύναμη. Η κοινωνία, απαιτεί πιεστικά και δραματικά δουλειά, αποτελεσματικότητα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και τη διαχείριση της εφιαλτικής πραγματικότητας - κι ας πιστεύουν οι ταγοί της σε... όποιον Θεό θέλουν».
Η δε ακραία φιλοσαμαρική ιστοσελίδα «Antinews» έκανε λόγο για «ερασιτεχνική επικοινωνιακή πολιτική της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ» και τόνισε ότι «δεν υπάρχει πλέον Έλληνας, που να μην πιστεύει ότι μέσα στο 2014 δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές».
«Πώς θα πάει άραγε η ΝΔ να διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού ξανά; Βάζοντας διλήμματα του στιλ «γιατί είναι άθεος ο Τσίπρας; Ελπίζουμε μόνο ότι κάποιοι δεν θα επαναφέρουν και τα σενάρια ότι οι αριστεροί (λέμε τώρα) θα μας πάρουν τα σπίτια, θα ξεπαρθενέψουν τις κόρες μας (όσες έμειναν τέλος πάντων), ότι έχουν δύο κεφάλια, ότι θα μας πάρουν τις γυναίκες κλπ. Κάποιοι θα προσπαθήσουν να τρομάξουν τον κόσμο με όρους εμφυλίου πολέμου, λες και έχει καμιά σχέση ο κάθε φλώρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον Βελουχιώτη (...). Μα είναι αυτή επικοινωνιακή πολιτική στην πορεία προς τις εκλογές; Αυτά σκέφτεται ο κόσμος; Αυτά τον απασχολούν; Ακόμη και οι δεξιοί ψηφοφόροι ή αν θέλετε το συντηρητικό κομμάτι της χώρας, ουδόλως ενδιαφέρεται για τα θρησκευτικά φρονήματα του Τσίπρα. Καλά δεν το έχουν καταλάβει στη Συγγρού ότι με διλήμματα τύπου «ΠΑΣΟΚ ή κακιά Δεξιά», «τι Παπάγος τι Πλαστήρας», «πατριώτες και προδότες» και άλλα συναφή το μόνο που θα καταφέρουν είναι μια τρύπα στο νερό;», έγραψε το «Antinews».
ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ...
Ωστόσο, η ίδια ιστοσελίδα έγραψε κάτι ακόμη, που δείχνει το κλίμα που υπάρχει στο «γαλάζιο» στρατόπεδο, κλίμα που προσπάθησε να ανατρέψει ο Α. Σαμαράς με την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ και με την οξεία και εκτός ορίων επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να «συμμαζέψει» την κομματική του βάση: «Σκηνικό ήττας για τη ΝΔ που πρέπει να ξυπνήσει άμεσα σε όλα τα επίπεδα – κυβέρνηση και κόμμα - καταγράφουν οι επί μέρους «μυστικές» δημοσκοπήσεις που έγιναν αυτή την περίοδο σε όλη τη χώρα για τις ανάγκες των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Τα στοιχεία που έφθασαν στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού, προκάλεσαν ευλόγως αγωνία, καθώς προκύπτει μια μεγάλη απόσταση της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ που σε μερικές περιφέρειες ξεπερνά και τις επτά ποσοστιαίες μονάδες, σε ορισμένες δε περιοχές αγγίζει ακόμη και το 10%, ενώ αντέχει ακόμα η Χρυσή Αυγή και ο κυβερνητικός εταίρος το ΠΑΣΟΚ εξαφανίζεται από τον πολιτικό χάρτη (...)», έγραψε το «Antinews».-
(Το δεύτερο μέρος του άρθρου στην Επιφυλλίδα της Δευτέρας 03.02.2014)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass