Κρίση (ι) -μα

Πάμε για…. ακτινογραφία

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2014 2:35 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 15:41
Από τη Μαρίνα Αποστολοπούλου
 «Τι να ψηφίσω τώρα;»
...Κάθεσαι λοιπόν μπροστά στην κάλπη, έχεις αυτούς τους... τόμους των ψηφοδελτίων και αναρωτιέσαι πόση ώρα χρειάζεσαι για να βρεις και να ψηφίσεις. Πόση ώρα σου διαθέτουν; Και καλά, αν είσαι «διαβασμένος» ή «προετοιμασμένος» και το έχεις φέρει το ψηφοδέλτιο έτοιμο από το σπίτι. Άμα λάχει και πας «αδιάβαστος» την Κυριακή στην κάλπη τι θα κάμνεις; Και κυρίως, σε πόση ώρα θα το κάμνεις; Διότι με τέτοια ψηφοδέλτια «παίζει» να αρχίσουμε να ψηφίζουμε την Κυριακή και να τελειώσουμε τη Δευτέρα! Και να ‘χεις και τα κανάλια εξ Αθηνών με τον ανταγωνισμό των «έξιτ-πολς» και τη μετάδοση του πρώτου αποτελέσματος να μην ξέρουν κατά «πού» να κάνουν.
 
Πάντως τα ψέματα τελείωσαν ή... μόλις τώρα αρχίζουν.
...Είναι θέμα οπτικής γωνίας. Άλλος μπορεί να πει ότι τα ψέματα τελείωσαν με την λήξη της προεκλογικής περιόδου για τους περισσότερους εκ των υποψήφιων αυτοδιοικητικών, οι οποίοι δεν θα περάσουν στον δεύτερο γύρο, αφού ως γνωστόν: κάθε προεκλογική περίοδος που σέβεται τον εαυτό της, χαρακτηρίζεται από «τερατολογίες», φρούδες ελπίδες και υποσχέσεις που σκορπίζονται απλόχερα και... ανέξοδα, προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος της εκλογής. ‘Η, αν το δούμε από μία άλλη οπτική, από τη στιγμή που εκλέγεται κάποιος αρχίζουν τα ψέματα ή νέος κύκλος από ψέματα διά την εξυπηρέτηση της θητείας.
 
Όπως και νάχει «μία και καμία».
ΤΙ έμεινε; Μία μέρα, αύριο Σάββατο και την Κυριακή «πάμε κάλπες».
Είναι η πρώτη Κυριακή που «πάμε κάλπες» διότι ως γνωστόν ακολουθεί και η δεύτερη, που θα ξαναπάμε, όχι μόνον για τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και για τις ευρωεκλογές.
Τι χαρακτήρισε αυτή την προεκλογική περίοδο;
Στην πραγματικότητα, πολλά και τίποτα. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι σαφώς το γεγονός ότι οι εκλογές είναι «δίπλες» οπότε αναπόφευκτα, όσο και να μην εμπλέκονται τυπικά τουλάχιστον οι δυο αναμετρήσεις που έχουν διαφορετικό αντικείμενο, ουσιαστικά και «συναντήθηκαν» σε πολλά σημεία και συγκρούστηκαν σε ακόμη περισσότερα. Και όσο και αν λέμε και αν λένε, επίσης, δημοσίως και τα κόμματα, ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν έχουν κομματικά χαρακτηριστικά, η πραγματικότητα είναι ότι ο κομματικός εναγκαλισμός καλά κρατεί. Και σε κάθε περίπτωση, ο «χάρτης» της χώρας θα χρωματιστεί ανάλογα με τις κομματικές επιδόσεις και θα... καταμετρηθούν δυνάμεις και επιρροές.
Το άλλο, είναι ότι αυτή η προσπάθεια συγκερασμού κομμάτων, τάσεων και κινήσεων πολιτών υπό τη σκέπη του ενός ή του άλλου συνδυασμού που έχει ως τελικό στόχο την προσέλκυση περισσοτέρου αριθμού ψηφοφόρων, δίνει την επίφαση μίας υπερκομματικής διάθεσης η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες ούτε και στα πραγματικά ζητούμενα.
Και φυσικά όσον αφορά στις ευρωεκλογές, είναι σαφές ότι για πρώτη φορά από τότε που ξεκινήσαμε να πηγαίνουμε στις κάλπες για τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση, που ο χαρακτήρας τους έχει πάρει τη διάσταση καθαρής εσωτερικής πολιτικής-κομματικής αναμέτρησης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την πολιτική πόλωση.
 
Επιστέγασμα όλων βεβαίως η κρίση.
Είναι οι πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές που γίνονται σε καθαρές συνθήκες κρίσης και σίγουρα οι πρώτες ευρωεκλογές που γίνονται υπό συνθήκες κρίσης της χώρας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα.
Στις προηγούμενες, δημοτικές εκλογές ναι μεν είχαμε αρχίσει να ανεβαίνουμε τον Γολγοθά της κρίσης αλλά δεν το είχαμε ακόμη καλά αισθανθεί το θέμα στο... πετσί μας.
Στα χρόνια που μεσολάβησαν μαζί με το ξεδίπλωμα των θητειών των δημοτικών αρχόντων ξεδιπλώθηκε και η κρίση σε όλο της το «μεγαλείο», φέρνοντας μαζί της μία λαίλαπα, η οποία ανέτρεψε δραματικά τα προσωπικά δεδομένα πολλών-αν όχι όλων-αλλά και τα γενικότερα δεδομένα της χώρας.
 
Είμαστε οι ίδιοι πολίτες που ήμασταν τρία χρόνια πριν;
Η γενική διαπίστωση θα μπορούσε να είναι «όχι».
Η «ειδική» διαπίστωση αφορά στον καθένα ξεχωριστά.
Είμαστε η ίδια χώρα που ήμασταν τρία χρόνια πριν;
Σαφώς και όχι. Αλλά επειδή τις χώρες (όχι ως προς τη γεωφυσική τους θέση) τις κάνουν οι άνθρωποι, κατά συνέπεια, το «πώς» είναι η χώρα σήμερα, εξαρτάται από τη συμπεριφορά και τις επιλογές ημών.
Βέβαια, στη φάση που γίνονται οι εκλογές φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ και επειδή είμαστε φύσει θέσει αισιόδοξοι ως λαός-και ευτυχώς-υπάρχει ένα κλίμα συγκρατημένης και φοβισμένης (γιατί δεν ξέρουμε αν όντως είναι έτσι και έχουμε πράγματι περάσει τον κάβο) ανάτασης. Ωστόσο...
 
... Ωστόσο αυτές οι εκλογές θα είναι και ακτινογραφία.
Πέρα από τις τάσεις που συγκρούονται και τα κόμματα που ερίζουν, τα αποτελέσματά τους, συνολικά, θα... ακτινογραφήσουν και την ελληνική κοινωνία του σήμερα. Δεν είναι «δημοσκόπηση κομμάτων» είναι ευρεία δημοσκόπηση και καταγραφής της ελληνικής πραγματικότητας.
Καλή ψήφο και πολύ κουράγιο με τα ψηφοδέλτια.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass