Μερικά συμπεράσματα από τις εκλογές

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2014 2:48 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:02
* Του Λάζαρου Αρσ. Αρσενίου
Σχολιαστές και αναλυτές αποδίδουν το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Όμως σε αυτήν επιδρά και η ασκούμενη από το 1955 αγροτική πολιτική που επέφερε βαρύτατες δημογραφικές, κοινωνικές και περιβαλλοντολογικές συνέπειες, καθώς και σημαντικές πολιτικές διαφοροποιήσεις.
Πολιτικές διαφοροποιήσεις: Σε όλες τις χώρες του κόσμου στον αγροτικό και γενικά στον πληθυσμό της υπαίθρου κυριαρχούν παραδοσιακά πατριωτικές και ηθικές αξίες καθώς και ιδέες που συνήθως θεωρούνται καθυστερημένες σε σχέση με τις ιδέες των αστικών κέντρων. Ειδικότερα, στην Ελλάδα ανέκαθεν οι κάτοικοι της υπαίθρου αποτελούσαν τη βασική πολιτική δύναμη της Δεξιάς. Οι κάτοικοι όμως αυτοί μετανάστευσαν κυρίως στην Αθήνα. Μπορεί να διατήρησαν για ένα διάστημα τις ιδέες που έφεραν μαζί τους από τα χωριά, αλλά με τη διαβίωση σε αστικό κέντρο διαφοροποιήθηκαν, ενώ τα παιδιά τους πέρασαν στον κοσμοπολίτικο τρόπο ζωής και με τις μικρές αποδοχές και την ανεργία διαμόρφωσαν ιδέες για δήθεν εκσυγχρονισμένη δημοκρατία, για νεφελώδη σοσιαλισμό, μέχρι και για ανατροπή του κατεστημένου. Τέτοιες ιδέες διακηρύττουν Κόμματα και Κομματίδια, και απόκτησαν όλα κάποιες δυνάμεις, ενώ για τις δυνάμεις αυτές θεωρείται αντίπαλος η παραδοσιακή Δεξιά που την εκπροσωπούν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τα Κόμματα που κυβερνούσαν χωριστά ή συμμαχικά επί δεκαετίες. Αλλά με την πολιτική τους έφυγαν οι αγρότες από την ύπαιθρο και μετανάστευσαν σε πόλεις, κυρίως στην Αθήνα, με συνέπεια τα Κόμματα αυτά να περιπέσουν με τις εκλογές, στο «Έγκλημα και Τιμωρία», κατά τον Φιόντορ Ντοστογιέφσκι.
Δημογραφικές: Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία οι θάνατοι το 2013 στην Ελλάδα ήταν 16.000 και κάτι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Αυτή η τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ γεννήσεων και θανάτων δεν περιορίζεται σε ένα μόνο χρόνο. Και αν διατηρηθούν οι σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες θα ανακύψει κίνδυνος για την εθνότητα. Η ύπαιθρος ερημώθηκε από τη βίαιη μετανάστευση αγροτών. Δεν υπάρχουν πλέον σε αυτή οι οικογένειες των πέντε, έξη μέχρι οχτώ και πλέον παιδιά. Η εγκατάσταση των αγροτών-μεταναστών σε διαμερίσματα, δεν αφήνει χώρο για παιδιά, ούτε οι εργαζόμενες και οι άνεργες μητέρες διαθέτουν χρόνο για παιδιά. Ούτε διατηρούνται στα διαμερίσματα κατσίκες και κότες για να παίρνουν, όπως πριν στα χωριά τους, αυγά και γάλα για τα παιδιά.
Κοινωνικές: Διαταράχθηκε η κοινωνική διάρθρωση. Στην περιοχή της Αθήνας συγκεντρώθηκε ο μισός ίσως και ο περισσότερος πληθυσμός της χώρας, ενώ με τον Καλλικράτη θανατώθηκε η Κοινότητα, που αποτελεί οργανικά το φυσιολογικό κύτταρο της κάθε κοινωνίας. Έτσι η Ελλάδα απόκτησε με την ασκούμενη πολιτική υπεράριθμη τάξη εργατών και επαγγελματιών και η ύπαιθρος μειωμένο δυσανάλογα αγροτικό. Η διαφορά αυτή δεν επήλθε από ανάπτυξη των παραγωγικών κλάδων αλλά από την αντιαγροτική πολιτική που ασκείται επί μισό και πλέον αιώνα στη χώρα.
Γίνονται τώρα συζητήσεις για παραχωρήσεις ιθαγένειας σε μετανάστες για τη χρησιμοποίησή τους στη Γεωργία, αλλά αυτό θα αποβεί σε βάρος του ελληνισμού. Μόνη λύση αποτελεί η διαμόρφωση σωστής Αγροτικής Πολιτικής, γιατί μόνο αυτή θα αναζωογονήσει την εγκαταλειμμένη τώρα ύπαιθρο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass