Το πολύβουο μελίσσι

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2014 2:59 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:03
* Του οικονομολόγου Γιώργου Μαρκατάτου
Οι Ευρωπαίοι πολίτες ψήφισαν την περασμένη Κυριακή για να εκλέξουν τη νέα πενταετή ευρωβουλή. Οι ευρωσκεπτικιστές έδωσαν ηχηρό ράπισμα στους μεγάλους, και κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία. Η Γερμανία της Μέρκελ εξήλθε αλώβητη από τη διαδικασία αυτή, αν εξαιρέσει κανείς το 7,5% που έλαβε το φασιστικό-ναζιστικό μόρφωμα που υπάρχει στη χώρα αυτή. Το αναλυτικό αυτό άρθρο μου αφορά την απραξία των Ελλήνων ευρωβουλευτών της απερχόμενης γενιάς και είναι η πίκρα μου, που με έχει ταρακουνήσει ως προς τις ευρωπαϊκές ιδέες μου, τις οποίες υπηρέτησα για περίπου 40 χρόνια.
ΟΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ο κ. Γιούνγκερ θα έπρεπε να είναι και ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, αφού αυτό προβλέπεται ακόμη και στη Συνθήκη της Λισαβώνας. Σύμφωνα όμως με το προχθεσινό γεύμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ μάλλον μακρύς θα είναι ο δρόμος μέχρι την τελική απόφαση.
Όμως σε μια προσπάθεια κατανόησης των μηχανισμών της ΕΕ πρωταρχική σημασία έχει να καταλάβουμε ποιος είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το γνωστό και πολυφορεμένο σλόγκαν ότι είναι ο μηχανισμός ελέγχου των προτάσεων της Κομισιόν και των αποφάσεων του Συμβουλίου, δεν επαρκεί για να περιγράψει το ρόλο του. Υπάρχουν λοιπόν θέματα που δημιουργούν μια ολόκληρη προβληματική, Θα αναφερθούμε σε μια ιδιαίτερη περίπτωση που αφορά το μέλι. Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας πανικός άνευ προηγουμένου για το θάνατο μελισσιών ολόκληρων που εξολοθρεύονται, λόγω της αλόγιστης χρήσης των παρασιτοκτόνων. Ο θάνατος των μελισσιών κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα τεράστιο ρήγμα στην οικολογική αλυσίδα, δεδομένου ότι η έλλειψή τους δεν επιτρέπει την επικονίαση των φυτών και των καρποφόρων δένδρων. Ας αφήσουμε το ευγενές προϊόν, που τουλάχιστον στη χώρα μας έχει ξεχωριστή θέση στην παραγωγική αλυσίδα.
Για όσους γνωρίζουν τα ευρωπαϊκά δρώμενα, το θέμα αυτό έχει δημιουργήσει δεκάδες εκθέσεις από εμπειρογνώμονες και ειδικούς, έχει καταναλώσει χιλιάδες ώρες συνεδριάσεων, έχουν παρθεί αποφάσεις για απαγόρευση του τάδε και του δείνα παρασιτοκτόνου, έχουν προκληθεί αναστατώσεις τόσο σε μικρές εταιρείες τελευταίου σταδίου εφαρμογής, όπως και αγροτών που χρησιμοποιούν τα παρασιτοκτόνα αυτά, αλλά και σε γίγαντες πολυεθνικές που βλέπουν να μαραίνονται τα σχέδιά του, όπως περίπου τα μαρουλόφυλλα!
Και ξαφνικά βλέπουμε στις ειδήσεις μια στρατιά από ρομποτάκια μεταλλικά, μηδαμινού κόστους να πετάνε ακριβώς όπως οι μέλισσες και να επικάθονται στα λουλούδια και τα ανθοφόρα δένδρα μεταφέροντας με τα μεταλλικά ποδαράκια τους τη γύρι από το ένα μέρος στο άλλο. Ακριβώς όπως οι μέλισσες! Τι να ψάξεις περισσότερο αγαπητέ αναγνώστη μου; Το παιχνίδι σιγά – σιγά οδεύει προς το τέλος του!
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ
Και έρχομαι στην πίκρα που μου δημιούργησε μια υπόθεση πασιφανώς άδικη, εκνευριστικά παράλογη και πασίδηλα διακριτική σε βάρος της χώρας μας. Και κυρίως η χωρίς λύση εμπλοκή του ευρωκοινοβουλίου, για το οποίο καλούνται να ψηφίσουν οι Έλληνες, και κυρίως οι άποροι Έλληνες. Δείτε αριθμημένα τα γεγονότα:
1. Στο ετήσιο πρόγραμμα του 2010 υπήρχε μια ποσότητα από περίπου 1,5 εκατ. κιλά φέτας που έπρεπε να διανεμηθούν δωρεάν στους απόρους του κράτους, υπολογιζόμενους τότε σε 250.000 ψυχές! Όσοι θυμούνται ήταν η χρονιά με τα τεράστια προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπιζε ακόμη και αυτός ο Εθνικός Κορβανάς (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) με αποτέλεσμα ο μεν διαγωνισμός να γίνει στην ώρα του και να κατακυρωθεί σε μια μεγάλη και έμπειρη εταιρεία στην εφαρμογή του προγράμματος αυτού, αλλά ήταν αδύνατον χρονικά και αυτό για λίγες εβδομάδες να εφαρμοστούν οι διατάξεις του νομοθετήματος για να προχωρήσει και να εκτελεστεί το πρόγραμμα.
2. Το υπουργείο γεωργίας ζήτησε με επιστολή της παράταση λίγων εβδομάδων, πράγμα που δε δημιουργούσε θέμα όπως θα δούμε στη συνέχεια, και αν δινόταν αυτή η μικρή χρονική παράταση, θα εκτελείτο κανονικά το πρόγραμμα. Αυτόματα η Κομισιόν (Γενική Διεύθυνση Γεωργίας) απάντησε αρνητικά, επανήλθε με νεώτερη επιστολή της το υπουργείο γεωργίας, αλλά και στη δεύτερη αυτή απάντηση η Κομισιόν είπε ξερά: ΝΙΕΤ!
3. Μου ανατέθηκε τότε, από το φορέα που είχε επιλεγεί για την εκτέλεση του προγράμματος αυτού, να διερευνήσω τις δυνατότητες να μη χαθεί το πρόγραμμα για τη χώρα μας. Ο συνεργάτης μου που ανάλαβε τη διερεύνηση δεν ήταν ένας τυχαίος άνθρωπος, αλλά ο πρώην διευθυντής του ΦΕΟΓΚΑ Μισέλ Ζακώ ο οποίος μη καταλαβαίνοντας την άρνηση της ΓΔ γεωργίας, έστειλε επιστολή ζητώντας να μάθει τους λόγους της άρνησης. Συμπληρωματικά, αναφέρω για τον πρώην αξιωματούχο αυτόν, ότι ήταν και ο πατέρας του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους. Η απάντηση δεν ήταν διευκρινιστική αφού δεν έλεγε τίποτα παραπάνω από το ότι δεν το επιτρέπει η κοινοτική νομοθεσία. Ο ίδιος, συνταξιούχος πλέον, δικηγόρος Παρισίων, έστειλε και επιστολή στον ίδιο τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο, η απάντηση όμως ήταν ίδιου περιεχομένου.
4. Τόσο ο συνεργάτης μου, όσο και εγώ διαβλέψαμε μια σε βάρος της χώρας μας διακριτική μεταχείριση, και μια ολοφάνερη κακοδιοίκηση για το ελάσσων αυτό θέμα σε σχέση και με την άλλη αθλιότητα να έχουν επιβληθεί πρόστιμα στη χώρα μας από τους ίδιους ανεγκέφαλους, πράγμα που μας επέβαλε να απευθυνθούμε στον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, ο οποίος και αποδέχθηκε να ανοίξει έρευνα για το σοβαρό αυτό θέμα για το οποίο κατηγορούσαμε την Κομισιόν. Για να αποδείξουμε τόσο την κακοδιοίκηση, όσο και τη διακριτική σε βάρος της χώρας μας απόφαση, χρησιμοποιήσαμε ότι πιο νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο είχαμε στην κατοχή μας, ήτοι:
5. Παρά το ότι οι ευρωπαίοι ιθύνοντες είχαν απαντήσει τόσο στο υπουργείο γεωργίας, όσο και στο συνεργάτη μας, ότι το κοινοτικό δίκαιο δεν έδινε αυτή την ευχέρεια (για παράταση λίγων εβδομάδων), τον επόμενο χρόνο δόθηκε δίμηνη παράταση σε απάντηση ισπανικού αιτήματος, που υποστήριξαν τόσο η Ελλάδα, όσο και η Πορτογαλία και η Ιταλία! Επισημάναμε τη διακριτική σε βάρος της χώρας μας απόφαση παράτασης, με την άρνηση τον προηγούμενο χρόνο να δοθεί για το ίδιο πρόγραμμα λίγες εβδομάδες παράταση στη χώρα μας. Εξόφθαλμη διακριτική σε βάρος της χώρας μας μεταχείριση! Άθλια πολιτική, επιβεβλημένη από άθλιους ανθρώπους, για άγνωστους, τουλάχιστον σε εμένα λόγους.
6. Παρά τούτο, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής μελέτησε, ρώτησε, έμαθε, και αποφάσισε με δίχρονη καθυστέρηση ότι δε διαπίστωσε κακοδιοίκηση και έκλεισε την υπόθεση με μια βαρύγδουπη ανάλυση, όπου και ένας πρωτοετής θα έβλεπε την αντίφαση της ανάλυσης του με την υπόθεση. Στο μεταξύ οι άποροι Έλληνες είχαν υπερβεί τις 850.000 ψυχές, λόγω της άφρονας πολιτικής των μνημονίων.
7. Με πίκρα έστειλα επιστολή στους δυο υπεύθυνους θεσμούς του ευρωκοινοβουλίου τον πρόεδρο της επιτροπής γεωργίας και την πρόεδρο της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, αλλά και την κοινοποίησα στο σύνολο των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Το αποτέλεσμα μηδενικό. Όπως μηδενικό στη συνείδησή μου είναι και το σύνολο των Ελλήνων ευρωβουλευτών πολλούς από τους οποίους είδα και προσωπικά για το θέμα αυτό. Όπως και τον πολύ-φιλελληνα Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ! Όλοι εποίησαν την πάπια!!! Μέχρι ότι δεν είναι αυτοί αρμόδιοι, μου έγραψαν! Εν τούτοις, το ευρωκοινοβούλιο έχει τον έλεγχο επί των αποφάσεων του ευρωπαίου διαμεσολαβητή. Οφείλω για λόγους δεοντολογίας, να εξαιρέσω από την απραξία και τη ραθυμία δυο Έλληνες από το σύνολο των Ελλήνων ευρωβουλευτών. Πρόκειται για τους κ κ. Παπαστάμκο και Αγγουράκη, λόγω βαριάς ασθένειας!
8. Μια τυπική επιστολή και πάλι το θέμα στο μηδέν. Τότε κατάλαβα το πόσο φανφαρόνικος είναι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιμένω όμως, Έθεσα εκ νέου το θέμα στην νέα Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια που ήλθε από την 1η του περασμένου Οκτωβρίου.
Είμαι ακόμη σε αναμονή απαντήσεως εκ μέρους της νέας αυτής αξιωματούχου και ελπίζω και πάλι ότι μπορεί να μη χαθεί το πρόγραμμα του 2010, εν έτι 2014, για ενάμιση εκατ. κιλά φέτας, που θα παραγόταν από Έλληνες επιχειρηματίες για λογαριασμό των Ελλήνων απόρων!
Ποιος θα με πείσει ότι πρέπει να δαπανήσω περίπου 500€ για να μεταβώ από την Αθήνα στο χωριό μου προκειμένου να συμμετάσχω στο πανηγύρι;
Να γιατί το 43% των Ευρωπαίων πολιτών ψηφίζουν στις ευροεκλογές και να γιατί πολλαπλασιάζονται οι έδρες των ευρωσκεπτικιστών!!!
Όλοι μαζί, ένα πολύβουο μελίσσι από ρομποτάκια μεταλλικού περιβλήματος, χωρίς καρδιά!
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass