Ο όχι και πολύ... σόι και ο Χουντίνι

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2014 2:29 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:10
Από την Μαρίνα Αποστολοπούλου
Αυτό πάλι;
Να θέλει ο Σόϊμπλε να μας δώσει και τρίτο πακέτο στήριξης-έστω «πακετάκι» γιατί μας το παρουσιάζει ως «μικρό»-και οι δικοί μας να λένε «όχι ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε»;
Μιλάμε για τέτοια πρόοδο! Μιλάμε για τέτοια «έξοδο» από την κρίση. ¨Όπως «ή έξοδος του Μεσολογγίου», ένα πράγμα. Διότι σου λέει το υπουργείο Οικονομικών, μας φθάνουν αυτά που έχουμε και άμα δεν μας φθάνουν θα βγούμε και στις αγορές άμα λάχει, τώρα που πήραμε τον αέρα της πρώτη εξόδου.
Βέβαια αυτά που είπε ο Σόϊμπλε, περίμενε στην γωνία για να τα πει.
Στο μυαλό του τα είχε, αν τα είχε βγάλει και ποτέ. Απλώς πριν τις ευρωεκλογές δεν θα μπορούσε να τα πει, διότι προφανώς θα διατάρασσε το κλίμα και όχι βέβαια υπέρ της Κυβέρνησης, υπέρ των παραμονής της οποίας στην εξουσία, προφανώς είναι η Γερμανία. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή και με την έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που προβλέπει νέα μέτρα. Και αυτή «μετά» βγήκε.
Πότε; Μόλις, τέλειωσαν οι εκλογές και άρχισαν οι της Κυβέρνησης να μιλάνε για «φοροελαφρύνσεις» και «χαλάρωμα», τότε.
Διότι οι κυβερνώντες έλαβαν το μήνυμα των εκλογών και πρέπει να το δείξουν και εμπράκτως με την λήψη κάποιων φιλολαϊκών μέτρων. Οπότε, σου λέει ο Σόϊμπλε:«Ωπα! Τι γίνεται τώρα, πάνε να χαλαρώσουν αυτοί; Κάτσε να τους σφίξω πάλι τα λουριά για να μην ξεχνιούνται» και έκανε τις δηλώσεις στο FOCUS κάνοντας «φόκους» στο ελληνικό ζήτημα. Και ούτε λίγο, ούτε πολύ μας... θύμισε ότι αν δεν είμαστε «καλά παιδιά» μπορεί να μας ξωπετάξουν από την ευρωζώνη.
Την επομένη βέβαια επανήλθε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας και αφού είχε παρεμβληθεί απάντηση του δικού μας υπουργείου Οικονομικών που εμφανώς έδειχνε την ενόχληση και έλεγε ότι ούτε άλλο πακέτο χρειαζόμαστε ούτε από την ευρωζώνη βγαίνουμε. Διευκρίνισε λοιπόν ότι «δεν είπε τίποτα καινούργιο ο υπουργός (Σόϊμπλε) είπε αυτά που είναι γνωστά σε σχέση με την Ελλάδα».
Αυτός ο Σόϊμπλε δεν είναι και πολύ... σόι, αυτό το ξέρουμε.
Το άλλο που δεν ξέρουμε είναι ότι ξεκίνησε αυτή τη δημόσια συζήτηση-προετοιμασία-προειδοποίηση-απειλή γιατί έχει τους εσωτερικούς λόγους του. Δηλαδή, αν, λέμε «αν», χρειαστεί και νέο πακέτο στήριξης (το μικρό που λέει), θα είναι η πρώτη φορά που θα κληθούν να πληρώσουν γι αυτό οι Γερμανοί φορολογούμενοι. Γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν πληρώσει ευρώ τσακιστό και ας διατείνονται το αντίθετο οι Γερμανοί από την πρώτη μέρα. Οπότε αν χρειαστεί κάτι τέτοιοι και από την Βουλή θα πρέπει να το περάσει και την κοινή γνώμη θα έχει να αντιμετωπίσει εντός Γερμανίας και όλα τα πολιτικά συμπαρομαρτούντα. Προετοιμάζει λοιπόν το έδαφος εντός και εκτός για να είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο.
Εμείς πάλι άλλο καημό έχουμε προς το παρόν.
Το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Και γι αυτό, το «ποιος» θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, στο πλαίσιο του επερχόμενου ανασχηματισμού, έχει την ιδιαίτερη σημασία του. Γιατί πρέπει να είναι ένας «τύπος» που θα ενσαρκώσει μία κυβερνητική «φιλολαϊκή στροφή» (είπαμε είναι το «μήνυμα» των εκλογών στην μέση), αλλά ταυτόχρονα θα τηρήσει και τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Δηλαδή δεν θέλουμε ακριβώς «υπουργό Οικονομικών» θέλουμε «Χουντίνι». Τώρα, αν αργότερα θελήσουμε και κάνα «πακετάκι» και φάμε και νέο «πακέτο» μέτρα, είναι άλλο θέμα.
Από κει και πέρα έχουμε σημειολογία.
Η λοιπή δομή του νέου κυβερνητικού σχήματος παίζει τον ρόλο της σημειολογικά κυρίως θα λέγαμε παρά ουσιαστικά. Και κυρίως σε επίπεδο του να δοθεί το «μήνυμα» ότι «ελήφθη το μήνυμα». ¨Όπως όμως αρέσκονται να σχολιάζουν και τα διάφορα μελή της Κυβέρνησης, αυτές τις μέρες που γυρίζουν από τηλεοπτικό παράθυρο σε τηλεοπτικό παράθυρο και συζητάνε και περί ανασχηματισμού, «σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα έχουν οι πολιτικές». Δηλαδή η αλλαγή (αν γίνει) και ο καθορισμός των πολιτικών αυτών. Το «ποιοι» θα κληθούν να τις εφαρμόσουν είναι δευτερευούσης σημασίας. Και πράγματι είναι. Απλώς είναι θέμα «περιεργείας» για εμάς που παρακολουθούμε, «ισορροπίας» για τους κυβερνητικούς εταίρους, «εντυπώσεων» προς τα έξω και βεβαίως μεγάλης αγωνίας για τους ενδιαφερόμενους που το παίζουν ψύχραιμοι.
Ας μην ανησυχούμε πάντως.
Αφού λένε ο ανασχηματισμός θα γίνει μετά του Αγίου Πνεύματος θα τους έχει έρθει... επιφοίτηση!
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass