ΠΟΙΟΙ ΠΡΟΑΛΕΙΦΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ EUROGROUP

Τα φαβορί για τα 5 σημαντικότερα αξιώματα της ΕΕ

Δημοσίευση: 27 Ιουν 2014 2:59 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:46

Του Γιώργου Μακρή

ΟΙ εικονιζόμενοι Ευρωπαίοι ηγέτες προβάλλουν ως φαβορί για να αναλάβουν τα τρία σημαντικότερα αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

-Ο επί σειρά ετών πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ είναι βέβαιο πλέον πως είναι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέση για την οποία ήταν ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

-Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, υποψήφιος των σοσιαλιστών για την προεδρία της Ευρ. Επιτροπής. φαίνεται ότι θα επανεκλεγεί για άλλα 2,5 χρόνια ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

-Η πρώτη στην ιστορία γυναίκα πρωθυπουργός της Δανίας κα Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ φέρεται ως επικρατέστερη για διάδοχος του κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Για άλλες δύο νευραλγικές θέσεις στην ΕΕ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προωθεί τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών κ. Λουίς δε Γκίντος για την θέση του προέδρου του Eurogroup ενώ οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές προωθούν για την θέση του ανωτάτου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής είτε τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας κ. Φρανς Τίμμερμανς είτε την Ιταλίδα ομόλογό του κα Φεντερίκα Μογκερίνι.

Για την κατανομή των θέσεων προγραμματίζεται νέα σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις 17 Ιουλίου.

 

 

«Δωρεάν γεύμα»:

Η ιστορία μιας φράσης

από τα... σαλούν της Δύσης

στον Γκίκα Χαρδούβελη

«ΔΕΝ υπάρχει δωρεάν γεύμα». Την εν λόγω πολύ γνωστή φράση χρησιμοποίησε και ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως υπουργός Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Η εν λόγω φράση («there's no such thing as a free lunch» στα Αγγλικά που σημαίνει ότι τίποτε δεν προσφέρεται δωρεάν, για όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που παρέχονται κάποιος πρέπει να τα πληρώσει) είναι η πλέον προσφιλής στους υποστηρικτές του (νέο)φιλελευθερισμού και αποδίδεται στον βραβευμένο με Νόμπελ οικονομολόγο, ηγετικό στέλεχος της σχολής του Σικάγου Μίλτον Φρήντμαν, ο οποίος την χρησιμοποίησε ως τίτλο σ’ ένα βιβλίο του το 1975 (οι ιδέες του Φρήντμαν επηρέασαν σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την οικονομική πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ και του Ρόναλντ Ρέηγκαν την δεκαετία του ’80).

***

Ωστόσο, λέγεται ότι την εν λόγω φράση χρησιμοποίησε πρώτος τον Ιανουάριο του 1942 ένας δημοσιογράφος ονόματι Πωλ Μαλλόν στην Ουάσινγκτον. Ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Χένρυ Ουάλας είχε γράψει ένα άρθρο προτείνοντας να εγκαθιδρυθεί μετά το τέλος του – εν εξελίξει – 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ένα οικονομικό σύστημα τέτοιο που να εγγυάται φαγητό, ρούχα και κατοικία για όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

«Εφ’ όσον μπορούμε να διαθέσουμε τρομακτικά ποσά για να κερδίσουμε τον πόλεμο, μπορούμε να επενδύσουμε τα αναγκαία ποσά για να κερδίσουμε την ειρήνη», υποστήριξε ο Χ. Ουάλας.

***

«Ο κ. Ουάλας παραβλέπει το γεγονός πως ουδέποτε υπήρξε «δωρεάν γεύμα», σχολίασε ο Π. Μαλλόν. Την ιδέα για τη φράση του εμπνεύστηκε από τα... σαλούν στην Άγρια Δύση των ΗΠΑ, τα οποία στα μέσα του 19ου αιώνα διαφήμιζαν ότι προσφέρουν δωρεάν γεύμα για να προσελκύσουν πελάτες. Οι ιδιοκτήτες των σαλούν κατηγορήθηκαν όμως ότι το κόστος του υποτιθέμενου δωρεάν γεύματος, το ενσωμάτωναν στην τιμή του ποτού που έπρεπε ο πελάτης να καταναλώσει υποχρεωτικά για να μπορέσει να γευματίσει. Με άλλα λόγια, ο πελάτης του σαλούν δεν είχε την δυνατότητα να γευματίσει (δωρεάν) και να φύγει αν δεν κατανάλωνε ποτό...

 

 

«Βαφτίζουν» φοροφυγάδες

ακόμη κι αυτούς

που δεν μπορούν

να πληρώσουν την Εφορία

ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ μεγάλες και προφανώς δυσάρεστες αναμένουν το επόμενο διάστημα όλους όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία. Δεν αργεί η ημέρα που θα ανακαλύψουν πως όταν τα στελέχη της τρόικας αλλά και γενικότερα των εταίρων αναφέρονται στην ανάγκη για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, δεν εννοούν μόνο εκείνους που φοροδιαφεύγουν ή φοροαποφεύγουν αλλά και – ή κυρίως – όλους όσοι δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, ακόμη κι αν αδυνατούν για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής τους (για παράδειγμα, έχουν απολυθεί).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει θέσει στην κυβέρνηση ως κυρίαρχο ζήτημα τα σκλήρυνση της στάσης του Ελληνικού Δημοσίου απέναντι στους οφειλέτες του καθώς μάλιστα τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ανέλθει πλέον στο ύψος – ρεκόρ των 66,37 δισ. ευρώ, ήτοι του 36,5% του ΑΕΠ.

 

Δύο Θεσσαλοί

πρόεδροι

κοινοβουλευτικών

κομμάτων

ΘΕΣΣΑΛΟΙ είναι οι δύο στους οκτώ προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Πρέπει να είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στη μεταπολιτευτική περίοδο.

Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, αλλά ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Πάρις Μουτσινάς αναλαμβάνει πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, στην οποία έχει συμφωνηθεί η προεδρία να είναι «κυλιόμενη» (οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές είναι η 4η σε μέγεθος ομάδα της Βουλής με 17 βουλευτές).

Έτερος Θεσσαλός πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος είναι ως γνωστόν ο Τρικαλινός κ. Φώτης Κουβέλης της Δημοκρατικής Αριστεράς.

 

 

 

Δήμοι – περιφέρειες

στο στόχαστρο

της Τράπεζας της Ελλάδος

ΤΗΝ ανάγκη παρεμβάσεων στη δημόσια διοίκηση με έμφαση στους δήμους και τις περιφέρειες ανέδειξε ο απελθών διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος στην έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει «στη μείωση του λειτουργικού κόστους της δημόσιας διοίκησης, με ιδιαίτερη έμφαση στη περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και τον περαιτέρω εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους με ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα λειτουργιών που δεν έχουν επιτελικό ή ρυθμιστικό χαρακτήρα».

***

Στην αναφορά/σύσταση αυτή μπορεί να μην δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα, ωστόσο θεωρείται ενδεικτική του εύρους των (νέων) παρεμβάσεων που προωθούνται για δήμους και περιφέρειες.

Μάλιστα, κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν ιδανική την περίοδο για τις αλλαγές με το μεγαλύτερο πολιτικό κόστος τη «νεκρή» περίοδο έως τις 31 Αυγούστου, διάστημα κατά το οποίο εξακολουθούν να διοικούν οι απερχόμενες περιφερειακές και δημοτικές αρχές (οι νέες αναλαμβάνουν ως γνωστόν καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου).

 

Με στόχους

θα συνδεθούν

οι νέοι μισθοί

δικαστών - ενστόλων

ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ αναμένονται οι αλλαγές τους επόμενους μήνες στις αμοιβές όλων εκείνων που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο. Δύο εξ αυτών των αλλαγών, για τις οποίες πιέζουν ιδιαίτερα τα στελέχη της τρόικας είναι:

-Ν’ ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ των μισθών των πλέον υψηλόμισθων και των πλέον χαμηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή η διαφορά στους μισθούς των ανώτερων υπαλλήλων όπως γενικοί διευθυντές και διευθυντές με τους μισθούς των νεοεισερχόμενων υπαλλήλων.

-Να συνδεθεί η αμοιβή ή ένα (μεγάλο) μέρος της αμοιβής με την επίτευξη στόχων.

***

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνδεση της αμοιβής με τη στοχοθεσία θα ενταχθεί και στο νέο μισθολόγιο για δικαστικούς και ενστόλους (για τους τελευταίους θα υπάρχει σύνδεση και με την επικινδυνότητα).

Οι εταίροι αποδίδουν μεγάλη σημασία στη συμβολή που μπορεί να έχει η Δικαιοσύνη στην αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της γρηγορότερης εκδίκασης των υποθέσεων που βρίσκονται στα Δικαστήρια. Ως εκ τούτου έχουν προτείνει στην κυβέρνηση, να συνδεθεί η αμοιβή (ή έστω ένα μέρος της αμοιβής) των δικαστών με τον αριθμό των υποθέσεων που εκδικάζουν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass