Η Δανειακή Σύμβαση στη Βουλή

Δημοσίευση: 08 Απρ 2015 11:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:53

 

* Από τον Γιάννη Θεούλη

Λέγεται ότι η Βουλή των Ελλήνων είναι ο ναός της Δημοκρατίας. Οι βουλευτές που εκλέγει ο λαός με την ετυμηγορία του και τα Κυβερνητικά στελέχη, που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις της Εθνικής Αντιπροσωπείας θα πρέπει να προσέρχονται με σεβασμό και δέος, γιατί εκπροσωπούν τον ελληνικό λαό, την Ελλάδα και διεθνώς επικράτησε η Δημοκρατία ως το άριστο των πολιτευμάτων. Τα αυταρχικά καθεστώτα και οι δικτατορίες, όταν καταργούν τη Δημοκρατία, κλείνουν τη Βουλή και αναστέλλουν τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αγγλία ο Κρόμβελ έκλεισε τη Βουλή των Βρετανών και στην πόρτα της έγραφε τη λέξη «ΣΤΑΥΛΟΣ».

Στο Ελληνικό Κοινοβούλιο την 30/3/2015 διεξήχθη συζήτηση για την παράταση της δανειακής σύμβασης. Ο Πρωθυπουργός της χώρας μας πληροφόρησε και ενημέρωσε τους Βουλευτές και εμμέσως τον ελληνικό λαό για τη παράταση της δανειακής σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών – εταίρων μας.

Ο Πρωθυπουργός ήταν ο πρωταγωνιστής της συζήτησης στη Βουλή για την ενημέρωση των βουλευτών και είχε υποχρέωση να αναφερθεί λεπτομερώς για το περιεχόμενο της σύμβασης και τις εξελίξεις επί των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ της Κυβέρνησης και των θεσμών της ευρωζώνης. Ο κ. Τσίπρας κατά την προσωπική μου γνώμη διέπραξε το λάθος να ασχοληθεί με το παρελθόν και την διακυβέρνηση της χώρας από τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο και τους κατηγόρησε για τη λιτότητα, την ύφεση στην οικονομία, την ανεργία, την φτώχεια, την οικονομική δυσπραγία κλπ.

Συγχρόνως ζητούσε εθνική συμπόνια και στήριξη από την αντιπολίτευση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται μεταξύ Ελλάδας και εταίρων και ψήφιση των μέτρων που θα ληφθούν. Οι αιτιάσεις και επικρίσεις για το κυβερνητικό παρελθόν της απελθούσας κυβέρνησης δημιούργησαν συγκρουσιακό κλίμα και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στη Βουλή. Ήταν λάθος του κ. Τσίπρα που έκανε αναφορές στο παρελθόν και ταυτόχρονα ζητούσε συναίνεση και συμπαράσταση στις διαπραγματεύσεις και την ακολουθημένη πολιτική. Θα έπρεπε να έχει στραμμένο το βλέμμα του προς το μέλλον και την εθνική προσπάθεια να βγει η χώρα από το μνημόνιο και την κρίση. Η παρούσα συγκυρία και η από τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις οικονομική κατάσταση της χώρας μας προαναγγέλλουν αρνητικές εξελίξεις και ζημιογόνο διαπραγματευτικό αποτέλεσμα.

Η Κυβέρνηση και η αντιπολίτευση εν πλήρει σύμπνοια και με υψηλό αίσθημα ευθύνες να υπηρετήσουν το εθνικό συμφέρον και να οδηγήσουν τη χώρα έξω από την κρίση και το μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας διέπραξε το λάθος να σπεύσει στη Βουλή για να επιτύχει τη συνεκτικότητα του κόμματός του σε βάρος της συναίνεσης της αντιπολίτευσης, υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος και τη φθορά του κόμματος. Κατά την διακυβέρνηση της χώρας οι ηγετικές ικανότητες δοκιμάζονται όταν υπηρετείς το εθνικό συμφέρον και θυσιάζεις το κομματικό συμφέρον και της προσωπικές σου επιδιώξεις. Η αντιπολίτευση δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα συμπαρασταθεί στην κυβέρνηση σ’ όλα τα θετικά μέτρα. Η αποχώρηση της Ν.Δ. από τη Βουλή ήταν λανθασμένη κίνηση. Δεν ήταν σοβαρή η αιτία της αποχώρησης. Η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα συγκρούσεων, διαξιφισμών και αντεγκλήσεων. Η πρόεδρος της Βουλής παρ’ ότι διαθέτει μόρφωση και ευκίνητη σκέψη, δεν έχει αυτοσυγκράτηση και αυτοέλεγχο. Κάνει ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις, επικρίσεις στους Βουλευτές και προβαίνει εις ειρωνικούς σχολιασμούς. Θα πρέπει να προστατεύει το κύρος του τρίτου πολιτειακού παράγοντα και να ασκεί τα καθήκοντά της ως Πρόεδρος της Βουλής με τρόπο υπεύθυνο και άψογο. Όταν ανεβαίνει στην έδρα του προεδρείου της Βουλής των Ελλήνων δεν εκπροσωπεί μόνο ολόκληρη τη Βουλή, αλλά και όλες τις Ελληνίδες, που περιμένουν από την Πρόεδρο να ασκήσει τα καθήκοντά της κατά τρόπο άψογο, υπεύθυνο και ακομμάτιστο, καταξιώνοντας τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής.

Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από τους πολιτικούς μας να απασχολούνται με τα προβλήματα που δυσκολεύουν τη ζωή τους, τους υποβαθμίζουν την προσωπικότητά τους, διαλύουν τις οικογένειές τους με την ανεργία, τη φτώχεια, τη λιτότητα και την ύφεση στην οικονομία. Θέλουν, ζητούν και επιδιώκουν την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων στην επίτευξη του εθνικού στόχου, της εξόδου της χώρας μας από την φθοροποιά κρίση και την οικονομική ανάπτυξη για να αποκτήσουν το χαμένο χαμόγελο, να διώξουν την κατήφεια και να νιώσουν σιγουριά και ασφάλεια από την αισθητή αλλαγή των μεγεθών της οικονομίας μας και τη δημιουργίας ενός αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής.

 

* Ο Γιάννης Θεούλης είναι επίτιμος δικηγόρος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass