Ευρω(οικο)λογικά

Δημοσίευση: 08 Απρ 2015 11:25 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 15:53

 

Από τον Δρ. Μιλτιάδη Γ. Δεληχά

Στην εποχή του χρέους, όλες οι συζητήσεις αφορούν στο στενό δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Είναι μια συζήτηση σημαντική, αλλά περιορισμένη. Η τύχη της χώρας και των παιδιών μας θα κριθεί όμως αλλού. Αδιαμφισβήτητα, πρωτεύον ζήτημα είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Η Ευρώπη σήμερα κλυδωνίζεται δεδομένου ότι η κρίση αναδεικνύει εθνικούς εγωισμούς αντί της κοινής προοπτικής. Μια σειρά από ευρω-σκεπτικιστικά κόμματα τα οποία κινούνται σε όλο το πολιτικό φάσμα από την άκρα αριστερά έως την άκρα δεξιά, αυξάνουν την επιρροή τους, πολιορκούν τη διακυβέρνηση και πιέζουν τα κέντρα εξουσίας. Ωστόσο, ο ενδεδειγμένος δρόμος είναι ακριβώς ο αντίθετος. Μόνο ενωμένη μπορεί η Ευρώπη να επιβιώσει. Σε είκοσι χρόνια, καμία ευρωπαϊκή χώρα – ούτε η Γερμανία - δεν θα συγκαταλέγεται μόνη της στις οχτώ πιο αναπτυγμένες του κόσμου. Οι κίνδυνοι είναι ακόμα υψηλότεροι για τη χώρα μας. Τυχόν αποχώρησή μας από την ευρωζώνη και τις ευρωπαϊκές δομές, θα σημάνει απότομη και μεγάλη μείωση της αγοραστικής μας δύναμης. Αλλά και τριπλασιασμό της αξίας των εισοδημάτων που βρέθηκαν στο εξωτερικό και τα οποία ως επί το πλείστον αποτελούν καρπό της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και της μαφιακής οικονομίας. Τυχόν έξοδος από το ευρώ, σημαίνει πως η χώρα δίδεται λάφυρο στους κερδισμένους της μεταπολίτευσης. Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι θα σημάνει μια πρωτοφανή εθνική απομόνωση. Για πρώτη φορά μετά την ανεξαρτησία της, η Ελλάδα δεν θα είναι ο κατεξοχήν σύμμαχος των δυτικών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Θα βρεθούν άλλοι να καλύψουν το κενό με κίνδυνο να οδηγηθούμε σε εθνικές περιπέτειες.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα είναι να οικοδομηθεί ένα παραγωγικό-καταναλωτικό μοντέλο που θα εναρμονίζει την ποιότητα ζωής με τις αντοχές του περιβάλλοντος. Η Τράπεζα της Ελλάδας προειδοποιεί πως μόνον η Κλιματική Αλλαγή τις επόμενες δεκαετίες θα κοστίσει στην εθνική μας οικονομία 700 δισ. ευρώ (δηλαδή, τουλάχιστον δυο φορές το συνολικό μας χρέος). Ανάλογα δυσοίωνες προβλέψεις γίνονται για την ερημοποίηση, τη βιοποικιλότητα και τη δημογραφία στον ελλαδικό χώρο. Χρειαζόμαστε ένα υπόδειγμα παραγωγής και κατανάλωσης που θα αξιοποιεί το περιβάλλον και την υπεραξία της βιωσιμότητας. Χρειαζόμαστε ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της βιολογικής γεωργίας, της καινοτομίας που σχετίζεται με πράσινες μορφές παραγωγής και κατανάλωσης. Χρειαζόμαστε αναβάθμιση της κτιριακού αποθέματος της χώρας, των μαζικών συγκοινωνιών, του δημόσιου χώρου, των δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στις εξορύξεις, ιδίως αν αυτές γίνονται αντιληπτές ως μια ακόμα επιχείρηση λεηλασίας της χώρας.

Για τη χώρα μας δεν υπάρχει plan Β όπως και για το περιβάλλον δεν υπάρχει planet B. Η προσπάθεια για την ευρωπαϊκή ενοποίηση και η πίστη στις αρχές της Οικολογίας συνιστούν πλέον τους αδιαπραγμάτευτους όρους για μια εποικοδομητική μεταρρυθμιστική εθνική πορεία που μπορεί να εγγυηθεί ένα ευοίωνο μέλλον.

Ο Δρ. Μιλτιάδης Γ. Δεληχάς είναι στέλεχος της πολιτικής κίνησης «Ευρώπη-Οικολογία» που συνεργάζεται με «Το Ποτάμι»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass