ΚΑΙ ΔΙΗΓΩΝΤΑΣ ΤΑ ΝΑ ΚΛΑΙΣ…

Στάσεις …δημοκρατίας!

Δημοσίευση: 23 Απρ 2015 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:20

Του Χρήστου Τσαντήλα

ΘΑ πείτε, τι θέλω και τα σκαλίζω τώρα τα θλιβερά «επετειακά» της 21ης Απριλίου του 1967, αλλά να που με αναγκάζουν κάποιοι, που νομίζουν ότι «κρύβεται η όλη αλήθεια». Μου στάλθηκε λοιπόν ως «εμπιστευτικό» αντίγραφο παλιάς εγκυκλίου του 1965 που την υπέγραφε ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, ο οποίος ήταν και υπουργός Παιδείας και η οποία απευθύνονταν στους επιθεωρητές Μέσης Εκπαίδευσης. Την εγκύκλιο αυτή, που ταχυδρομήθηκε δύο χρόνια πριν την κατάλυση της Δημοκρατίας από τους συνταγματάρχες, προτιμώ για όσους δεν τη γνωρίζουν να τη δημοσιεύσω ολόκληρη, διότι έχει «επετειακό» ενδιαφέρον. Έγραφε λοιπόν:

 

Εμπιστευτικόν

Εν Αθήναις τη 11η Μαρτίου 1965

Προς τους Γενικούς Επιθεωρητάς Μέσης Εκπαιδεύσεως

«…πανταχόθεν καταγγέλλεται, ότι η κομμουνιστική Νεολαία Λαμπράκη καταβάλλει μεγάλας προσπαθείας προσεταιρισμού Μαθητών των Γυμνασίων.

Βεβαίως, εφ’ όσον διεπιστώθη ποσοστόν 12% οπαδών της ΕΔΑ κατά τας τελευταίας εκλογάς, ευνόητον είναι ότι υπάρχουν και μαθηταί εμποτισμένοι από τας οικογενείας των με αριστεράν ιδεολογίαν.

Και αυτούς βεβαίως κατά πρώτον λόγον θα χρησιμοποιή η κομμουνιστική προπαγάνδα προς προσηλυτισμόν των Νέων.

Εφιστώ διά τούτο και πάλιν την προσοχήν όλων των Καθηγητών των Γυμνασίων και τους καθιστώ υπεύθυνους διά πάσαν σχετικήν δραστηριότητα της Νεολαίας Λαμπράκη. Ο κομμουνισμός, είναι εχθρός του Έθνους και της Δημοκρατίας. Και τούτο πρέπει να καταστή συνείδησις της Νέας Γενιάς. Ο Εθνικός φρονηματισμός, καθώς και η ηθική και πατριωτική αγωγή των παιδιών είναι η πρώτη αποστολή του διδασκάλου. Και εις αυτήν οφείλουν να επιδοθούν.

Τα ιδικά μας ιδανικά, είναι ιδανικά του Ελληνοχριστιανικού πολιτισμού. Ελευθερία (Εθνική πολιτική) και Δικαιοσύνη, Αγάπη και Θυσία. Αυτά είναι τα ιδεώδη μας και με αυτά πρέπει να εμποτιστεί η Νέα Γενεά. Ελλάς και Δημοκρατία. Αληθής Δημοκρατία.

Πάσα εκτροπή πρέπει να κολάζεται αυστηρότατα. Και αν συμβεί να υπάρξουν Διδάσκαλοι όχι ανήκοντες, αλλά απλώς συμπαθούντες ή ανεχόμενοι την κομμουνιστικήν προπαγάνδαν δεν έχουν θέσιν εις την εκπαίδευσιν. Οσοι πιστεύουν εις τα ιδεώδη των τα υπερασπίζουν.

Γνωρίζω ότι έχουν μέχρι τούδε εκδοθή υπό του Υπουργείου Παιδείας πολλαί σχετικαί εγκύκλιοι. Αλλά επεθύμουν λόγω της μεγάλης σοβαρότητος του θέματος, να επικοινωνήσω και εγώ προσωπικώς μεθ΄υμών. Παρακαλώ όπως εις το τέλος εκάστου μηνός, υποβάλλητε σχετικής εκθεσιν, δεχθήτε και διαβιβάσατε προς άπαντας διδάσκοντας και διδασκόμενους τους εγκάρδιους χαιρετισμούς μου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πρόεδρος Κυβερνήσεως και Υπουργός

Εθν. Παιδείας Και Θρησκευμάτων.

ΑΛΛΕΣ εποχές, άλλοι πολιτικοί, άλλες καταστάσεις, 50 χρόνια πριν. Που δείχνουν ότι περίεργα πράγματα γίνονταν και πριν ξεσπάσει η δικτατορία. Καμιά ομοιότητα με τα σημερινά βεβαίως, καμιά νομιμότητα πλέον στον αντικομμουνισμό. Εκτός από μια εγκύκλιο του 2014 του ίδιου υπουργείου, που αναφέρει ότι «…στα πλαίσια αυτά, ζητείται η συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου, οι οποίοι κατά κανόνα γνωρίζουν την ταυτότητα όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις»! Η άλλη, 50 χρόνια πριν ήταν πιο εύστοχη: «…παρακαλώ όπως εις το τέλος εκάστου μηνός, υποβάλλητε έκθεσιν…»!

(ΥΓ: Για όσους θέλουν να φρεσκάρουν τη μνήμη, τότε κυβερνούσε η «Ενωσις Κέντρου» με πρωθυπουργό και υπ. Παιδείας τον «Γέρο της Δημοκρατίας», ο οποίος προφανώς με την εγκύκλιό του αυτή ήθελε να αποβάλει τον κομματισμό από τα σχολεία, αλλά κατονόμαζε μόνο τη νεολαία Λαμπράκη, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Μίκης και όχι τη νεολαία του Κέντρου, την ΕΔΗΝ, την ΕΡΕΝ (της δεξιάς ΕΡΕ) και τη νεολαία του Κώστα Πλεύρη)

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass