Ο Τσίπρας "έφαγε" τον Βαρουφάκη!

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2015 12:00 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:38

 

 

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Ενθουσιασμό προκάλεσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις φιλικές προς αυτά εφημερίδες η ουσιαστική καρατόμηση των αρμοδιοτήτων του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και το πέταγμά του εκτός των διαβουλεύσεων με την Ε.Ε. για την υπογραφή νέας τριετούς συμφωνίας, με δράστη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

"Τον πλαισιώνει με διαφορετικούς συνεργάτες, γιατί να τον διώξει δεν μπορεί και να τον κρατήσει όπως ήταν δεν το αντέχει", δήλωσε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάννη Βαρουφάκη ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. «Επιτάχυνση μετά το "άδειασμα" Βαρουφάκη» ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος την επόμενη μέρα της εφημερίδας "Καθημερινή".

"Η κυβέρνηση αλλάζει τη διαπραγματευτική ομάδα, ευνουχίζει τον κ. Βαρουφάκη", ανέφερε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του το ΠΑΣΟΚ. "Πώς ξύρισαν τον Βαρουφάκη" ήταν ο χλευαστικός τίτλος της πρώτης σελίδας "Τα Νέα".

Σε καμιά περίπτωση, πάντως, ο παραγκωνισμός του υπουργού Οικονομικών της χώρας μας από τον πρωθυπουργό δεν παρέμεινε θέμα εσωτερικής πολιτικής διαμάχης και προσπάθειας αξιοποίησης προς ίδιον κομματικό όφελος μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και του συνονθυλεύματος των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κατά κανένα τρόπο. Βούκινο έκαναν τη στάση του Αλέξη Τσίπρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμη και στην Αμερική!

ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ... "ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΗΣ";

"Έκοψαν τα φτερά του Βαρουφάκη", έγραφε το αμερικανικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων "Μπλούμπεργκ", το μεγαλύτερο σήμερα στον κόσμο στην κατηγορία αυτή.

Αλλά και το γερμανικό περιοδικό "Σπίγκελ" ασχολείται με την υπόθεση Βαρουφάκη, διαπιστώνοντας πρώτα απ' όλα ότι ενδεχόμενη απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση τώρα, θα τον ηρωοποιούσε. Αυτό γίνεται όσο του επιτίθενται οι Ευρωπαίοι και πρωτίστως, οι Γερμανοί, χρησιμοποιώντας τα μέσα ενημέρωσης των αντίστοιχων χωρών, προκειμένου να πετύχουν την αποδόμηση του Έλληνα υπουργού.

"Αν γινόταν κάτι τέτοιο, όλοι θα τον έβλεπαν ως μάρτυρα ή ως αποδιοπομπαίο τράγο.... Δεν θα πρέπει να ξεχάσει κανείς ότι στις τελευταίες εκλογές ο Βαρουφάκης πήρε τις περισσότερες ψήφους από όλους τους Έλληνες πολιτικούς και ότι έχει πολλούς οπαδούς", αναφέρει μεταξύ άλλων το γερμανικό περιοδικό, αποδίδοντας τα λόγια αυτά σε υποτιθέμενο υψηλόβαθμο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης, ανώνυμο φυσικά.

Δύσκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί αρχικά τους λόγους αυτού του μίσους εναντίον του Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος ουδέποτε άλλωστε εμφανίστηκε να συμπορεύεται με την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν τον μισεί μόνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά όλοι ανεξαιρέτως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Όχι, ουδέποτε υπήρξε... «αριστερός εξτρεμιστής» ο Γιάννης Βαρουφάκης! Άλλα χαρακτηριστικά έχει που τον κατέστησαν μισητό στους υπουργούς των άλλων κρατών.

ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

Εν πρώτοις, ο αστικός κοσμοπολιτισμός του, του δίνει έναν πολύ ισχυρό αέρα αυτοπεποίθησης, ο οποίος γίνεται αισθητός από όλους όσοι συγχρωτίζονται μαζί του, ακόμη και όσους απλώς τον βλέπουν στην τηλεόραση. Ασήμαντοι "επαρχιώτες" δείχνουν όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συγκρινόμενα μαζί του.

Δεύτερον, ο Γ. Βαρουφάκης αισθανόταν πολύ πιο αυξημένη ακόμη την αυτοπεποίθησή του επειδή αυτός είναι ο άνθρωπος που κατά κύριο λόγο έχει τις επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικούς ή άλλες προσωπικότητες της ακαδημαϊκής και κοινωνικής ζωής των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου δικαίως αισθανόταν ότι απολαμβάνει της στήριξης των Αμερικανών.

Η συνάντησή του προ εικοσαημέρου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είναι πολύ αποκαλυπτική του κύρους των επαφών που έχει με πολιτικές και οικονομικές προσωπικότητες των Ηνωμένων Πολιτειών, ειδικά στον πολιτικό χώρο επιρροής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τρίτον, με την αυξημένη αυτοπεποίθησή του λόγω της αμερικανικής στήριξης και όπως κάθε Έλληνας δημοκρατικών πεποιθήσεων, ο Γ. Βαρουφάκης έχει κάθε λόγο να μισεί τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τα πολιτικά ανδρείκελά του. Αυτό μπορούσε πανεύκολα να το καταλάβει καθένας από τη στάση του Γ. Βαρουφάκη απέναντι στον Γερμανό, καθώς αρνιόταν να τον "γλείψει" και να τον κολακεύσει. Δεν ήταν έτσι πιόνι των Γερμανών.

Αυτό όμως τον καθιστούσε επικίνδυνο για τα γερμανικά συμφέροντα. Αλίμονο αν η καγκελαρία του Βερολίνου επέτρεπε την έλλειψη σεβασμού και υποταγής στις απαιτήσεις του Σόιμπλε! Πώς θα οικοδομηθεί τότε το Δ' Ράιχ της Γερμανίας στον οικονομικό τομέα; Αν χαλαρώσει η πειθαρχία υποταγής, "φούνταρε" το Δ' Ράιχ!

ΘΥΤΗΣ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Η εφημερίδα της γερμανικής ελίτ "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" υποκρινόταν ότι βρισκόταν σε δίλημμα εκτίμησης της κατάστασης την επομένη του δραστικού περιορισμού των αρμοδιοτήτων Βαρουφάκη. "Μπήκε στην κατάψυξη ο Βαρουφάκης ή χρειάζεται μόνο βοήθεια;" ήταν ο τίτλος ενός σχετικού άρθρου της.

Αντιθέτως, οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου δεν απορούσαν καθόλου. Απλώς πανηγύριζαν με τον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο τους: "Παραμερίστηκε ο Βαρουφάκης καθώς ο Τσίπρας αναδιοργανώνει πλήρως την ελληνική ομάδα διάσωσης". Η βρετανική εφημερίδα πρόσθεσε: "Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έλεγαν ότι ενθαρρύνθηκαν από την κίνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα...".

"Έλληνας αξιωματούχος που ενοχλούσε την Ε.Ε. παραμερίστηκε τώρα" ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος και των "Τάιμς της Νέας Υόρκης" την ίδια μέρα. "Νομίζω ότι είναι ευκολότερο να κάνουμε δουλειά με τον Τσίπρα και τους ανθρώπους του", δήλωσε, υποτίθεται, στην αμερικανική εφημερίδα "αξιωματούχος της Ε.Ε." που έχει απευθείας γνώση των συνομιλιών των δανειστών με την Ελλάδα, ο οποίος μίλησε μόνο υπό τον όρο της ανωνυμίας εξαιτίας της μυστικής φύσης των συνομιλιών με την Αθήνα", όπως γράφει. Αυτό σημαίνει ότι και οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν τον Γ. Βαρουφάκη...

ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ Ο ...ΟΛΛΑΝΔΟΣ!

Με το που είδαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας υπέκυψε στις πιέσεις και "έφαγε" ουσιαστικά τον Γ. Βαρουφάκη, έτρεξαν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να διεκδικήσουν τμήμα της... "δόξας του φαγώματος" του υπουργού Οικονομικών.

Και καλά οι ντόπιοι. Έτρεξαν όμως και ξένοι αυτή τη φορά! Το αγγλικό πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερ μοίραζε... "αντιβαρουφακικά" παράσημα.

Ανώνυμος Γερμανός αξιωματούχος μέσω του ανταποκριτή του "Μέγκα" στο Βερολίνο, κατονόμαζε υποβολιμαία μόνο χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που υποτίθεται ότι είχαν πρωτοστατήσει στις επιθέσεις εναντίον του Γιάννη Βαρουφάκη στην τελευταία Ευρωομάδα - την Κύπρο, την Μάλτα, την Ιταλία και τη Γαλλία!

Τη μεγαλύτερη πλάκα από όλους όμως την είχε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών. Είναι αυτός ο τύπος που όπως ίσως θυμόσαστε δεν ήξερε από πού να φύγει, από το κάζο που είχε πάθει από τον Βαρουφάκη, τότε που ο Σόιμπλε τον είχε στείλει στην Αθήνα, στην πρώτη επαφή του με την τότε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση Τσίπρα.

Βγήκε, λοιπόν, ο καημενούλης ο Ολλανδός και προσπάθησε να πάρει την εκδίκησή του, τώρα που ο Τσίπρας "έφαγε" τον φίλο του, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό RTL.

"Είχα επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία... Πρότεινα πως θα βοηθούσε πολύ, εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο", τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας.

Προσωπικά, έχουμε την υποψία ότι "καρφώνοντας" τον Τσίπρα ο Ντάισελμπλουμ λέει την... αλήθεια! Αν έλεγε ψέματα, δεν θα του απαντούσαν "πηγές" του Μαξίμου, θα τον διέψευδε ο ίδιος ο πρωθυπουργός! Οι δυο τους έχουν μιλήσει...

ΚΟΝΤΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ή ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Κατηγορηματικός ήταν στις δηλώσεις που έκανε στον "Ρίαλ FM" ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ηγείται της πιο δεξιάς κυβερνητικής πτέρυγας: "Έχει γίνει η βασική προετοιμασία και σε τεχνικό επίπεδο και φυσικά διαφαίνεται ότι μετά βεβαιότητας υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για να προχωρήσουμε", τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση.

Θα είναι η νέα συμφωνία "έντιμος συμβιβασμός", όπως λέει τελευταία η κυβέρνηση έχοντας εγκαταλείψει ακόμη και φραστικά τα περί "αναπτυξιακής συμφωνίας" ή θα είναι νέο Μνημόνιο, όπως απαιτεί ο Σόιμπλε; Εννοείται ότι πρώτα πρέπει να τη δούμε και έπειτα να τη χαρακτηρίσουμε.

Δυστυχώς, δεν είμαστε σε θέση να απορρίψουμε  την άποψη της γερμανικής εφημερίδας "Φράνκφουρτε Αλγκεμάινε", η οποία έγραφε την Τρίτη σε ανάλυσή της:

"Η ηγεσία της κυβερνώσας συμμαχίας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ (η οποία τον Ιανουάριο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με την υπόσχεση ευρέων κοινωνικών ευεργεσιών καθώς και ανάκλησης πολλών μέτρων λιτότητας και περικοπών κοινωνικών παροχών) είναι στο μεταξύ έτοιμη να παγώσει επ' αόριστον την εκπλήρωση ενός μεγάλου μέρους των υποσχέσεών της!".

Μια συμφωνία που είναι κοντά, όπως λέει ο Γ. Σταθάκης, αν συνοδευθεί όντως από το "πάγωμα επ' αόριστον" της εκπλήρωσης του αστικού μεν, ανακουφιστικού δε για τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό "Προγράμματος της Θεσσαλονίκης", όπως αποκλήθηκαν τα όσα έταξε ο πρωθυπουργός στους Έλληνες τον Σεπτέμβριο από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, μόνο "αναπτυξιακή συμφωνία" αποκλείεται να είναι. Θα δούμε, αλλά έχουν αρχίσει ήδη και μας ζώνουν τα φίδια...

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΑΝ

Κανένα απολύτως από τα φιλολαϊκά μέτρα που θα βελτίωναν υποτυπωδώς την οικονομική κατάσταση του λαού, δεν έχει περάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή. Στην αρχή δεν το έκανε από μόνη της, έπειτα δεν την άφηναν οι Γερμανοί.

Ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ ήταν το πρώτο θύμα, που μετατέθηκε για το 2016. Ο πρωθυπουργός είπε τη Δευτέρα στη συνέντευξη που έδωσε στον Νίκο Χατζηνικολάου ότι αφήνει ανοιχτό, αν θα υπάρξει φέτος το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, όπως και ότι ίσως θα πληρώσουμε και φέτος τον ΕΝΦΙΑ που δήθεν θα καταργούσε η κυβέρνησή του οπωσδήποτε φέτος. Οι εργασιακές σχέσεις, η διαιτησία, η απαγόρευση μαζικών απολύσεων - τίποτα από αυτά δεν έχει νομοθετηθεί.

Οι 100 δόσεις είναι για να εισπράξει το κράτος από τους πολίτες, όχι για να βελτιωθεί η κατάσταση του κοσμάκη. Άλλα, εντελώς άλλα πράγματα περίμενε ο λαός μας από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία όμως, όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να τα δει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass