Η κάρτα φακελώματος

Δημοσίευση: 06 Μαϊ 2015 11:05 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:47

 

* Από τον Αθανάσιο Φώτο

Διάβασα με πολλή προσοχή, πριν από λίγο καιρό, δημοσιεύματα των εφημερίδων και περιοδικών για την «κάρτα του πολίτη» που προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή η Κυβέρνηση για να μπορέσει με τον τρόπο αυτό να επιλύσει το πρόβλημα της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς που μαστίζει και καταπονεί τον ελληνικό λαό. Και, αντί να παρηγορηθώ και νιώσω ενισχυμένη την ελπίδα μου για το μέτρο αυτό της καταπολέμησης της κοινωνικής πανώλης, έμεινα εμβρόντητος, όταν ιχνηλατώντας το κείμενο του σχεδίου νόμου, αντιλήφθηκα τους κινδύνους που κρύβει μέσα της η ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη. Στάθηκα και μελέτησα καλύτερα το κείμενο και διαπίστωσα, ότι ο σοφός ενημερωτής και διαμορφωτής της κοινής γνώμης, δηλ. η Κυβέρνηση, έχει στο χαρτοφύλακά της μία και μόνη συνταγή, την οποία θεωρεί επίκαιρη και δυναμική: την εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων πολιτών, την απαλλαγή τους από τις χρονοβόρες περιπέτειες του παρελθόντος, την ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεών τους με το κράτος. Ισχυρίζεται, ότι η πολιτεία πρέπει να θεσπίσει και να θέσει σε εφαρμογή ένα πλήρες δυνατό δίκτυο ελέγχου όλων των μηχανισμών, σε όλα τα διαμερίσματα και τους οργανισμούς της χώρας. Και αυτo το μηχανισμό τον βρήκε στην κάρτα του πολίτη. Με τον τρόπο αυτό κανείς δεν θα μπορεί να χώνει τις χερούκλες του στον κρατικό κορβανά, ούτε να κλονίζει συθέμελα τους θεσμούς και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Η διάταξη μπορεί να στιγματίζει άλλες εποχές, δεν παύει όμως να στοχοποιεί και να φωτογραφίζει τον κάθε άνθρωπο, να αμαυρώνει την προσωπικότητά του και τελικά να τον κάνει αντικείμενο της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογικής δεξιότητας, οξειδώνοντας έτσι την αξιοπρέπεια του και υποβαθμίζοντας τον δείκτη της πνευματικής του ανάπτυξης, καλλιέργειας και ελεύθερης διακίνησής του.

Η κάρτα του πολίτη, μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται αθώα και άκρως εξυπηρετική στην υπηρεσία του ανθρώπου. Δεν παύει όμως να είναι ένα ισχυρό μέσο για τους κατεργαραίους, ώστε να μπορούν να ελέγχουν, όχι μόνο τις συναλλαγές και τις δαπάνες των ανθρώπων, αλλά και να επεξεργάζονται τα στοιχεία της προσωπικής τους ζωής. Η πρόσβαση στην υγεία, στην οικονομική, κοινωνική, εργασιακή ζωή, μπορεί να επιτευχθεί με την κάρτα του πολίτη. Το ηλεκτρονικό φακέλωμα θα αποτυπώνει και θα δείχνει όλες τις ενέργειες, τις κινήσεις και τα αιτήματα της ζωής μας. Κάθε περιστατικό της ζωής μας στα χέρια των επιτηδείων, που θα μπορούν να το εκμεταλλευθούν Αυτή είναι η κάρτα του πολίτη.

Αλήθεια πιστεύει κανείς από εμάς, πως με την κυκλοφορία της κάρτας του πολίτη είναι δυνατό να διαφυλαχθεί η διαχειριστική αξιοπρέπεια μας, χωρίς κάθε δοσοληψία της ζωής μας, μικρή ή κολοσσιαία, να περνάει από τον έλεγχο και την κρίση των επιτηδείων; Όποιος το πιστεύει, πλανάται πλάνη οικτρά Στην εποχή μας λειτουργούν δυνάμεις αντίρροπες προς τα πιστεύω μας, το ήθος και τον πολιτισμό μας. Άτομα επικίνδυνα. Αληθινά καρκινώματα. Φορείς της απάτης και της υποκρισίας. Από τη σκοπιά αυτή, η κατακράτηση και απόκρυψη των «προσωπικών μας δεδομένων» με την κάρτα του πολίτη, αφήνονται στις ορέξεις και επιθυμίες των ως άνω. Νιώθω το χρέος να υπογραμμίσω εμφατικά αυτή την πτυχή και να υποδείξω στους αρμόδιους, αλλά και να τους υπενθυμίσω πως με την κάρτα αυτή η ανθρώπινη προσωπικότητα θα σύρεται περισσότερο στο γκέτο της εκμετάλλευσης, της απαξίας και της ντροπής.

Εκείνο όμως που με προβληματίζει και με γεμίζει με ερωτηματικά πάνω στο θέμα αυτό είναι η στάση της αριστεράς. Η αριστερά ως πολιτικό κόμμα, ως ιδεολογικός συνασπισμός ανέκαθεν ήταν υπέρμαχος της ελευθερίας και των ατομικών δικαιωμάτων του πολίτη.. Της κοινωνικής δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Είναι νωπές ακόμα οι εμπειρίες του παρελθόντος για τους ανθρώπους της αριστεράς που εξ αιτίας του φακελώματος υπέστησαν πλείστα όσα δεινά. Ποιος μπορεί να λησμονήσει τις στερήσεις, τις θλίψεις, τις κακουχίες, τα βασανιστήρια, τις εξορίες, τις φυλακίσεις, τις κρατήσεις στα καταγώγια και μπουντρούμια των αστυνομικών τμημάτων, τους θανάτους κ.τ.λ. Ξεχνιούνται έτσι ανώδυνα τα φακελώματα του παρελθόντος από την αριστερά που τώρα έγινε κυβέρνηση; Το νέο φακέλωμα όλων των Ελλήνων με την ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη δεν μπορεί παρά να είναι μία μελανή πράξη για την ιστορία της αριστεράς που θα την συνοδεύει πάντοτε στο μέλλον.

Διατηρώ την αμυδρά ελπίδα, ότι έστω και την τελευταία στιγμή, δεν θα απουσιάσουν οι φωτισμένες φωνές .που θα δώσουν το στίγμα της αλλαγής πορείας πάνω στο θέμα αυτό και οι προσωπικές ελευθερίες του ατόμου θα μείνουν ανέπαφες. Θεωρώ ανεπίτρεπτη και ύποπτη την υιοθέτηση εκ μέρους των κυβερνώντων την ελεύθερη πρόσβαση στα «προσωπικά μας δεδομένα» με την κάρτα του πολίτη. Είναι η έσχατη έκπτωση της προσωπικότητάς μας και επικίνδυνη αλλοτρίωση της ζωής μας.. Ας πουν λοιπόν «ΟΧΙ στην κάρτα φακελώματος του πολίτη».

* Ο Αθανάσιος Φώτος είναι επί τιμή δικηγόρος

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass