Παρενθέσεις

Μαινόμενος!

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2008 2:43 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:19
...Πάγκαλος μαινόμενος εν Σκοπιανώ υαλοπωλείω!
...Διότι τι νόμισε εκείνος ο ανεκδιήγητος υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, ο κολλητός τού Γκρούεφσκι, ο Μιλόσοσκι; Ότι ο Πάγκαλος είναι όπως η Ντόρα Μπακογιάννη; Θα κάτσει να τον ακούει και θα κατεβάζει μπακακάκια από τη ζοχάδα, αλλά θα το παίζει αφ’ υψηλού, περιοριζόμενος σε διπλωματικές ρήσεις; Όχι, βέβαια. Διότι μεταξύ Πάγκαλου και Μπακογιάννη (που παρεμπιπτόντως διατηρούν μια σχέση αλληλοσυμπάθειας) υπάρχουν δύο βασικές διαφορές. Πρώτον, ο Πάγκαλος είναι πρώην υπουργός των Εξωτερικών και, συνεπώς, δεν δεσμεύεται από διάφορες εθνικές και πολιτικάντικες δεσμεύσεις - όπως συμβαίνει με την Ντόρα, που είναι «νυν» - όταν θέλει να εκφράσει την άποψή του για ένα θέμα. Και δεύτερον... είναι Πάγκαλος! Είναι εκρηκτικός, είναι ορμητικός και, έτσι και του τη... δώσει, δεν καταλαβαίνει τίποτα. Τα λέει και ό,τι βρέξει ας κατεβάσει. Αυτό, βεβαίως, εμείς το γνωρίζουμε, γιατί το έχουμε ζήσει πλείστες όσες φορές και ποιος ξέρει και πόσες θα το ζήσουμε ακόμη. Αλλά ο Σκοπιανός ΥΠ.ΕΞ., που αρέσκεται στους λεονταρισμούς, προφανώς δεν γνώριζε «τι εστί βερίκοκο» και επιδόθηκε στην προσφιλή του τακτική, χωρίς να γνωρίζει τι τον περιμένει.
Επιδόθηκε, λοιπόν, ο Μιλόσοσκι στο αγαπημένο του σπορ, στο πλαίσιο συνάντησης της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης, όπου συμμετείχε και ο δικός μας ο Πάγκαλος. Είπε - για μία ακόμη φορά, γιατί τα ’χει ξαναπεί και ο ίδιος και ο πρωθυπουργός του - ότι οι Έλληνες πολιτικοί δημιουργούν προβλήματα εθνικισμού για να γλιτώσουν από τα σκάνδαλα. Και έθεσε, για μία ακόμη φορά επίσης, θέμα τουρκικής, σλαβομακεδονικής και αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα, επικαλούμενος τη διεθνή οργάνωση «Παρατηρητήριο του Ελσίνκι».
Ε, ποιος είδε τον Πάγκαλο και δεν τον φοβήθηκε; Διότι, εδώ που τα λέμε, «φου» να του κάνει του Μιλόσοσκι, θα σωριαστεί κάτω. Του απάντησε, λοιπόν, σε υψηλούς τόνους, ότι συκοφαντεί την Ελλάδα για θέματα άσχετα με το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο χωρών και προέβλεψε ότι, αν παραμείνει υπουργός ο Μιλόσοσκι, θα έχουμε γενικευμένη κρίση με άδηλα αποτελέσματα.
Επιστρέφοντας δε στην Ελλάδα, του ’ριξε και ακόμη ένα μπερντάχι, δηλώνοντας ότι «δεν είναι καλά ο άνθρωπος», «έχει προβλήματα» και, όσο παραμένει στη θέση αυτή και εκφράζει τέτοιες απόψεις, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να συμμετάσχει ούτε να προχωρήσει σε κανενός είδους διαπραγμάτευση. Αντιθέτως, μίλησε με τα καλύτερα για τη διαλλακτικότητα του Σκοπιανού προέδρου, Τσερβένκοφσκι και, φυσικά, αναφέρθηκε στη γνωστή και καταφανή διαφορά απόψεων που υπάρχει στο επίπεδο της ανώτατης σκοπιανής ηγεσίας, ως προς το χειρισμό τού όλου θέματος.
Ε, από επίσημης ελληνικής πλευράς, οι αντιδράσεις είναι πάντα ίδιες, χαμηλότονες, μετριοπαθείς, αλλά αμετακίνητες σε συγκεκριμένες θέσεις και τούτη τη φορά ήταν και πάλι ανάλογες, καθώς αρχίζει και νέος κύκλος διαπραγματεύσεων, υπό τον ατυχή εκείνο Μάθιου Νίμιτς, που ψάχνει να βρει χρυσές τομές.
Βέβαια, ο Μιλόσοσκι, πέραν της γενικής μισαλλοδοξίας που τον κατατρύχει, είχε και έναν επιπλέον λόγο να είναι... ζοχαδιακός, διότι στις 9 του μηνός, δηλαδή την ημέρα τής «αψιμαχίας» με τον Πάγκαλο, οι άλλες δύο χώρες υπέγραψαν και τυπικώς την ένταξή τους στο Ν.Α.Τ.Ο., ενώ τα Σκόπια έχασαν και αυτήν την ημερομηνία. Παρά την έντονη φημολογία, που είχε ξεκινήσει σχεδόν αμέσως μετά το Βουκουρέστι, ότι θα ασκηθούν πιέσεις από αμερικανικής πλευράς, μετά τις εκλογές στα Σκόπια, να επιταχυνθεί η διαδικασία επίλυσης, ώστε στις 9 Ιουλίου να εισέλθουν μαζί με τις άλλες δύο χώρες στο Ν.Α.Τ.Ο. Η ελληνική πλευρά, βέβαια, το είχε χαρακτηρίσει από «πολύ δύσκολο» έως «απίθανο» κάτι τέτοιο και όντως έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα, οδηγώντας τον απίθανο κ. Μιλόσοσκι, από τη ζοχάδα του, να κάνει για μία ακόμη φορά απίθανες δηλώσεις και να προκαλέσει τον απίθανο θυμό τού Θ. Πάγκαλου. Για τον οποίο φαντάζομαι μεγάλη ικανοποίηση θα παίρνει από μέσα της η Ντόρα. Διότι, ανεξάρτητα από το «αν» συμφωνούν ή διαφωνούν με τον Θ. Πάγκαλο στα επιμέρους του ζητήματος, το ότι τα έψαλε στο Σκοπιανό ΥΠ.ΕΞ. της δίνει μια ικανοποίηση, από τη στιγμή που η ίδια δεν μπορεί να τα πει και να ξεσπάσει, καθότι κωλύεται υπουργικώς και κυβερνητικώς.
Απίθανα πράγματα γενικώς. Και έτσι που πάνε τα Σκόπια, θα κάθονται για πολύ στο χαλάκι τής εξώπορτας του Ν.Α.Τ.Ο. και της Ε.Ε. και θα γρατσουνάνε την πόρτα για να μπουν μέσα με φωνές και λεονταρισμούς.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass