ΑΣΕΠ : Νέοι υπήκοοι, μειονότητες και αντικειμενικά κριτήρια προσλήψεων

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2008 2:15 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:19
 Δικαιούνται να είναι υποψήφιοι και όσοι απέκτησαν ελληνική ιθαγένεια με πολιτογράφηση αλλά δεν έχει παρέλθει έτος από την απόκτησή της, αρκεί να ήταν υπήκοοι κράτους μέλους της ΕΕ. Στην περίπτωση αυτή ούτε απαιτείται ν’ αποδεικνύουν με πιστοποιητικό ελληνομάθειας τη γνώση της ελληνικής γλώσσας σε βαθμό επαρκή. Η είδηση φέρνει στο νου την ευχέρεια των εικονικών γάμων σε Δημαρχεία. Δείτε στη συνέχεια.
Πολλά πανεπιστήμια από τις χώρες αυτές δείχνουν, ομολογουμένως, γενναιότητα στη χορήγηση πτυχίων και μάλιστα με υψηλές βαθμολογίες. Έτσι ο υποψήφιος που εμφάνισε στο πτυχίο τον παμμακάριστο γενικό βαθμό 9,19 κατακτά αμέσως 919 μόρια. Φανταστείτε πως ο Ελληνόπαις, όταν αποφοίτησε με γενικό βαθμό 7,20 ίσως νόμιζε ότι μπορούσε να κάνει και ακαδημαϊκή καριέρα. Αναλογιστείτε πόσες ώρες παιχνιδιού στερείται ένα ελληνόπουλο για ν’ αποκτήσει πιστοποιητικό άριστης γνώσης δύο ξένων γλωσσών. Κι όμως ο νέος υπήκοος διαθέτοντας απολυτήριο τίτλο ισότιμο των ελληνικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κερδίζει και 70 μόρια για την άριστη γνώση της... μητρικής του γλώσσας. Με αυτά και μόνον τα προσόντα, ο νέος υπήκοος προηγείται του Ελληνόπαιδου σε μόρια που ισοδυναμούν περίπου με ένα μεταπτυχιακό!
Κατά περίπτωση για τις σπουδές στο εξωτερικό, δεν αναγνωρίζεται η γνώση της γλώσσας παρά μόνον αν προέρχεται από τμήμα ή σχολή πιστοποιημένη να διενεργεί εξετάσεις φιλολογίας ή γλώσσας. Αντίθετα, αν βρεις γνωριμίες για ένα σύντομο μεταπτυχιακό σε οποιοδήποτε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής, τότε κερδίζεις και μπόνους την αναγνώριση της άριστης γνώσης μιας ακόμη ξένης γλώσσας.
Βέβαια οι απόφοιτοι βαλκανικών και όμοιων σπουδών, δεν δικαιούνται μοριοδότησης για τις γλώσσες που μαθαίνουν. Ίσως επειδή οι σχολές Οικονομικών Επιστημών, Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικής Επιστήμης, Πολιτικής Επιστήμης είναι διαφορετικές μεταξύ τους;
Πάμε παρακάτω. Αν είσαι θύμα του σεισμού του 1999 ή του τροχαίου στη διάβαση Τεμπών του 2003, προσλαμβάνεσαι μεν αλλά με την προϋπόθεση να έχεις καταταγεί σε πίνακα προτεραιότητας. Στην πράξη, κατατίθενται στους διαγωνισμούς τόσα εντυπωσιακά «προσοντόχαρτα» που είναι δύσκολο να φτάσεις τον πίνακα αυτό. Δυστυχώς, ούτε άλλα θύματα ευνοήθηκαν στο παρόν.
Φαινομενική αποδεικνύεται και η εύνοια προς τους πολυτέκνους και τα τέκνα τους, για τους οποίους προβλέπεται να καλύπτουν ποσοστό 20% στο σύνολο των προκηρυσσομένων θέσεων ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ κατά Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Θετικό είναι επίσης ότι, πλέον προβλέπεται το 10% των παραπάνω θέσεων να καλύπτεται από γονείς με 3 τέκνα και τέκνα αυτών. Όμως δεν βγαίνουν συχνά προκηρύξεις σε νομαρχιακό επίπεδο, και ούτε τους χαρίζεται κάποια ποσόστωση.
Παλαιότερα, γνωρίσαμε την αντίδραση που ξεσήκωσε η ιδιαίτερη μεταχείριση προς τους ομογενείς προερχόμενους από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Όμως αυτό με την ποσόστωση 0,5% για όλες τις προσλήψεις στο ελληνικό δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ για τους μουσουλμάνους της Θράκης, πέρασε χάριν της πολυπολιτισμικότητάς μας; Το προ δεκαετίας «προσωρινό» μέτρο της ποσόστωσης για την εισαγωγή μουσουλμάνων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ της χώρας, επεκτείνεται και στην κατάληψη θέσεων στο ελληνικό Δημόσιο.
Τα μέτρα αυτά ουσιαστικά διευρύνουν ένα καθεστώς διακρίσεων σε βάρος των χριστιανών. Άλλωστε εκείνοι που βιώνουν πραγματικές ανισότητες, είναι οι μουσουλμάνοι Ρομά και οι Πομάκοι της Θράκης κι όχι το αναπτυγμένο κοινωνικά, μορφωτικά και οικονομικά τουρκογενές κομμάτι της μειονότητας.
Ασφαλώς, στις υποψηφιότητες για πρόσληψη γίνονται επίσης δεκτοί Βορειοηπειρώτες, Κύπριοι Ομογενείς και Ομογενείς αλλοδαποί που προέρχονται από Κωνσταντινούπολη και νησιά Ίμβρο και Τένεδο χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό ελληνικής ιθαγένειας υπό την προϋπόθεση ότι η ιδιότητα των Ελλήνων κατά το γένος και τη συνείδηση αποδεικνύεται με άλλους τρόπους. Ούτε γι’ αυτούς όμως παρέχεται κάποια ποσόστωση.
 
Η Μαρία Παπαδοπούλου είναι Υπ. Δρ Πολιτικός Μηχανικός, επιτροπή πλήρωσης οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού ΟΤΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass