Το Ε.Α.Ρ. για την ονομασία των Σκοπίων

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2008 3:02 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:20
Το Ελληνικό Ανανεωτικό Ρεύμα διακηρύττει ξεκάθαρα τη θέση του, για την ονομασία του νοτιότερου κρατιδίου της πρ. Γιουγκοσλαβίας, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά σύνορά μας: Η ονομασία του κράτους, ΔΕΝ μπορεί να περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του. Η σταδιακή διολίσθηση των θέσεων των ελληνικών κυβερνήσεων από αυτή την αρχική ξεκάθαρη θέση, ως την αποδοχή σύνθετης ονομασίας που περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του, αποτελεί ατόπημα, που όχι μόνο θέτει σε περιπέτειες τη χώρα μας με τις (ψευδο)αλυτρωτικές βλέψεις που εκφράζει το νεότευκτο κράτος, αλλά βάζει σε κίνδυνο και την εύθραυστη ισορροπία της ευρύτερης περιοχής των πολύπαθων Βαλκανίων.
Εκφράζουμε την άποψη ότι ακόμα και η «Ενδιάμεση Συμφωνία», στην οποία ορίστηκε ως προσωρινή ονομασία του κρατιδίου ο όρος «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ήταν άστοχη, γιατί δημιούργησε κακό προηγούμενο και «κεκτημένο» την αποδοχή της σύνθετης ονομασίας που περιέχει τον όρο «Μακεδονία».
Η επιμονή μας να μην επιτρέπουμε την καπήλευση του όρου «Μακεδονία» από οποιονδήποτε, δεν αποτελεί εθνικιστική έξαρση ή φαινόμενο ηγεμονισμού από την Ελλάδα, όπως διατείνονται οι Σκοπιανοί και οι δόλιοι υποστηρικτές τους. Η θέση μας αυτή εδράζεται σε ιστορικά και πολιτικά επιχειρήματα.
Από ιστορικής άποψης, η αμφισβήτηση της ελληνικότητας της ιστορίας της Μακεδονίας, στερείται κάθε επιστημονικής σοβαρότητας και τα φαιδρά και κατασκευασμένα δήθεν «ιστορικά στοιχεία» που παραθέτει η αντίθετη πλευρά, είναι εύκολα απορριπτέα και από την επιστήμη, αλλά και από την κοινή λογική. Είναι τόση η πληθώρα των ιστορικών αποδείξεων της ελληνικότητας της Μακεδονίας, που την καθιστά αυτονόητη και επομένως δεν χρειάζεται να αναλώσουμε πολύτιμο χρόνο και χώρο (τουλάχιστον σ’ αυτό το κείμενο) για να αποδείξουμε ότι «δεν είμαστε ελέφαντες»!
Η αυταπόδεικτη, λοιπόν, ελληνικότητα της Μακεδονίας, καταρρίπτει και το φαιδρό ισχυρισμό περί ύπαρξης «μακεδονικής γλώσσας» και «μακεδονικής εθνότητας».
Κατανοούμε την κρίση ταυτότητας που περνούν οι γείτονές μας, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους παραχωρήσουμε κανένα στοιχείο της δικής μας εθνικής ταυτότητας!
Ο ελληνικός πολιτισμός ως παγκόσμιος, οικουμενικός πολιτισμός, γενναιόδωρα διαθέτει – χωρίς κανένα αντάλλαγμα - τα επιτεύγματά του σε όλους τους λαούς της γης, για να βελτιώσουν το βιοτικό και πνευματικό τους επίπεδο. Οι επιστήμες, οι τέχνες, η δημοκρατία και τόσα άλλα λαμπρά επινοήματα, είναι ελληνικά κληροδοτήματα στην ανθρωπότητα! Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γοητευμένοι από το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού, μετείχαν της Ελληνικής Παιδείας και τους ανακηρύξαμε ως Έλληνες επί τιμή!
Όμως, σε καμία περίπτωση δεν εκχωρούμε σε κανέναν την ιστορία και τους προγόνους μας! Οι Έλληνες έχουν αποδείξει διαχρονικά, ότι ξέρουν να μάχονται μέχρι ενός αν χρειαστεί, «υπέρ βωμών και εστιών»! Επομένως δεν πρόκειται να δεχτούμε την βεβήλωση και την καπήλευση της ιστορίας και των προγόνων μας από κανέναν!
Σε τελική ανάλυση, αν κάποιος θα έπρεπε να διεκδικεί τον διοικητικό έλεγχο της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας, τότε αυτός ιστορικά, είναι η Ελλάδα!
Επειδή όμως, κατανοούμε πλήρως τις ευαίσθητες ισορροπίες που επικρατούν στη περιοχή των Βαλκανίων, δεν εγείρουμε τέτοιο ζήτημα. Επίσης το παρελθόν έχει διδάξει ότι αν τα Βαλκάνια είναι «πυριτιδαποθήκη», τότε το Μακεδονικό Ζήτημα είναι ο «πυροκροτητής» τους!
Από πολιτικής άποψης, το πρόβλημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, δεν είναι ένα διμερές Ελληνοσκοπιανό πρόβλημα. Θα πρέπει να εξεταστεί μέσα από το πρίσμα της γενικότερης πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Η Ελλάδα είναι όχι μόνο ο πιο σοβαρός και σταθερός, αλλά και ο πιο σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή, και αυτό είναι πασιφανές. Μέσα στη δίνη των ανακατατάξεων και των ασταθών και ανιστόρητων ισορροπιών, που προσπαθούν να επιβάλλουν ξένα και εγχώρια συμφέροντα στα Βαλκάνια, η Ελλάδα είναι η μόνη δύναμη της περιοχής, που μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη. Πρέπει να γίνει αντίληψη όλων των λαών των Βαλκανίων, ότι τα συμφέροντα των Αμερικανών στην περιοχή είναι πρόσκαιρα και σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν τη μακροχρόνια ειρήνη. Και χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει ούτε οικονομική ανάπτυξη, ούτε ευημερία! Το ενδιαφέρον των Αμερικανών μετατοπίζεται κάθε φορά σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, κι απ’ όπου περνάνε αφήνουν πίσω τους συντρίμμια και στάχτες! Όταν η περιοχή μας πάψει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Αμερικανών, τότε θα ξεφουσκώσει και το δήθεν ενδιαφέρον τους για το καλό των συγκυριακών «φίλων» τους και θα τους πετάξουν σαν στυμμένες λεμονόκουπες! Η Ελλάδα όμως θα εξακολουθεί να είναι πάντα εδώ...
Το κοινό συμφέρον λοιπόν, όλων των λαών των Βαλκανίων είναι η ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ τους, προκειμένου να καρπωθούν όλοι από την ανάπτυξη της περιοχής, ιδιαίτερα σ’ αυτή την κρίσιμη παγκόσμια συγκυρία που διανύουμε.
Η πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για το ζήτημα, προτείνουμε να έχει από δω και στο εξής, την ακόλουθη τριπλή διάσταση:
Πρώτον: Η αθέτηση των όρων της «Ενδιάμεσης Συμφωνίας» από την πλευρά των Σκοπίων, η αδιαλλαξία και η αλαζονική συμπεριφορά που επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια, δίνουν την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να διορθώσει τα λάθη της. Λόγω αυτής της συμπεριφοράς των Σκοπίων, δικαιούται να επιστρέψει στην ορθή αρχική θέση, ότι δηλαδή, δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα «Μακεδονία» ή παράγωγά του. Η στάση αυτή θα πρέπει να είναι άκαμπτη ως το τέλος, όποιες κι αν είναι οι απειλές και οι πιέσεις των «αυτόκλητων προστατών» των Σκοπίων.
Άλλωστε, τι χειρότερο θα μπορούσαν να μας κάνουν οι Αμερικανοί, από το ξεπούλημα της ιστορίας μας και την είσοδο της Ελλάδας σε περιπέτειες με την αποθράσυνση του (ψευδο)αλυτρωτικού μένους των Σκοπίων, που σίγουρα θα πυροδοτήσει η καθολική αναγνώρισή τους με το όνομα Μακεδονία;
Δεύτερον: Άσκηση έντονης διπλωματικής δραστηριότητας για την ορθή ενημέρωση των άλλων χωρών για το πρόβλημα. Πρέπει να γίνει σαφές ότι οι αντιρρήσεις μας για το όνομα, δεν είναι απλώς ένα ανούσιο «εθνικιστικό καπρίτσιο» της Ελλάδας, αλλά αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή, που οι επιπτώσεις του θα είναι απρόβλεπτες! Θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα πίεσης που διαθέτουμε για να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους στις θέσεις μας.
Όσον αφορά στους Αμερικανούς, θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να αναμένουμε πιθανή άμβλυνση ή και διαφοροποίηση της στάσης τους μετά την αναμενόμενη αλλαγή φρουράς στον προεδρικό θώκο.
Τρίτον: Η στάση μας απέναντι στα Σκόπια, θα πρέπει να ακολουθήσει την τακτική του «μαστίγιου και του καρότου». Από τη μια μεριά δεν πρέπει να τους αφήσουμε περιθώρια να ελπίσουν ότι πρόκειται να υπαναχωρήσουμε από τις θέσεις μας και από την άλλη, να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι θα είμαστε οι πρώτοι (και ίσως οι μόνοι) πραγματικοί τους φίλοι, που θα τους ενισχύσουμε ειλικρινά για την πρόοδό τους και την οικονομική τους ανάπτυξη, γιατί και η δική μας ανάπτυξη και ευημερία εξαρτάται από την ειρήνη και την πρόοδο στην ευρύτερη περιοχή.
Θα πρέπει να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι οι (ψευδο)αλυτρωτικές διαθέσεις και η πλαστή εθνική ταυτότητα που προσπαθούν να αποκτήσουν, μόνο δεινά θα τους επιφέρουν.
Οι κινήσεις μας στο εξής, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές, χωρίς υπαναχωρήσεις από τις αρχικές μας θέσεις, χωρίς διπλωματική αδράνεια και απραξία, και χωρίς παιδαριώδεις απόπειρες χονδροκομμένης δωροδοκίας, όπως αυτή που επιχείρησε πρόσφατα η ελληνική Κυβέρνηση, τάζοντας βοήθεια 75 εκατ. ευρώ ως αντάλλαγμα για συμφωνία στο όνομα, που ουσιαστικά πέτυχε αντίθετα αποτελέσματα! Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και δεν χωράνε άλλοι ερασιτεχνισμοί και ολιγωρίες!
 
* Ο Δρ. Νικόλαος Α. Παντελίδης είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ανανεωτικού Ρεύματος (Ε.Α.Ρ.)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass