Σε πολιτικό ναρκοπέδιο η κυβέρνηση

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2008 21:11 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:33
Σε πολιτικό ναρκοπέδιο τείνει να εισέλθει η κυβέρνηση, ο δε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος (φαίνεται ότι) δεν σκέπτεται (αυτήν την περίοδο) είτε να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, είτε να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του (με δεδομένο ότι δεν έχει εφεδρείες) φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων.
Και το πολιτικό ναρκοπέδιο περιλαμβάνει πρωτίστως το οξύ οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα (αυτό, άλλωστε, κατεγράφη και στις συναντήσεις του Κώστα Καραμανλή με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, ενόψει της επισκέψεώς του στη ΔΕΘ) ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί με νέα επιτήρηση στην ελληνική οικονομία.
Είναι, εξάλλου, γνωστό πως υπάρχει σε εκκρεμότητα (και επικρέμαται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τα κεφάλια των εταίρων του ελλαδικού δικομματισμού) το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, η υπόθεση με τον κατηγορούμενο για χρηματισμό στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη, καθώς και ορισμένες αποκαλυπτόμενες (αλλά μη προκαλούσες, προσώρας, σεισμικές δονήσεις) «υπόγειες συναλλαγές» στελεχών του κρατικού μηχανισμού με εταιρίες για την ανάληψη έργων (σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα).
ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗ SIEMENS
Ειδικότερα, το πρωθυπουργικό επιτελείο ανησυχεί καθώς τυχόν εμπλοκή υπουργών στο σκάνδαλο Siemens μπορεί να ανατρέψει τα σχέδιά του, ενώ, ήδη, οι φήμες που κυκλοφορούν για τέτοια εμπλοκή προκαλούν αναστάτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Στο «Βήμα» γράφτηκε ότι κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος φέρεται να είπε πως «καίγονται χαρτιά στα τζάκια», εννοώντας – σύμφωνα με την εφημερίδα - ότι από ορισμένα εξωθεσμικά κέντρα γίνονται προσπάθειες να εξαφανιστεί αποδεικτικό υλικό.
Αυτό, πάντως, που ενδιαφέρει το Μέγαρο Μαξίμου είναι να μην προκύψει αποδοχή χρηματικών ποσών από κυβερνητικά στελέχη και εισροή «μαύρου χρήματος» στα ταμεία της Ρηγίλλης.
Σημειώνεται ότι ο πρώην εκπρόσωπος της ΝΔ και σημερινός Υπουργός Τουριστικής Αναπτύξεως Άρης Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ότι ο Γραμματέας της ΝΔ Λ. Ζαγορίτης «κρύβεται» πίσω από τις διαρροές για μέλος του υπουργικού συμβουλίου ότι έχει εμπλακεί στην υπόθεση που ταλανίζει και την κυβέρνηση, τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με το «Έθνος» ο Α. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι πίσω από αυτές τις επιθέσεις είναι πρόσωπα που βρίσκονται στη Ρηγίλλης και στη Β’ Αθηνών, εννοώντας προφανώς τον κ. Ζαγορίτη. Και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαρροές αυτές γίνονται για να τον πλήξουν πολιτικά...
«Ο Γραμματέας δεν έχει καμία σχέση ούτε με τις φήμες, ούτε με τα δημοσιεύματα που στηρίζονται σε τέτοιες φήμες», ήταν το σχόλιο που έκαναν στενοί συνεργάτες του Λ. Ζαγορίτη.
Οι φήμες αυτές, όμως, οι οποίες εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες προκάλεσαν αμηχανία στην κυβέρνηση και αποτέλεσαν αντικείμενο συζητήσεων μεταξύ υπουργών και βουλευτών της ΝΔ, αν και η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει τη διαβεβαίωση ανώτατων δικαστικών παραγόντων ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν προκύψει στοιχεία για την εμπλοκή κορυφαίου στελέχους της στην υπόθεση της Siemens.
Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε πως δεν βλέπει να υπάρχει καμία αντιπαράθεση Ζαγορίτη – Σπηλιωτόπουλου, τονίζοντας πως δεν έχει διαβάσει δήλωση του Υπουργού με την οποία επικρίνει τον Γραμματέα του κόμματος...
Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ...
Αναφορικά, εξάλλου, με την υπόθεση στην οποία «εμπλέκεται» ο Αριστοτέλης Παυλίδης, η κυβέρνηση έχει ποιήσει την ανάγκην φιλοτιμία και μετέρχεται δύο μέτρα και σταθμά, καλύπτοντας τον πρώην Υπουργό.
Κι ενώ στην περίπτωση Κουκοδήμου επελέγη η ανεξαρτητοποίησή του βουλευτή μέχρι να ξεκαθαρίσει δικαστικά η υπόθεση που τον αφορούσε, στην περίπτωση Παυλίδη και παρά το μπαράζ επιθέσεων εναντίον του από «γαλάζια» στελέχη και υπουργούς, τηρεί διαφορετική γραμμή...
Δεν υπάρχει θέμα απομακρύνσεως του Αριστοτέλη Παυλίδη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, δήλωσε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος και παρέπεμψε στις δηλώσεις του ίδιου του Α. Παυλίδη και του Υπουργού της Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη, ότι δεν υπάρχει ζήτημα με τον πρώην Υπουργό Αιγαίου και τη δικαιοσύνη. Εν πάση δε περιπτώσει ο κ. Παυλίδης έχει το ηθικό πλεονέκτημα γιατί ήταν αυτός που πρώτος παρέπεμψε την υπόθεση στη δικαιοσύνη, δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.
Ερωτηθείς δε αν έχουν δίκιο ή άδικο οι βουλευτές και τα κυβερνητικά στελέχη που καλούν τον κ. Α. Παυλίδη να παραιτηθεί, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο και πως δεν έχει να προσθέσει τίποτα σε όσα έχουν ειπωθεί.
Είναι προφανές, λοιπόν, πως η κυβέρνηση θέλοντας να περάσει τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις της, δεν θα ήθελε να μειωθεί η κοινοβουλευτική της δύναμη, καθώς γνωρίζει ότι κάποιος βουλευτής της ενδεχομένως να πάρει αρνητική θέση.
Η ΣΚΛΗΡΗ ΓΡΑΜΜΗ...
Κι επειδή αυτό το φοβάται ο Κώστας Καραμανλής έχει ρίξει για ζύμωση στην πολιτική πιάτσα την απειλή πως «θα προχωρήσω κι ας με ρίξουν...».
Που σημαίνει πως έχει επιλέξει τη στρατηγική των ρήξεων, ως φυγή προς τα εμπρός, προκειμένου να εξέλθει από το πολιτικό ναρκοπέδιο, στο οποίο τείνει να εισέλθει...
Κι προχωρά στη λήψη των επώδυνων φορολογικών μέτρων, ετοιμάζεται δε για συγκρούσεις με αιχμή τη διοικητική μεταρρύθμιση, δηλαδή τον «Καποδίστρια 2», για τον οποίο, ήδη, έχουν εκδηλωθεί σφοδρές ενστάσεις ακόμη και από «γαλάζιους» βουλευτές, δημάρχους και νομάρχες.
Στο «γαλάζιο» παρασκήνιο λέγεται πως ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει τη σκληρή γραμμή με συγκεκριμένες ομάδες, κυρίως συνδικαλιστικές (που προανήγγειλαν, ήδη, θερμό φθινόπωρο και κινητοποιήσεις) αλλά και έναντι των ανταρτών της κυβερνητικής παρατάξεως.
Είναι μονόδρομος, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, η ταχεία υλοποίηση των πρωτοβουλιών που έχουν εξαγγελθεί, προκειμένου να μεταδοθεί αίσθηση αποφασιστικότητας και να αμβλυνθεί η διάχυτη εντύπωση περί χαλαρώσεως των ρυθμών, λόγω ελλείψεως συνοχής και πολιτικής στοχεύσεως.
Από τους βασικούς υποστηρικτές της γραμμής αυτής είναι ο Υπουργός των Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος έχει ενώπιόν του τα θέματα του ΟΣΕ και της «Ολυμπιακής», ενώ αποφασισμένος να υλοποιήσει όσα μέχρι σήμερα δεν προχώρησαν, λόγω αντιδράσεων είναι κι ο Υπουργός της Παιδείας.
Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας φέρουν στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου να εκτιμούν ότι όσο πιο πειστικό είναι το μήνυμα που θα στείλει η κυβέρνηση στην κοινωνία για την ορθότητα και την αναγκαιότητα της πολιτικής της, τόσο πιο αδύναμα θα είναι τα εκ των έσω χτυπήματα.
ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ...
Βεβαίως, στον αντίλογο, η τακτική των ρήξεων με τις συντεχνίες και τα λεγόμενα ρετιρέ με, απώτερο προφανώς, στόχο την ενεργοποίηση του λεγομένου κοινωνικού αυτοματισμού, εμπεριέχει τον κίνδυνο να στραφεί η μια κοινωνική ομάδα κατά της άλλης, με όσα αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή και δη σε καιρούς οικονομικοκοινωνικά χαλεπούς.
Εν πάση περιπτώσει αυτή σε γενικές γραμμές είναι η πρωθυπουργική στρατηγική για τους επόμενους (μέχρι το Δεκέμβριο) μήνες και με δεδομένο ότι το φθινόπωρο προοιωνίζεται θερμό, λόγω της συνεχιζόμενης και κλιμακούμενης οικονομικής κρίσεως, των κινητοποιήσεων των συνδικάτων και της δηλωμένης κυβερνητικής αδυναμίας για ουσιαστικές παροχές στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.
Μία στρατηγική, όμως, που μπορεί ενδεχομένως να ανατραπεί από κάποιες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Siemens, ή από τη στάση κάποιων γαλάζιων στελεχών...
Μια στρατηγική που, όπως θέλουν να πιστεύουν στη «γαλάζια» παράταξη, μπορεί να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και να πετύχει την αυτοδυναμία στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, οψέποτε αυτές διεξαχθούν και αν τότε δεν προκύψει αυτοδυναμία, ο κ. Καραμανλής είναι αποφασισμένος για μια νέα εκλογική αναμέτρηση, στην οποία θα τεθεί το δίλημμα της ακυβερνησίας.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass