Πολιτική Ανάλυση

Δυσοίωνη η κατάσταση για την κυβέρνηση

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2008 22:21 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:34
Δυσοίωνα διαγράφονται τα πράγματα για την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, όπως άλλωστε, αυτό καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις (κλείνει η ψαλίδα στο όριο το στατιστικού λάθους μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και αποτυπώνεται στις αντιδράσεις της κοινής γνώμης στην (καταγγελθείσα από σύμπασα την αντιπολίτευση και ορισμένους «γαλάζιους» βουλευτές) επιδρομή φόρων που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.
Την ίδια στιγμή στα άκρα οδηγείται η πολιτική αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αμυνθεί (καθώς, πέραν της οικονομίας) δέχεται συνεχή εκ των έσω πλήγματα, και το ΠΑΣΟΚ να ανεβάζει συνεχώς τους τόνους, όχι τόσο στα θέματα της οικονομίας, αλλά σε ζητήματα ηθικής και κοινοβουλευτικής τάξεως.
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Έκθεση, προσώρας δε κρατά «κλειστά τα χαρτιά του», αναφορικά με τη στάση του σχετικά με τις καταγγελλόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες του υπουργού Ναυτιλίας Γιώργου Βουλγαράκη, δραστηριότητες που έχουν προκαλέσει αυξημένη δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου και το «γαλάζιο» στρατόπεδο, καθώς και με τη νέα έκρηξη του βουλευτή τής ΝΔ Πέτρου Τατούλη, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου, υποσημειώνοντας τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του Μάρας Ζαχαρέα.
Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου, ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων έχει επιλέξει τη στρατηγική της πολώσεως, επιμένει στις καταγγελίες του για νοθεία στην ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση, ταυτόχρονα δε ζητεί να λάβουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος κατά της ΝΔ οι προσεχείς ευρωεκλογές (αλλάζοντας τη γραμμή περί χαλαρής ψήφου), ενώ δεν αποκλείει, στο μεταξύ, ακόμη και πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Στάση αναμονής…
Ο πρωθυπουργός αν και (φαίνεται να) σκέπτεται τις πρόωρες εκλογές και πιθανόν έναν ανασχηματισμό, δείχνει, στην παρούσα φάση, απρόθυμος να λάβει τέτοιες αποφάσεις και τηρεί στάση αναμονής.
Ο Κώστας Καραμανλής (πρέπει να) γνωρίζει πως τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης είναι επαχθή για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όπως επίσης γνωρίζει πως δεν έχει πολλά περιθώρια επιλογών, ώστε να ξεφύγει προς τα εμπρός, παραλλήλως δε είναι προφανές πως είναι εγκλωβισμένος στην οριακή πλειοψηφία των 152 βουλευτών, ενώ ένας εκβιασμός των όποιων «γαλάζιων» ανταρτών, με μίαν, ενδεχομένως πρόωρη, προσφυγή στις κάλπες είναι σχεδόν βέβαιο πως δεν θα του δώσει αυτοδύναμη ανανέωση της λαϊκής εντολής.
«Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη εντολή, πριν από ένα έτος, να κυβερνήσει τη χώρα», απάντησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος ερωτηθείς περί πρόωρων εκλογών, για δε τον ανασχηματισμό δεν τον απέκλεισε, λέγοντας απλώς ότι αποτελεί «αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού».
Αναφορικά εξάλλου με τις επικρίσεις Τατούλη κατά του ζεύγους Ρουσόπουλου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να κάνει σχόλιο, ερωτηθείς δε αν ο Θ. Ρουσόπουλος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης τού πρωθυπουργού απάντησε ότι «ο Θόδωρος Ρουσόπουλος είναι υπουργός της κυβέρνησης και παραμένει».
Ο ανταρτοπόλεμος
Ο Κώστας Καραμανλής είναι πιθανόν να δώσει σήμερα στίγμα των μελλοντικών προθέσεών του στη συνέντευξη που θα δώσει στους πολιτικούς συντάκτες προκειμένου να αντιστρέψει το κακό κλίμα που υπάρχει για τη ΝΔ, καθώς οι πάσης φύσεως γαλάζιοι διαφωνούντες, με σημαιοφόρο τον Πέτρο Τατούλη, συνεχίζουν να διεκδικούν το δικαίωμα της γνώμης τους, ο δε ανταρτοπόλεμός τους καλά κρατεί.
Και κρατεί γιατί μέτρα του Γ. Αλογοσκούφη, οι αποκληθείσες φοροκαταιγίδες, η καλπάζουσα ακρίβεια και ο ανερχόμενος πληθωρισμός «τρέφουν» αυτόν τον ανταρτοπόλεμο, τον οποίο, όμως, εμφανίζεται να αψηφά ο Κώστας Καραμανλής.
Ωστόσο, το κλείσιμο της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ στην 1,2 μονάδα, οι αντιδράσεις στα οικονομικά μέτρα και τα μέτωπα που αναμένεται να ανοίξει ο Κώστας Καραμανλής με τους συνδικαλιστές (οι οποίοι «υποσχέθηκαν» θερμό φθινόπωρο κινητοποιήσεων) τον «Καποδίστρια ΙΙ », την «Ολυμπιακή» και τον ΟΣΕ εκτιμάται βασίμως πως θα επιτείνουν τόσο την κυβερνητική φθορά, όσο και τις πάσης φύσεως αντιδράσεις.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως ο σχεδιασμός του φθάνει μέχρι το Δεκέμβριο, η δε προσπάθεια να εμφανισθεί ότι δεν υπολογίζει τους πάσης φύσεως «γαλάζιους» αντάρτες, ίσως να σημαίνει πως σκοπεύει να προχωρήσει σε μια διαγραφή βουλευτή (η κυβέρνηση θα μείνει με 151 βουλευτές και συνεπώς δεν κινδυνεύει να πέσει) και βλέπουμε…
Και βλέπουμε...
Αν κι αυτό το ...βλέπουμε μπορεί να ανατραπεί (άλλωστε, πολλά είναι τα καταγγελλόμενα, όπως η περίπτωση της νοθείας στην κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία αυτήν της τελικής ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς και οι υποθέσεις Βουλγαράκη και της Μονής Βατοπεδίου) στην κυβέρνηση επιμένουν πως οι μεγάλες αποφάσεις του πρωθυπουργού, είτε για πρόωρες εκλογές, είτε για ανασχηματισμό, δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από τον Ιανουάριο -Φεβρουάριο του 2009.
Άλλωστε, στις 17 Μαρτίου 2009 συμπληρώνεται το 18μηνο και παύει να δεσμεύει τον πρωθυπουργό η «λίστα», οπότε έχει τα χέρια του λυμένα για να αφήσει εκτός ψηφοδελτίων τους όποιους διαφωνούντες και να ομογενοποιήσει την κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Εξάλλου, αν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων είναι άκρως απογοητευτικά για το κυβερνών κόμμα, θα είναι δύσκολο για τον πρωθυπουργό να αποτολμήσει να διαβεί τον Ρουβίκωνα τον πρόωρων εκλογών, εκτός κι αν κρίνει πως θα αντέξει και θα λάβει αξιοπρεπές εκλογικό ποσοστό και έτσι αποφασίσει να προσφύγει στις κάλπες για να ανακόψει τη φθορά του.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Δεκέμβριο θα ψηφιστεί ο νέος κρατικός προϋπολογισμός και μέχρι τότε ο υπουργός της Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης που αποτελεί ήδη κόκκινο πανί για την κοινωνία και πολλούς γαλάζιους βουλευτές της λεγομένης «λαϊκής δεξιάς» θα είναι ολότελα καμένος, οπότε «παίζει» το σενάριο της μετακινήσεώς του σε άλλο υπουργείο, εκτός κι αν στο μεταξύ έχουν αποφασιστεί πρόωρες εκλογές.
«Και στα δύο Υπουργεία έχουμε μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας», δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας για το ενδεχόμενο να «ανταλλάξει» το Υπουργείο Εξωτερικών με αυτό της Οικονομίας.
Προσώρας πάντως άπαντα τα κορυφαία στελέχη εμμένουν στη γραμμή «αν τολμάτε καταψηφίστε νομοσχέδιο», απευθυνόμενα στους όποιους νυν ή επίδοξους αντάρτες, αν και στο βάθος (θέλουν να) πιστεύουν ότι κανένας βουλευτής δεν θα τολμήσει να ρίξει την κυβέρνηση.
«Αν ένας βουλευτής της ΝΔ καταψηφίσει ένα νομοσχέδιο, από κει και πέρα, κατά τη γνώμη μου, στη δημοκρατία, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχουν αδιέξοδα», δήλωσε η υπουργός των Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνηση «δεν θα γίνουν όμηρος κανενός, θα πάμε σε εκλογές».
Η κοινωνία γυρίζει την πλάτη
Εκτός, όμως, των «γαλάζιων» ανταρτών το μείζον για την κυβέρνηση είναι η κοινωνία, η οποία αρχίζει να γυρίζει την πλάτη στην κυβέρνηση, όπως πιθανόν να της τη γυρίσουν εξαιτίας των οικονομικών μέτρων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή κάποιοι από τους ανήκοντες στη λεγομένη μεσαία τάξη.
Αυτό δε καταδείχθηκε στην τελευταία δημοσκόπηση, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου λένε πως τα ευρήματά της δεν είναι αρνητικά για το κόμμα και επισημαίνουν ότι και σ΄ αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία ο Κώστας Καραμανλής προηγείται κατά πολύ του Γιώργου Α. Παπανδρέου στο ερώτημα «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός» ενώ ταυτόχρονα περισσότεροι από τους μισούς που ρωτήθηκαν πιστεύουν ότι η ΝΔ θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.
Άλλοι, όμως, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο λένε πως αν στην επόμενη δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ «περάσει μπροστά, οι εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα μπορεί να πάρουν τη μορφή ντόμινο». Κι βεβαίως δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας πως η κυβέρνηση έχει ενώπιόν της πιθανές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.
Επισημαίνεται, εξάλλου, πως η κατάσταση της οικονομίας θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις και δεν είναι δύσκολη η εκτίμηση πως το οικονομικά και κοινωνικά δύσκολο φθινόπωρο θα προσφέρει αρκετές πολιτικές ευκαιρίες στο ΠΑΣΟΚ.
Συναφώς δε επισημαίνεται πως στην τελευταία δημοσκόπηση οι πολίτες τάσσονται υπέρ μίας κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και μαζί τα δύο κόμματα μοιράζονται ένα ποσοστό της τάξεως του 40%, ενώ η ΝΔ κινείται λίγο κάτω από το 30%.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας με το ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η δίδυμη ηγεσία του δεύτερου επιμένει να κρατά πολιτικές αποστάσεις ασφαλείας.
Τι σημαίνει όμως αυτή η απάντηση των πολιτών;
Σημαίνει μία στροφή του εκλογικού σώματος προς τα αριστερά, με το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να αθροίζουν ένα ποσοστό της τάξεως του 50% και τη ΝΔ να στερείται εκλογικών εφεδρειών, εφόσον η ηγεσία της αρνείται οποιαδήποτε συνεννόηση με τον Γιώργο Καρατζαφέρη του ΛΑΟΣ. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει να διαθέτει ευρύτατη εκλογική, κοινωνική, πλειοψηφία, ικανή να στηρίξει τις βασικές της επιλογές.
Το θερμό φθινόπωρο είναι πιθανόν να προκαλέσει πρόσθετη πολιτική φθορά στην κυβέρνηση και να απομακρύνει τη ΝΔ ακόμη περισσότερο από το στόχο τής αυτοδυναμίας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αν και η απουσία συνεννοήσεως μεταξύ των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως προσφέρει τη δυνατότητα στη «γαλάζια παράταξη» να αυτοπροβληθεί ως η μόνη ρεαλιστική πολιτική πρόταση.
Πάντως, εν κατακλείδι, φαίνεται πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και ότι το παιχνίδι θα καταστεί άγριο και πολωμένο...
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass