ΠΑΡΕΝ – ΘΕΣΕΙΣ

Σημειολογία

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2008 3:03 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:35
ΤΑν, η σημειολογία των πραγμάτων ή των καταστάσεων, αντιπροσωπεύει εν πολλοίς και το περιεχόμενό του, τότε. Τότε η επίσκεψη Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη και η εξέλιξή της, «σηματοδοτήθηκε» πολύ πριν την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου και τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή.
Σηματοδοτήθηκε, ας πούμε, από… συμβολικές κινήσεις που προηγήθηκαν, στο πλαίσιο των επισκέψεων που έκανε ο πρωθυπουργός, δίνοντας το πνεύμα και το κλίμα.
* Ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης, μεταξύ άλλων, του χάρισε ένα βιβλίο που έφερε τον τίτλο «Στηρίξου επάνω μου».
* Ο άσπονδος «φίλος» του νομάρχη, ο δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος, του χάρισε απομιμήσεις χρυσών μεταλλίων των πρόσφατων Ολυμπιακών Αγώνων, σχολιάζοντας ότι του αξίζει το μετάλλιο της υπομονής.
* Και στην Αστυνομία (αν δεν κάνω λάθος) που πήγε του έκαναν δώρο μία ράβδο, χωρίς σχόλια βέβαια, αλλά δεν θέλει και πολύ κανείς για να σκεφθεί το μήνυμα «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος»!
Ο ίδιος πάλι, προτίμησε, και στην ομιλία του αλλά και στη συνέντευξη Τύπου την επόμενη να συνοψίσει τον τρόπο που σήμερα αντιλαμβάνεται την κατάσταση στο: «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν». Κάλυψε μεν όλους αλλά έθεσε και όλους, και τον εαυτό του, προ των ευθυνών τους. Δεν ικανοποίησε όλους. Ούτε εντός, ούτε κι εκτός – αυτό ήταν αναμενόμενο – του κόμματός του. Ισως, αν όλα αυτά δεν συνοδευόταν από τη νέα δέσμη φορολογικών μέτρων, να είχαν και διαφορετική βαρύτητα. Ο «συνδυασμός» όμως δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα, το οποίο ορισμένοι φρονούν ότι πρέπει να εκτονωθεί, σε πρόσωπα για να ανακάμψει η κυβέρνηση. Και αυτοί οι «ορισμένοι» οι λεγόμενοι «βαρώνοι» του κόμματος οι οποίοι είναι οι ίδιοι που στήριξαν την εκλογή Καραμανλή στην προεδρία του κόμματος, πιστεύουν – και το λένε ανοιχτά – ότι ο Καραμανλής πρέπει να «πάρει κεφάλια» για να βελτιωθούν τα πράγματα.
Βέβαια ο ίδιος – όπως και προ ημερών επισημαίναμε και όπως άλλωστε είναι γνωστό – δεν συνηθίζει να δρα υπό πίεση.
Πόσο μάλλον υπό… καταπίεση! Γι΄αυτό και έδωσε κάλυψη, και απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές και τον ανασχηματισμό. Αλλά, επειδή στην πολιτική οι διαψεύσεις είναι για να… διαψεύδονται, την επαύριο άρχισαν εκ νέου να εξυφαίνονται σενάρια και για εκλογές και για ανασχηματισμό. Που φυσικά, κάποια στιγμή θα γίνουν. Τόσο το ένα όσο και το άλλο. Με τη διαφορά ότι τη στιγμή αυτή δεν θα την επιλέξουν ούτε τα ΜΜΕ, ούτε και οι «βαρόνοι» ή οι λοιποί «υπαγορεύοντες» δημοσίως ή κατ΄ ιδίαν. Θα την επιλέξει ο ίδιος, ο οποίος θα αναλάβει και το κόστος. Ένα κόστος – σε σχέση που με τα μέτρα που λαμβάνονται – που ήδη δήλωσε ότι επωμίζεται προσωπικά, προφανώς εν γνώσει των… συνεπειών του Νόμου! Μιας και δήλωσε ότι προτιμά να πράξει αυτό που θεωρεί ορθό έναντι μιας ακόμη τετραετίας. Βέβαια δεν υπάρχει πολιτικός, και μάλιστα αρχηγός κόμματος, που του αρέσει να χάνει τις εκλογές. Το παιχνίδι παραμένει ανοιχτό, μέχρι τελευταία στιγμή και παίζεται με όρους που καθορίζουν τα δεδομένα αλλά και οι χρονικές συγκυρίες.
Όπως σχολιάζαμε και το Σάββατο, ο Καραμανλής δεν θα πήγαινε στη Θεσσαλονίκη για να «διώξει» τον Τατούλη, τον Βουλγαράκη ή όποιον άλλον τον ενοχλεί κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν είναι το… στιλ του, αυτό. Οι χρόνοι που επιλέγονται είναι διαφορετικής προσέγγισης, όχι… εκθεσιακής.
Από κει και πέρα, το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής βρίσκεται σε δυσχερή θέση, επιβεβαιώνεται και από τις δημοσκοπήσεις που στο «καπάκι» έγιναν προκειμένου να διαπιστωθούν και ποσοστιαία οι επιδόσεις του. Αλλά την πραγματική δυσχέρεια, όσον αφορά στους ψηφοφόρους – και όχι στο πολιτικό παιχνίδι που παίζεται – δεν του την προκαλούν ούτε ο Τατούλης, ούτε ο Βουλγαράκης, ούτε «τ΄ άλλα τα παιδιά». Του την προκαλούν τα νέα φορολογικά μέτρα, τα οποία δεν μπορεί ούτε να τα ανασχηματίσει (εκτός αν τα πάρει πίσω) ούτε να τα… επιδιώξει, ούτε να τα πάει σε εκλογές.
Μάλλον πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα στις Ευρωεκλογές. Εκεί, δεν αποκλείεται να έχουμε νταμπλ (και εθνικές), αλλά μέχρι τότε έχουμε καιρό και θα κυλήσει πολύ νερό στ΄ αυλάκι.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass