Χορευτική άνοιξη στη Λάρισα

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2015 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 16:56

Η 29η Απριλίου έχει καθιερωθεί από το 1982 ως παγκόσμια ημέρα του χορού, από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Η συγκεκριμένη ημερομηνία ορίσθηκε προς τιμή του Ζαν- Ζορζ Νοβέρ, ο οποίος θεωρείται δημιουργός της σύγχρονης μορφής Μπαλέτου και γεννήθηκε στις 29 Απριλίου το 1727.

Σκοπός της παγκόσμιας ημέρας χορού είναι να ενώσει όλους τους εμπλεκόμενους με την ορχηστική τέχνη, ασχέτως με πιο είδος χορού ασχολούνται και χωρίς κανέναν εθνικό, πολιτικό και πολιτισμικό φραγμό.

Ο Δήμος Λαρισαίων, «Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών» με αφορμή αυτόν τον εορτασμό διοργάνωσε μια εβδομάδα παραστάσεων και ανοικτών μαθημάτων χορού.

Είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος διοργανώνει τέτοιου είδους συνολικές εκδηλώσεις.

Τα προηγούμενα χρόνια ο ανάλογος εορτασμός γινόταν με παραστάσεις της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου Ανώτερης Σχολής Χορού. Είναι λοιπόν ένα ακόμη συν στις πετυχημένες πολιτιστικές παρεμβάσεις της «Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών». Του χρόνου καλό θα είναι οι εκδηλώσεις να εμπλουτισθούν και με άλλα είδη χορού . Θα μπορούσε επίσης του χρόνου να διοργανωθεί και μια ημερίδα σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση της τέχνης της Τερψιχόρης (νομικό καθεστώς, εκπαίδευση, ομάδες χορού, προτάσεις).

Ο Δήμος Λαρισαίων μπορεί να πρωτοπορίσει και σ’ αυτόν τον τομέα καλώντας ανθρώπους εγνωσμένης αξίας να καταθέσουν τις απόψεις τους. Ας μην ξεχνάμε ότι στην πόλη μας λειτουργεί η μοναδική Ανώτερη Σχολή Χορού, εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Είδα στην εβδομάδα του αφιερώματος τις παραστάσεις της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου Ανώτερης Σχολής Χορού, «Μια μέρα στη τάξη»., με κλασσικό ρεπερτόριο καθώς και χορογραφίες του καλλιτεχνικού Διευθυντή της Σχολής Γκες Μίχωφ και της δασκάλας της Σχολής Καμέλιας Δαμαλή και των ομάδων σύγχρονου χορού «Χορευτές του Βορρά», «Λυδία Λίθος» και «Ρούλας Καραφέρη».

Δεν θα κάνω τον κριτικό χορού θα αναφερθώ όμως ειδικά στο υψηλό επίπεδο της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου. Πριν από μερικά χρόνια σ’ έναν διαγωνισμό χορού στην Αθήνα (ήταν ο διαγωνισμός νέων χορευτών της Eurovision) η Δέσποινα Γρηγοριάδου, ιδιοκτήτρια της ιστορικής Ανώτερης Σχολής Χορού «Γρηγοριάδου», είπε στην παρέα της που παρακολουθούσε το διαγωνισμό, ότι δεν χρειάζεται να ανακοινωθεί ποιες χορεύτριες είναι από τη Λάρισα, γιατί τις καταλάβαινε από το στήσιμο, το ήθος, και το παρουσιαστικό. Για την ιστορία σ’ εκείνον τον διαγωνισμό την πρώτη θέση πήρε η χορεύτρια της Δημοτικής Σχολής Μπαλέτου Μαρία Μπούμπουλη.

Το κοινό της πόλης μας αυτή την εβδομάδα είχε την ευκαιρία να δει παραστάσεις σύγχρονου χορού, πράγμα σπάνιο για τη Λάρισα, να προβληματισθεί, να συγκρίνει και να διαπιστώσει τις νέες τάσεις του σύγχρονου χορού οι οποίες είναι αρκετά διαφοροποιημένες απ’ αυτές του Χάρη Μανταφούνη, του Δημήτρη Παπαϊωάννου, της Σοφίας Σπυράτου και του Κωνσταντίνου Ρήγου.

Αλέξανδρος Πατουλιώτης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass