Η ιστορία της γραβάτας

Δημοσίευση: 10 Νοε 2015 8:40


Από τον Μιχαήλ Γκρίλλα

Αφορμή γι’ αυτό το κείμενο απετέλεσε, η επιμονή του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και του συνόλου σχεδόν των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, να μην φέρουν γραβάτα, ακόμα και όταν επισκέπτονται ή δεξιώνονται υψηλούς προσκεκλημένους. Και τούτο γιατί ως αριστεροί πιστεύουν ότι η γραβάτα είναι αστικό ένδυμα με ένδειξη κομφορμισμού ή υποταγής σε τύπους που, καθόλου δεν ταιριάζουν στο προλεταριάτο.
Μάλιστα στο επίσημο γεύμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, προς τιμήν του Γάλλου Προέδρου, κατά την επίσημο επίσκεψή του στη χώρα μας, την 15η Οκτωβρίου τρέχοντος έτους, σχεδόν όλο το υπουργικό Συμβούλιο παρευρέθηκε σε αυτό χωρίς να φέρουν προς τούτο γραβάτα. Πολλοί δε υπουργοί ήσαν, ατημέλητοι και χωρίς ένα αξιοπρεπές, πουκάμισο ή σακάκι. Διαπιστώθηκε δε το παράξενο Υπουργοί, να κάθονται σε τραπέζια καλοστρωμένα με καθαρά λινά τραπεζομάντιλα, καθαρά σερβίτσια, να τους σερβίρουν δε, άψογα ντυμένοι σερβιτόροι, με παπιγιόν και αυτοί να είναι, κακοντυμένοι και να ξεχωρίζουν έτσι σαν τη μύγα μέσα στο γάλα, από τους υπόλοιπους προσκεκλημένους στο δείπνο τούτο.
Όταν ο κ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός συναντήθηκε, για πρώτη φορά με τον Ιταλό συνάδελφό του, Ματέο Ρέντσι αυτός, του έκανε ως δώρο μια γραβάτα. Εκείνος την πήρε αλλά ακόμα δεν την έχει φορέσει ποτέ του, μέχρι σήμερα. Χωρίς γραβάτα, πήγε στις ΗΠΑ χωρίς γραβάτα φωτογραφήθηκε με τον πρόεδρο Ομπάμα. Επίσης χωρίς γραβάτα υποδέχθηκε πρόσφατα και τον Γάλλο Πρόεδρο. Προσέχει όμως πάντοτε πολύ και καλά κάνει την εν γένει εμφάνισή του και είναι συγχρόνως ενδεδυμένος, με πανάκριβα ρούχα και υποδήματα φίρμας που, δεν αρμόζουν στο προλεταριάτο που, υποτίθεται ότι ανήκει ως αριστερός που, είναι και καυχάται κιόλας γι’ αυτό.
Η ετυμολογία της λέξης γραβάτα (Gravat) στα αγγλικά προέρχεται από τη γαλλική λέξη (Gravate), δηλαδή Κροάτης (Croat) καθώς από τους Κροάτες διαδόθηκε, η μόδα του μαντιλιού, δεμένου γύρω από τον λαιμό. Η γραβάτα είναι συνδεδεμένη με τους Κροάτες. Δεν την ανακάλυψαν, αλλά τη διέδωσαν ως αξεσουάρ, στην Ευρώπη του 17ου αιώνα.
Οι Κροάτες στρατιώτες που, συμμετείχαν στον τριακονταετή πόλεμο (1618 – 1648) ήταν αναγνωρίσιμοι, από τα μαντήλια που, είχαν δεμένα στο λαιμό τους, πρόγονο της γραβάτας. Το 1635 όταν περίπου 6.000 Κροάτες στρατιώτες, υπηρετούσαν στη Γαλλία, ένα σύνταγμά τους, επισκέφθηκε το Παρίσι και παρουσιάστηκαν μπροστά στον Λουδοβίκο τον 14ο, για να αποσπάσουν, τους επαίνους του και εντυπωσίασαν, τον γνωστό για την καλαισθησία του, Γάλλο μονάρχη, με τα μανδήλια γύρω στο λαιμό τους.
Η γραβάτα από την Γαλλία πέρασε ως μόδα στο Βέλγιο και την Ολλανδία και από εκεί, στην Αγγλία, όπου το νέο αξεσουάρ, έγινε ευρέως γνωστό. Υπάρχουν 85 θεωρητικοί τρόποι να δεθεί ο κόμπος της γραβάτας και δέκα κόμποι, με πιο γνωστός και απλός είναι, ο διπλός κόμπος του Δούκα Ουίντσορ.
Η γραβάτα αλλάζει πλήρως την εικόνα ενός άνδρα και διαφυλάσσει τη δύναμή του. Η γραβάτα με την πολυχρωμία της και την πειθαρχία, του δεμένου κόμπου είναι σύμβολο του πολιτισμένου κόσμου και ένδειξη δημοκρατίας. Η γραβάτα συμβολίζει επίσης την ισόρροπη σχέση ελευθερίας και υπευθυνότητας που, είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας και του σύγχρονου πολιτισμού, εκφράζει δε τη χαρά της ζωής και την αρετή του μέτρου.
Αν ρίξουμε τώρα μια ματιά σε χώρες που, ο κ. Τσίπρας είχε ως πρότυπό του, αυτές και τους ηγέτες του, θα διαπιστώσουμε ότι και ο μακαρίτης Τσάβες πρόεδρος της Βενεζουέλας, έφερε στις επίσημες τουλάχιστον εμφανίσεις του και στις εκδηλώσεις γραβάτα. Ο μεγάλος επαναστάτης ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο άργησε, αλλά τελικά, φόρεσε και αυτός γραβάτα. Η Κίνα του ΜΑΟ πέταξε, το μπεχώνι και σήμερα οι Κινέζοι ντύνονται ευρωπαϊκά και σπάνια αποχωρίζονται την γραβάτα τους.
Όλοι οι σημερινοί ηγέτες της Λατινικής Αμερικής τα καθεστώτα των οποίων υμνούσε μέχρι πρότινος ο κ. Τσίπρας ντύνονται φέροντας γραβάτα (Μαδούρος – Μοράλες – Κάστρο).
Οι σημερινοί ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ, με την εν γένει εμφάνισή τους, πολλοί δε απ’ αυτούς κυκλοφορούν στην κυριολεξία ατημέλητοι το κάνουν δε, αυτό για να δείξουν ότι είναι γέννημα και θρέμμα του λαού, άνθρωποι της διπλανής πόρτας και ανυπότακτοι.
Οι καιροί έχουν αλλάξει, ο λαός έχει χορτάσει, από άρτο και θεάματα, θέλει τους ηγέτες τους, με ήθος και προσωπικότητα και η γραβάτα, με το καλό ντύσιμο και την καλή εμφάνιση, ενός ηγέτη, προσδίδει στον ίδιο, το ανάλογο κύρος, βελτιώνει την εικόνα και τον σεβασμό του, στις θέσεις που, ο λαός τους έταξε να υπηρετούν. Τελικά χρειαζόμαστε στη χώρα μας γνήσιους και άδολους ηγέτες, βάζοντας μπροστά απ’ αυτούς, το συμφέρον της πατρίδας μας, και μόνο και ότι ήλθε ο καιρός να αφήσουμε στην μπάντα και για πάντα, ιδεοληψίες και παρωχημένες αγκυλώσεις και αντιλήψεις και ότι, στις πράξεις τους και στις ενέργειές τους, πρέπει να πρυτανεύουν μόνο ο ρεαλισμός και όχι οι ψευτοεπαναστικές τους τάσεις, ροπές και άλλες παρεμφερείς απόψεις.
Με τη σειρά μου ήθελα, να ρωτήσω τον πρωθυπουργό μας, αλλά και τους υπουργούς του, πώς στα αλήθεια αισθάνονται όταν, πηγαίνουν στα διάφορα συμβούλια στο εξωτερικό, ή υποδεχόμενοι διάφορους ξένους ηγέτες στη χώρα μας, να παρουσιάζονται, χωρίς να φέρουν γραβάτα όντες, οι μοναδικοί που, εμφανίζονται έτσι, ξεχωρίζουν δε από τους υπολοίπους και δίδουν το δικαίωμα, να τους σχολιάζουν οι ξένοι ποικιλοτρόπως.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass