Τα εν οίκω...

Εγώ, μαζί μου δεν μιλιόμαστε... Η κυβέρνηση;

Δημοσίευση: 14 Νοε 2015 8:29

 

Γράφει ο Α. Γιουρμετάκης

ΠΡΟ διετίας η LIFO σ’ ένα ρεπορτάζ της, αναρωτήθηκε αν το άγαλμα του Τρούμαν είναι το πιο μισητό άγαλμα στην Αθήνα. Πρόκειται για το άγαλμα του 33ου Αμερικανού προέδρου Χάρυ Τρούμαν, το οποίο βρίσκεται στη γωνία των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλέως Γεωργίου στο Παγκράτι. Τα βάσανα του εν λόγω αγάλματος ξεκίνησαν από τη στιγμή της τοποθέτησής του τον Μάρτιο του 1963 και αυτό επειδή δεν ζητήθηκε η γνώμη του Δήμου Αθηναίων. Λίγα χρόνια μετά, διαρκούσης της επταετίας, ο Τρούμαν έγινε στόχος δύο βομβιστικών επιθέσεων, η δεύτερη μάλιστα το 1971 είχε θύμα και έναν αστυνομικό. Τον Μάρτιο του 1986, ισχυρή ωρολογιακή βόμβα σώριασε τον ανδριάντα στην πλατεία. Τα στελέχη των ΑΧΕΠΑΝΣ ζήτησαν επισκευή και άμεση επανατοποθέτηση, ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Μπέης πρότεινε αντί του Τρούμαν τον Αβραάμ Λίνκολν, αλλά τελικά κέρδισε ο Τρούμαν. Ένα χρόνο μετά ο ΕΛΑ ανατίναξε το άγαλμα και το έβαψε με κόκκινη μπογιά. Το 1997 τα πόδια του αγάλματος πριονίστηκαν, με αποτέλεσμα να σωριαστεί ξανά στην πλατεία. Επανατοποθετήθηκε στη θέση του το 1999 όταν επισκέφθηκε τη χώρα μας ο Κλίντον. Το 2007, στη διάρκεια μιας αντιαμερικανικής πορείας, το άγαλμα τραβήχτηκε με σχοινιά και «έφαγε χώμα» για τρίτη φορά.

ΓΙΑΤΙ αλήθεια τόσο μένος για τον Τρούμαν; Γιατί το πρόσωπο του Τρούμαν συνδέθηκε από τον καιρό του εμφυλίου ως και την επτάχρονη χούντα με την αμερικανική επιρροή, όποτε το άγαλμα θεωρήθηκε από πολλούς ως διπλή προσβολή προς τον ελληνικό λαό... Αυτή την προσβολή φαίνεται ένιωθε ιδιαίτερα έντονη ο Θόδωρος Πάγκαλος το 1986 κι έσπευσε, μετά τη βομβιστική επίθεση, να δηλώσει κάτι που θα κάνει τον απλό οπαδό του ΣΥΡΙΖΑ, που διαδήλωσε χθες κατά των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνησή του, πολύ καλύτερα:

* Ως ΠΑΣΟΚ, είχε πει τότε, ο πληθωρικός πρώην υπουργός, χαίρομαι για την ανατίναξη του αγάλματος του Τρούμαν, ως υπουργός όμως διαφωνώ κάθετα...

Ο ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ Πάγκαλος, τι ακριβώς είχε πει: ότι μπορείς να είσαι ταυτόχρονα και ΥΠΕΡ της ανατίναξης ενός αγάλματος και ΚΑΤΑ... Θέση στην οποία βρέθηκαν τα στελέχη κι οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ προχθές: και ΥΠΕΡ της κυβέρνησης και ΚΑΤΑ της πολιτικής της!... Οι ομοιότητες της διχοστασίας τους άλλωστε, είναι ανάλογες της διχοστασίας των στελεχών του ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80, που την ώρα που χαιρέτιζαν την ανατίναξη του αγάλματος του συμβόλου της αμερικανικής επιρροής, πολιτεύονταν υπό την ομπρέλα της... Έτσι κι ο ΣΥΡΙΖΑ... Και κατά των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση και υπέρ της κυβέρνησης!... Γίνεται; Καλή διάθεση να υπάρχει και όλα γίνονται! «Άπειρος γαρ, η της επιθυμίας φύσις» κατά τον Αριστοτέλη. Κι ακόμα χειρότερα κατά τον Εντουάρντο Γκαλεάνο που απεφάνθη ότι «το στομάχι είναι η ντροπή του κεφαλιού». Και ο νοών νοείτω!

ΟΣΟΙ μιλούν για σχιζοφρένεια πάντως (και το τελευταίο 48ωρο μιλούν πολλοί) είναι εντελώς πεζοί... Διότι μιλούν καλύτερα οι έμμετροι... Όπως, ας πούμε το συγκρότημα «Τσοπάνα Rave» το τραγούδι των οποίων μου θύμισε ένας φίλος στα social media:

Εγώ μαζί μου δεν μιλιόμαστε

Όποτε είμαι μαζί του πάντα τσακωνόμαστε

Με πήρα στο τηλέφωνο και το ‘κλεισα

Μ’ είδα στο δρόμο μ’ έφτυσα και με κλώτσησα

Μια μέρα που τρυπήθηκα φρικάρισα

Πήρα βελόνα και κλωστή και με μαντάρισα

Σε μια πορεία στην Αθήνα μέρος έλαβα

Μα ήμουν μέλος των ΕΚΑΜ και με συνέλαβα

ΤΑ ΕΙΠΕ όλα ο ποιητής...Τόσο που περιττεύει ο ψυχίατρος!...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass