Οι ήρωες στην εποχή της κρίσης

Δημοσίευση: 20 Νοε 2015 8:39

Του Κων/νου Τσιρονίκου

Η κρίση που χτυπά ανελέητα την πατρίδα μας είναι πολύπλευρη. Η αντιμετώπισή της απαιτεί ηρωισμό και όχι απαισιοδοξία και απογοήτευση. Απαιτεί την ανάδειξη ηρώων, όπως σε περιόδους πολέμων και επαναστάσεων. Γιατί μόνον αυτοί μπορούν να αναστήσουν και να προασπίσουν δυναμικά τις αξίες και τα ιδανικά της φυλής μας. Και να αποτελέσουν πρότυπα για τους νεότερους, οι οποίοι θα προκαλέσουν και θα υλοποιήσουν το στόχο της κοινωνικής αλλαγής.

Και ο ηρωισμός αυτός για να έχει επιτυχή αποτελέσματα θα πρέπει να υπάρχει σ' όλα τα μέτωπα της κοινωνίας και πιο πολύ σ' εκείνα που η διαλυτική πορεία της φθοράς κινδυνεύει να καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος του αξιακού μας ιστού.

Στον πόλεμο αυτόν κατά της σημερινής κρίσης και του εσωτερικού και εξωτερικού εχθρού που την προκάλεσε είναι ανάγκη να παραδειγματισθούμε από τις πράξεις ηρώων και μαρτύρων. Να οπλισθούμε με την υπομονή τους και στην πορεία του οικογενειακού μας βίου να περπατήσουμε στα χνάρια του ομηρικού έπους της Οδύσσειας. Στην επική μορφή του πολυβασανισμένου Οδυσσέα, οποίος μετά τον τρωικό πόλεμο αγωνίζεται να φτάσει στην αγαπημένη του πατρίδα. Την Ιθάκη. Για να σώσει την οικογενειακή του εστία. Κι αυτό το καταφέρνει ύστερα από πολύχρονο αγώνα στη θάλασσα και στη στεριά. Στο τέλος νικά χάρη στην ηρωική του ταυτότητα. Αυτόν τον αγώνα προς την Ιθάκη επιβάλλεται να ακολουθήσουν πολλοί συνάνθρωποί μας. Να πολεμήσουν τον κακό εαυτό τους. Να συντρίψουν το πάθος του εγωισμού και να αναδειχθούν ήρωες της επιλογής εκείνης, η οποία θα επαναφέρει τη γαλήνη και τη χαρά στις όλο και αυξανόμενες διαλυμένες οικογένειες.

Σε ηρωικές μορφές αναδεικνύονται και οι γονείς εκείνοι, οι οποίοι παρά την ανεργία και τη φτώχεια από την οποία μαστίζονται και παρά την επικρατούσα ηθικοπνευματική κρίση αγωνίζονται να κρατήσουν τη λειτουργία της οικογένειας μέσα στο πλαίσιο της ελληνοχριστιανικής παράδοσης. Καλλιεργώντας προς τον σκοπό αυτό τις αξίες εκείνες που κρατούν τα παιδιά τους μακριά από "εύκολους δρόμους" και "επίγειους παραδείσους".

Αρωγός στην οικογενειακή αυτή προσπάθεια στέκεται ο εκπαιδευτικός. Ο γενναίος εκείνος δάσκαλος που νοιάζεται όχι μόνο για την ψυχοσωματική ανάπτυξη των μαθητών του, αλλά και για την ενδυνάμωση της εθνικής συνειδήσεως. Η οποία διαρκώς υποχωρεί έναντι των ιδεών εκείνων που εκφράζονται από ανερμάτιστους και αποχρωματισμένους "εκσυγχρονιστές". Οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους οδηγούν στη ρηχή και υποτονική καλλιέργεια της ιστορικής γνώσης και όχι στην εμβάθυνση των γεγονότων που καθόρισαν την εθνική μας διαδρομή.

Και αυτός ο ηρωισμός ο οποίος συναρτάται άμεσα με την εθνική μας ύπαρξη ενισχύεται και στις ένοπλες δυνάμεις. Από γενναίους αξιωματικούς, που παρά τη δυσμενή οικονομική τους κατάσταση, εμψυχώνουν και εμφυσούν με το παράδειγμά τους στους στρατευμένους τη φιλοπατρία και την προσήλωσή τους στα ιδανικά της φυλής μας.

Η σημερινή κοινωνία της κρίσης είναι γεννήτρια ηρώων. Κι αυτό το βλέπουμε παντού. Σε κάθε προσπάθεια εργαζομένων, οι οποίοι βάζουν το κοινωνικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό. Είναι ο αγρότης που δεν γίνεται μέτοχος παράνομων επιδοτήσεων, αλλά παραμένει έντιμα εργαζόμενος και πιστός στις προγονικές του αξίες. Είναι οι πάσης φύσεως εθελοντές, οι οποίοι τρέχουν σβήνουν πάσης φύσεως φωτιές και σώζουν ανθρώπινες ζωές. Είναι οι πιλότοι της πολεμικής μας αεροπορίας, που η οικονομική κρίση τους γιγαντώνει ακόμα περισσότερο στην προάσπιση των εναέριων συνόρων μας. Είναι οι αστυνομικοί που αναλώνονται στην ασφάλεια του πολίτη. Είναι οι ακούραστοι άνδρες του λιμενικού σώματος που καθημερινά σώζουν ανθρώπινες ζωές στις ελληνικές θάλασσες. Είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές εκείνοι, οι οποίοι στέκονται κοντά στους ασθενείς τους, αρνούμενοι να απαξιώσουν το λειτούργημά τους με οποιαδήποτε υλική αμοιβή.

Το αποκορύφωμα όλων αυτών είναι οι ήρωες εκείνοι νέοι μας οι οποίοι παρά την έντονη κρίση, ψάχνουν να βρουν "λίγο νερό" στην έρημη χώρα μας. Για να μείνουν εδώ... Γιατί εδώ ανήκουν... Στα ποτισμένα και αγιασμένα από το αίμα μαρτύρων και ηρώων ελληνικά χώματα. Για να μην καταστεί η ελληνική ψυχή μειονότητα στον τόπο της. Για να μην σβήσει ο πολιτισμός μας. Ο μεγαλύτερος του κόσμου. Ο γεννήτορας του δυτικού πολιτισμού.... Η ψυχή του παγκόσμιου πολιτισμού...

Σ' αυτόν τον πόλεμο κατά της κρίσης, οι κοινωνικοί και εθνικοί μας ήρωες μάχονται σθεναρά. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μέτωπο. Σύμμαχός τους στον πόλεμο αυτόν της προάσπισης των πολιτισμικών μας ιδεών όλη η πολιτισμένη ανθρωπότητα. Η οποία παρατάσσεται στο πλευρό μας. Γι' αυτό και θα νικήσουμε... Ανοίγοντας έτσι την πόρτα της αναγέννησης και της προόδου της μαρτυρικής μας πατρίδας.-

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass