Όχι στα άδικα φοροεισπρακτικά μέτρα για τους αγρότες

Δημοσίευση: 22 Νοε 2015 8:23

 

*Του Βασίλη Έξαρχου

Η οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αγροτικό τομέα είναι πολύ δύσκολη λόγω της αύξησης του Φ.Π.Α. για τα αγροτικά εφόδια, της καθιέρωσης αυξημένης προκαταβολής φόρου, της καθυστέρησης πληρωμής της ενιαίας ενίσχυσης, των αποζημιώσεων από έντονα καιρικά φαινόμενα, της επιστροφής φόρου πετρελαίου προηγούμενων ετών και της αύξησης της φορολογίας του πετρελαίου και της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η σημερινή πολύ δύσκολη κατάσταση θα γίνει καταστροφική για τις προοπτικές της αγροτικής οικονομίας και το εισόδημα των γεωργών και των κτηνοτρόφων εάν ολοκληρωθούν οι σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση ρυθμίσεις για την πολύ μεγάλη αύξηση της φορολόγησης των αγροτών και των εισφορών του ΟΓΑ.

Με δεδομένο ότι η μείωση του εισοδήματος των αγροτών έχει αρνητικές συνέπειες και για μία σειρά άλλων επαγγελμάτων αλλά και για τον εμπορικό κόσμο, είναι φανερό ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις πλήττεται ανεπανόρθωτα η κοινωνική συνοχή στην ύπαιθρο.

Βέβαια υπάρχουν ορισμένοι «γνωστοί και μη εξαιρετέοι», που υποκινούμενοι από σκοπιμότητες διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα, αγνοούν τα ισχύοντα στην Ευρώπη και επιχειρούν να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις στην κοινή γνώμη σχετικά με την οικονομική κατάσταση των αγροτών και τη γενικότερη προσφορά της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας.

Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζεται ο ιδιαίτερος και σημαντικός ρόλος της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και η μεγάλη προσφορά των αγροτών, γι’ αυτό και έχει αποφασιστεί η στήριξή τους μέσω της Αγροτικής Πολιτικής που αποτελεί Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία με σημαντικούς κοινοτικούς πόρους, διότι αναγνωρίζει ότι οι αγρότες με την παραμονή τους στην ύπαιθρο όπου δραστηριοποιούνται επαγγελματικά κάτω από δυσμενείς και διαρκώς μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, διασφαλίζουν την παραγωγή τροφίμων και συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Η επάρκεια τροφίμων προκειμένου να διατίθενται στους καταναλωτές σε λογικές τιμές, η ασφάλεια των τροφίμων από άποψη υγιεινής και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν και θα αποτελούν όλο και περισσότερο πολύ μεγάλες επιδιώξεις, πολύ μεγάλες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προκειμένου να πετύχουν αυτές τις βασικές επιδιώξεις οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέραν των ενισχύσεων μέσω της ΚΑΠ, έχουν καθιερώσει χαμηλούς συντελεστές Φ.Π.Α. για τα αγροτικά εφόδια, συντελεστές που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 6% και για διασφαλιστεί η παραμονή των αγροτών στην ύπαιθρο τους φορολογούν με ειδικό καθεστώς και όχι με το καθεστώς που φορολογούνται τα άλλα επαγγέλματα.

Για να είναι δίκαιη η φορολόγηση των Ελλήνων αγροτών θα πρέπει να αναγνωριστούν ως έξοδα και η προσωπική και οικογενειακή εργασία, οι αποσβέσεις, οι τόκοι επενδυμένου κεφαλαίου, τα τεκμαρτά ενοίκια γης και ασφαλώς να είναι λογικοί οι συντελεστές και όχι 20% και 26%.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν κινείται με βάση τα ισχύοντα στις άλλες χώρες της Ευρώπης και εάν ολοκληρωθούν οι σχεδιαζόμενες αποφάσεις της θα πληγεί ανεπανόρθωτα ο αγροτικός τομέας της χώρας.

Πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η μεγάλη αύξηση του Φ.Π.Α. για τα αγροτικά εφόδια, η καθιέρωση και μάλιστα αυξημένης προκαταβολής φόρου για εισοδήματα που δεν είναι βέβαιο ότι θα εισπραχθούν αφού εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, η μεγάλη αύξηση του συντελεστή φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος και των εισφορών του ΟΓΑ, η φορολόγηση των ενισχύσεων ακόμη και των αποζημιώσεων που προέρχονται από ήδη φορολογημένες εισφορές των αγροτών και η αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου και της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος θα έχουν καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τους αγρότες και την αγροτική οικονομία αλλά και για τη χώρα ολόκληρη.

Πρέπει να υπάρξει αλλαγή πορείας έστω και την ύστατη ώρα, αφού τουλάχιστον στα λόγια αναγνωρίζεται από όλες τις πολιτικές, επιστημονικές και κοινωνικές δυνάμεις ότι είναι πολύ κρίσιμος ο ρόλος της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για την έξοδο από την κρίση.

Έχοντας πλήρη επίγνωση ότι με σπασμωδικές κινήσεις και αποσπασματικά και άδικα φοροεισπρακτικά μέτρα δεν λύνονται τα προβλήματα των αγροτών, είναι τώρα η ώρα να συμφωνηθεί από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και να εφαρμοστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης με συγκεκριμένους στόχους, διασφαλισμένους πόρους, αποσαφηνισμένες αρμοδιότητες και ευθύνες και σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Αν δεν γίνει συνείδηση ότι αυτό πρέπει να γίνει σήμερα, αύριο θα είναι πολύ αργά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass