Ανάλυση

Άλλη κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή!

Δημοσίευση: 22 Νοε 2015 8:45

 

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Λίγα είναι τα ψωμιά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως όλα δείχνουν. Έμεινε ήδη με 153 όλους κι όλους βουλευτές από τους 155 που είχε, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας διέγραψε τον Στάθη Παναγούλη και ο Πάνος Καμμένος διέγραψε τον Νίκο Νικολόπουλο που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν με την κυβερνητική γραμμή παράδοσης στους δανειστές του 75% (!) των πρώτων κατοικιών, των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν «κόκκινα» δάνεια. Δεν συναίνεσαν δηλαδή με την ψήφο τους στην αλλαγή του προεκλογικού συνθήματος του ΣΥΡΙΖΑ «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» στο κυβερνητικό σλόγκαν «κανένα σπίτι στα χέρια... ιδιοκτήτη...!

Οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δανειστές επέβαλαν πλήρως τους όρους τους. Μόνο περίπου 58.000 δανειολήπτες (από τους 230.000 συνολικά που έχουν «κόκκινα» δάνεια) ή ποσοστό 25% μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τουλάχιστον μέχρι και του χρόνου το 2016 που μπαίνει σε σαράντα μέρες, δεν θα βγάζει η τράπεζα σε πλειστηριασμό την πρώτη τους κατοικία.

Προστατεύονται δηλαδή όσα σπίτια έχουν αντικειμενική αξία μέχρι 120.000 ευρώ για τους άγαμους ή 160.000 για το ζευγάρι, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο εργένης έχει εισόδημα μέχρι το πολύ 8.180 ευρώ τον χρόνο ή το ζευγάρι μέχρι 13.917 ευρώ. Αν έχουν μεγαλύτερο εισόδημα έστω και ένα ευρώ η τράπεζα μπορεί να βγάλει την πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό.

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ

Μόνο το 25% των δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια προστατεύεται από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας του. Το υπόλοιπο 75% βρίσκεται στο έλεος των τραπεζών! Μιλάμε για πάνω από 170.000 πρώτες κατοικίες!

Για να γλυκάνει το χάπι η κυβέρνηση Τσίπρα ισχυρίζεται ότι ουσιαστικά διασώζει άλλες 81.000 πρώτες κατοικίες - ποσοστό περίπου 33% των «κόκκινων» δανειοληπτών.

Επομένως, ισχυρίζεται η κυβέρνηση, το 25% προστιθέμενο στο 33% μας κάνουν 58%, άρα προστατεύεται το 60% των πρώτων κατοικιών. Η κατάσταση όμως κάθε άλλο παρά είναι αυτή, όπως παρουσιάζεται από την κυβέρνηση. Ας δούμε πιο αναλυτικά αυτή τη δεύτερη κατηγορία.

Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας μπορεί να είναι ως 180.000 ευρώ για έναν άγαμο, 220.000 ευρώ για ζευγάρι και μάξιμουμ 280.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά. Το εισόδημα επίσης είναι αυξημένο - 13.900 ευρώ για τον εργένη και 23.659 ευρώ για το ζευγάρι, μέχρι και μέγιστο 35.087 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά. Και έξι παιδιά να έχει το ίδιο μέγιστο εισόδημα των 35.000 ισχύει.

Αν όμως για κάποιο λόγο ο δανειολήπτης δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κανονικά το δάνειό του, τότε βρίσκεται στο έλεος της τράπεζας επειδή αυτομάτως η πρώτη κατοικία του βγαίνει από το προστατευτικό πλαίσιο…

Οφείλει να αποδεχθεί τότε τους όρους που θα του επιβάλει η τράπεζα για το ποσό της δόσης η οποία φυσικά αν θέλει να του πάρει το σπίτι θα του επιβάλει όρους ανεφάρμοστους στην περίπτωσή του. Υποτίθεται ότι πρέπει να αναζητηθεί συμφωνία όχι όμως οποιαδήποτε αλλά στη βάση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών!

«Εάν δεν προκύψει συμφωνία θεωρητικά τουλάχιστον η τράπεζα διατηρεί το δικαίωμα να λάβει πιο ακραία μέτρα ομολόγησε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εννοώντας φυσικά ότι είναι δικαίωμα της τράπεζας να βγάλει σε πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία αυτού που δεν πληρώνει κανονικά το δάνειό του.

ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Στο έλεος των τραπεζών βρίσκονται λοιπόν οι υποτιθέμενοι «προστατευόμενοι» δανειολήπτες αυτής της κατηγορίας, τα περίπου 81.000 άτομα που θα χάσουν την πρώτη κατοικία τους αν δεν μπορούν να πληρώσουν τις τράπεζες.

Μέσα στην αναμπουμπούλα πάντως έχει περάσει απαρατήρητη μια πολύ σημαντική πτυχή του θέματος η οποία μάλιστα επιδεινώθηκε αισθητά την Πέμπτη το βράδυ κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Η πτυχή αυτή έγκειται στο ότι το νέο πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς, το οποίο αφήνει έκθετο το 75% των πρώτων κατοικιών με «κόκκινα» δάνεια και υστερεί απελπιστικά από το νόμο Κατσέλη στην προστασία τους, θα ισχύσει μόνο για τρία χρόνια - το 2016, το 2017 και το 2018. Λίγο πριν από το τέλος του 2018 η κατάσταση θα επανεξεταστεί και το πιθανότερο είναι πως θα καταργήσουν εντελώς το νόμο Κατσέλη ή θα συρρικνώσουν κι άλλο τον αριθμό των πρώτων κατοικιών που προστατεύονται από αυτόν.

ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΟΣΩΝ ΧΡΩΣΤΟΥΝ

Η Παγκόσμια Τράπεζα μέσω του επενδυτικού βραχίονά της ονομάζεται IFC, ετοιμάζεται αφενός να αγοράσει μετοχές ύψους συνολικά 300 εκατομμυρίων ευρώ των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών συμμετέχοντας στην ανακεφαλαιοποίησή τους και αφετέρου να χρηματοδοτήσει κερδοσκοπικούς οίκους που θα αγοράσουν μη εξυπηρετούμενα «κόκκινα» δάνεια προς ελληνικές τράπεζες και στη συνέχεια θα αρπάξουν και θα πουλήσουν τις αντίστοιχες πρώτες κατοικίες - πιθανότατα σε ξένους αγοραστές οι οποίοι θα αισθάνονται φυσικά πανευτυχείς αν αποκτήσουν για μια μπουκιά ψωμί ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα.

Για να μπορέσει όμως η Παγκόσμια Τράπεζα να χρηματοδοτήσει κερδοσκόπους που θα αγοράσουν από τις ελληνικές τράπεζες «κόκκινα» δάνεια και θα πετάξουν έξω από τα σπίτια τους τους ιδιοκτήτες, απαιτείται να ψηφιστεί θεσμικό πλαίσιο, γιατί τέτοιο δεν υπάρχει.

«Το ένστικτό μου μού λέει ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό» - δηλαδή στην ψήφιση του προαναφερθέντος θεσμικού πλαισίου - δήλωσε ο αντιπρόεδρος του IFC Δημήτρης Τσιτσιράγκος αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σαν τα κοράκια οι κερδοσκόποι έχουν μαζευτεί πάνω από τη χώρα μας καιροφυλακτώντας πότε θα είναι κατάλληλη η στιγμή να πέσουν και να

κατασπαράξουν τους δύσμοιρους Ελληνες των μεσαίων και λαϊκών στρωμμάτων.

Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Αν σας έλεγε ποτέ κανένας ότι θα δίνατε ένα κέρμα του ενός ευρώ, και θα παίρνατε... 100 μετοχές της Γιούρομπανκ ή 50 μετοχές της Εθνικής ή 25 μετοχές της Αλφαμπανκ θα τον πιστεύατε ή θα τηλεφωνούσατε αμέσως να έρθουν να τον πιάσουν και να τον κλείσουν σε φρενοκομείο;

Κάθε λογικός άνθρωπος θα φώναζε τον ψυχίατρο, αλλά θα είχε άδικο! Αδικο γιατί σ΄αυτό το απίστευτης έκτασης έγκλημα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, επικράτησαν απίστευτα, εξωφρενικά χαμηλές τιμές με στόχο να λεηλατηθούν τα κρατικά χρήματα.

Ποιος θα περίμενε ποτέ από την κυβέρνηση Τσίπρα να επιτρέψει π.χ. η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας να είναι... 2 λεπτά (!) - ναι και πάλι θα διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για 2 (δύο) λεπτά του ευρώ;

Πόσο μάλλον που η τιμή της μετοχής της Εθνικής την ίδια ακριβώς ημέρα, την Πέμπτη, ήταν... 16 (!) φορές μεγαλύτερη, για την ακρίβεια 32 λεπτά του ευρώ; Ποιος υπουργός επί της οικονομίας πήρε την απόφαση να κάνει μία... μικροεκπτωσούλα της τάξης του 94% (!) σε αυτούς που έπαιρναν μετοχές της ανακεφαλαιοποίησης;

Ποιος υπουργός επέτρεψε η τιμή της μετοχής της Αλφαμπανκ κατά την ανακεφαλαιοποίησή της να είναι... 94% φτηνότερη από όσο είχε πειράξει το κράτος πέρυσι (ναι, πέρυσι, το 2014!) για να σώσει τις συστημικές τράπεζες και ειδικότερα την τράπεζα αυτή;

Ποιος υπουργός επέτρεψε η μετοχή της Γιούρομπανκ να πουληθεί 1 (ένα!) λεπτό του ευρώ - δηλαδή με έκτωση... 97% (!) σε σχέση με τα 31 λεπτά που είχε αγοραστεί πέρυσι η μετοχή της, για να διασωθεί η τράπεζα αυτή.

Κανένας υπουργός της σημερινής κυβέρνησης δεν θα δώσει λόγο γι’ αυτό;

ΑΛΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΙΔΙΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Όταν γράφουμε στην αρχή του άρθρου ότι «λίγα είναι τα ψωμιά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως όλα δείχνουν» δεν εννοούμε ούτε ότι θα γίνουν εκλογές ούτε ότι θα αλλάξει ο πρωθυπουργός. Είχαμε επισημάνει ήδη από την περασμένη εβδομάδα πως αν γίνονταν νέες βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πιθανότατα πάλι πρώτο κόμμα και φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας θα παρέμενε πρωθυπουργός, τουλάχιστον για την ώρα.

Αυτό που εννοούμε όμως είναι ότι καθώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία Τσίπρα - Καμμένου συρρικνώνεται και βρίσκεται πια μόνο στους 153 βουλευτές, γίνεται όλο και πιο πιθανός ο σχηματισμός μιας αμιγούς μνημονιακής κυβέρνησης. Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια μνημονιακό κόμμα κανένα πολιτικό εμπόδιο δεν υπάρχει να διώξει τους ΑΝΕΛ και να προσλάβει στη θέση τους π.χ. το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι, αν αυτό απαιτηθεί από τους Γερμανούς ή από τις συνθήκες λόγω απώλειας της πλειοψηφίας στη Βουλή.

Πάντως, κυβέρνηση χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αδύνατον να συγκροτηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι πρωθυπουργός έτσι κι αλλιώς για το επόμενο διάστημα.

Πόσο θα διαρκέσει όμως το διάστημα αυτό είναι αδύνατον να προβλεφθεί. Αφενός δεν υπάρχει ακόμη καμία εναλλακτική λύση για τον ελληνικό λαό, αλλά αφετέρου ο Αλέξης Τσίπρας μένει χωρίς οπαδούς, αν εξαιρέσει κανείς την ομάδα που ασκεί την εξουσία και όλους εκείνους που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν καταλάβει κρατικά αξιώματα.

Οι αριστεροί ψηφοφόροι όμως κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι είναι από την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν θέλαμε να ήμασταν ειλικρινείς, θα δηλώναμε ευθέως ότι οι περισσότεροι ντρέπονται για την πολιτική που ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας, από τότε που πέρασε στο μνημονιακό στρατόπεδο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass