Ανάλυση

Η τουρκική πρόκληση και η απάντηση της Μόσχας

Δημοσίευση: 29 Νοε 2015 8:10

 

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Σαφέστατος ήταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναφορικά με την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους Σουχόι από την τουρκική πολεμική αεροπορία: "Φαίνεται ότι πρόκειται για σχεδιασμένη πρόκληση", δήλωσε στη Μόσχα. "Δεν σχεδιάζουμε να διεξαγάγουμε πόλεμο εναντίον της Τουρκίας", πρόσθεσε εξίσου κατηγορηματικά.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι έκανε δεκτή εισήγηση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας για εγκατάσταση στη Συρία, 50 μόλις χιλιόμετρα από τα συροτουρκικά σύνορα, αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 τελευταίας γενιάς. Θεαματικά ή αθόρυβα, οι ρωσικοί αυτοί πύραυλοι σίγουρα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών ευκαιρίας δοθείσης, ανεξαρτήτως αν αυτό θα δημοσιοποιηθεί ή όχι.

Η ουσία είναι πως οι τζιχαντιστές, όπως αποκαλούνται οι εξτρεμιστές ισλαμιστές μαχητές, αφού διατάραξαν την ανοχή του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ απέναντί τους μετά από τις μαζικές δολοφονίες 130 πολιτών στο Παρίσι, τώρα διαταράσσουν και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία. Η Άγκυρα θα είναι ο κύριος χαμένος από τον κλυδωνισμό των ρωσοτουρκικών σχέσεων.

ΜΙΑ "ΠΑΛΙΑ" ΙΣΤΟΡΙΑ

Η συνεργασία της Τουρκίας με τους τζιχαντιστές είναι πασίγνωστη στις μεν μυστικές υπηρεσίες των μεγάλων δυνάμεων από το 2011, όταν άρχισε ο πόλεμος στη Συρία, στο δε ευρύ κοινό το 2013, όταν το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρηνικών Ερευνών της Στοκχόλμης δημοσιοποίησε ότι μέσα σε ένα χρόνο, από τον Μάρτιο του 2012 ως τον Μάρτιο του 2013, πάνω από 70 πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών φορτίου είχαν λάβει χώρα από το εμιράτο του Κατάρ στον Κόλπο προς τη νοτιοανατολική Τουρκία. Στις 17 Μαΐου του 2013 το είχαν πρώτο θέμα οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου, η μεγαλύτερη ημερήσια οικονομική εφημερίδα της Ευρώπης.

Με άλλα λόγια, η Τουρκία παίζει τον καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια ανατροπής του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, προωθώντας όπλα και Άραβες ή Αφγανοπακιστανούς μισθοφόρους που έχουν πληρώσει η Σαουδαραβία και οι πετρελαϊκές μοναρχίες του Κόλπου για να ενισχύσουν τους τζιχαντιστές στη Συρία! Εννοείται πως όλα αυτά γίνονται σε άτυπη συνεργασία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, με τους Σαουδάραβες και τους εμίρηδες του Κόλπου να έχουν οπωσδήποτε την άδεια των Αμερικανών για να ενισχύσουν τους τζιχαντιστές!

ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η πολιτική ενίσχυση των τζιχαντιστών δεν γίνεται φυσικά δωρεάν από την Άγκυρα. Αντιθέτως, οι Τούρκοι και πληρώνονται αδρά από τους Σαουδάραβες και τους εμίρηδες, αλλά και προσπαθούν να επωφεληθούν από τη δράση των τζιχαντιστών με τους οποίους φυσικά διατηρούν άριστες σχέσεις.

Το σημαντικότερο από όλα είναι πως οι τζιχαντιστές που έχουν αρπάξει κάποια εδάφη με πετρελαιοπηγές στο Ιράκ, κάνουν σε συνεργασία με τους Τούρκους και μέσω Τουρκίας... λαθρεμπόριο ιρακινού πετρελαίου"! Οι επαΐοντες το γνωρίζουν αυτό.

Όταν οι τζιχαντιστές έριξαν το επιβατικό αεροπλάνο της Ρωσίας με τουρίστες στο Σινά και ο Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη ρωσικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον των τζιχαντιστών, οι Ρώσοι άρχισαν να βομβαρδίζουν αυτοκινητοπομπές δεκάδων, καμία φορά και πάνω εκατόν βυτιοφόρων οχημάτων που έκαναν όντως λαθρεμπόριο πετρελαίου. Όπως είναι ευνόητο, αυτό καθόλου δεν άρεσε στην Άγκυρα, καθώς σταδιακά άρχισαν να σωρεύονται ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων και τελικά δισεκατομμυρίων, στο δίμηνο που κύλησε.

Ο Ριτζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λάθος όμως βάζοντας του Τούρκους στρατιωτικούς να καταρρίψουν το ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο.

Ενθουσιασμένος και αλαζονικός από την εκλογική νίκη του που ανήκε πραγματικά μόνο σε αυτόν, ο Ερντογάν νόμισε ότι οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ θα σταθούν στο πλάι του, αφού στην υπόθεση της Συρίας συνεργάζεται στενότατα με τις ΗΠΑ.

Δεν έχει αντιληφθεί προφανώς ότι η Ουάσιγκτον προτιμάει εκατό φορές τους Αμερικανόδουλους Τούρκους στρατηγούς από τον ίδιο τον Ερντογάν, ο οποίος διακατέχεται από αυτοκρατορική νοοτροπία, προτάσσοντας τα τουρκικά συμφέροντα. Αυτό καθόλου δεν αρέσει στους Αμερικανούς, φυσικά.

Το έδειξαν, καθώς η Ουάσιγκτον αναγνώρισε, ανεπισήμως, ότι το ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο κτυπήθηκε ενώ βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο και διοχέτευσε αυτή την εκτίμησή της και στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΦΤΑΙΕΙ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Ο Ερντογάν, διατάζοντας την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη συριακή επικράτεια, δεν έκανε λάθος μόνο στην εκτίμησή του για τη στάση των Αμερικανών. Έκανε λάθος και για τη στάση που θα τηρήσουν οι Γερμανοί.

Νομίζοντας ότι η υποσχόμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ σηματοδοτεί και την προσέλκυση του Βερολίνου στο πλευρό της Άγκυρας, ο Ερντογάν διέπραξε δεύτερο λάθος.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε μιλώντας στο γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο ότι επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό της, τον Αχμέτ Νταβούτογλου και του ζήτησε "να κάνει τα πάντα για την αποκλιμάκωση της έντασης" στις ρωσοτουρκικές σχέσεις.

Το δεύτερο "χαστούκι" ήρθε από τον σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ήταν πολύ ισχυρό. "Το επεισόδιο αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι έχουμε να κάνουμε με έναν απρόβλεπτο παράγοντα" δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος. "Αυτός ο απρόβλεπτος παράγοντας δεν είναι η Ρωσία, είναι η Τουρκία", πρόσθεσε επιρρίπτοντας στην Τουρκία την ευθύνη της κρίσης.

Ο Ερντογάν βρέθηκε έτσι απομονωμένος στην κρίση αυτή: Οσον αφορά δε στις αναφορές των Τούρκων αξιωματικών περί "εφαρμογής των κανόνων εμπλοκής" και τις "μεγάλες προσπάθειες", τους να "εντοπίσουν και να διασώσουν τους χειριστές του ρωσικού μαχητικού", ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ ήταν αποστομωτικός. Όταν η Τουρκία παραβιάζει περίπου 1.500 φορές τον χρόνο τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο, επισήμανε ο Λαβρόφ, η συζήτηση είναι άνευ νοήματος.

ΡΩΣΙΚΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ

Η άρνηση του Ερντογάν να ζητήσει συγγνώμη από τους Ρώσους κλιμάκωσε την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς αφενός υποχρεώνει τη Μόσχα σε εκτεταμένα οικονομικά αντίποινα εναντίον της Αγκυρας και αφετέρου προκαλεί υποψίες για ενδεχόμενα αντίποινα στρατιωτικής φύσης εκ μέρους της Ρωσίας κατά των Τούρκων.

Στο πλαίσιο αυτό, κλήθηκαν οι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κατ' έτος που επισκέπτονται την Τουρκία να μην επισκέπτονται τη χώρα αυτή από τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανήγγειλε την έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας.

Διεκόπησαν επίσης από τους Ρώσους κάθε είδους επαφές και συνεργασία με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ ανακοινώθηκαν και περιορισμοί στις εισαγωγές τουρκικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία. Όπως ήταν αναμενόμενο μπήκαν στον "πάγο" και οι μελλοντικές κατασκευές αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ περιμένουμε να δούμε, αν θα συνεχιστεί ομαλά η ροή ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου προς την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο, η Τουρκία εισάγει μόνο το 15% των ποσοτήτων που χρησιμοποιεί από τη Ρωσία, οπότε σίγουρα με το λαθρεμπόριο των τζιχαντιστών μπορεί άριστα να το αναπληρώσει. Αυτό είναι όμως πολύ δυσκολότερο να γίνει με το φυσικό αέριο καθώς το ρωσικό φυσικό αέριο συνιστά το 55% του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Τουρκία.

ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ

Ούτε η Ρωσία ούτε η Τουρκία κερδίζουν από την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτή είναι η ουσία και γι’ αυτό δεν πρέπει να αναμένουμε δραματικές ενέργειες από καμία πλευρά, παρά την ένταση.

Μετά την ΕΕ συνολικά, η Τουρκία είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας. Ο Πούτιν χαρακτήρισε "προδοσία (!)" την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Άγκυρα, γιατί η Μόσχα βοήθησε ουσιαστικά τον Ερντογάν να απεξαρτηθεί από τις ΗΠΑ.

Στο θέμα των τζιχαντιστών όμως Άγκυρα και Μόσχα ακολουθούν αντιδιαμετρικά αντίθετες πολιτικές.

Οι Τούρκοι, βλέποντας ότι η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η κατάληψη της χώρας αυτής από τους Αμερικανούς οδήγησε στη δημιουργία ντε φάκτο ενός ανεξάρτητου κράτους των Κούρδων στο Ιράκ, έβγαλαν το συμπέρασμά τους. Διαπίστωσαν δηλαδή ότι η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει στους Αμερικανούς να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της για την εισβολή τους απέβη τελικά υπέρ των Κούρδων του Ιράκ λόγω της εκδικητικής στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Άγκυρα.

Γι’ αυτό ο Ερντογάν συμπαρατάχθηκε πλήρως με τους Αμερικανούς, ευθύς εξαρχής, όταν η Ουάσιγκτον αποφάσισε την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Ασάντ. Από το έδαφος της νοτιοανατολικής Τουρκίας εισάγονται τα όπλα που χρησιμοποιεί σύσσωμη η συριακή αντιπολίτευση, μισθοφορική και μη, συμπεριλαμβανομένων των τζιχαντιστών! Από το τουρκικό έδαφος περνούν ακόμη και εκατοντάδες μισθοφόροι για να προωθηθούν προς τη Συρία!

ΟΙ ΗΠΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ

Ολοι οι εμπλεκόμενοι καθ' οιονδήποτε τρόπο στη σύρραξη γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ ελέγχουν την ηγεσία των τζιχαντιστών, τους οποίους χρηματοδοτούν η Σαουδαραβία και οι πετρομοναρχίες του Κόλπου - δηλαδή οι αφοσιωμένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, οι οποίο ποτέ δεν θα έκαναν κάτι χωρίς την έγκριση των Αμερικανών, από τους οποίους εξαρτάται κυριολεκτικά η επιβίωση των καθεστώτων τους!

Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη δαπανήσει οι Σαουδάραβες, οι Καταριανοί και οι άλλοι εμίρηδες υπέρ των τζιχαντιστών και των άλλων μισθοφορικών ομάδων που θέλουν να ανατρέψουν τον Άσαντ στη Συρία. Από τη στιγμή όμως που οι τζιχαντιστές προκάλεσαν την έκρηξη στο ρωσικό αεροπλάνο με τους τουρίστες στο Σινά, όπου χάθηκαν σχεδόν 300 Ρώσοι εν μέσω γενικής αδιαφορίας της Ευρώπης και των ΗΠΑ και ο Πούτιν ανακοίνωσε την έναρξη δράσης εναντίον της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας της συριακής αντιπολίτευσης, η κατάσταση αλλάζει ριζικά.

Είναι πολύ δύσκολη πλέον η ανατροπή του Άσαντ. Οι Ρώσοι δεν θέλουν να ελέγξουν τη Συρία, θέλουν όμως πάση θυσία να κρατήσουν τη βάση τους στη Λαττάκεια. Μια βάση που τους παραχώρησε ο πατέρας Άσαντ και που τη λειτουργία της ποτέ δεν αμφισβήτησε ο υιός Άσαντ.

ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

Οι Ρώσοι δεν θα ήθελαν φυσικά σε καμία περίπτωση να δουν τον Άσαντ να ανατρέπεται και να αντικαθίσταται από μία κυβέρνηση αμερικανόδουλων ανδρείκελων που θα τους έκλειναν τη μοναδική βάση που έχουν στη Μεσόγειο, καταφέρνοντας βαρύτατο πλήγμα κατά της Μόσχας.

Δεν είναι λοιπόν "κολλημένοι" με τον Άσαντ, αλλά φυσικά και τον προτιμούν χάριν των συμφερόντων τους από τους τζιχαντιστές ή τα όργανα των ΗΠΑ. Όσο περνάει από το χέρι τους, δεν θα επιτρέψουν την ανατροπή του Άσαντ, αν οι Αμερικανοί δεν τους έχουν διασφαλίσει ότι η όποια μετά τον Άσαντ συριακή κυβέρνηση δεν θα κλείσει τη ρωσική βάση στη Λαττάκεια.

Οι τζιχαντιστές, πάντως, σύντομα θα εξαφανιστούν ως σοβαρή στρατιωτική δύναμη από τους πολέμους της Μέσης Ανατολής παρά τη στήριξη των Αμερικανών, των Σαουδαράβων και των Τούρκων.

Ο κύκλος τους σύντομα θα κλείσει στη Μέση Ανατολή, χωρίς αυτό όμως να συνεπάγεται ότι θα εκλείψουν και οι ανατινάξεις αυτοκτονίας τζιχαντιστών στην Ευρώπη, παίρνοντας μαζί τους στον θάνατο ανυποψίαστους, αθώους Ευρωπαίους.

Όταν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι διαλύουν τη Λιβύη, το Ιράκ ή τη Συρία, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας Αράβων είναι αδύνατον να εξαλειφθούν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass