Το δημόσιο σχολείο ανοίγει την πόρτα στους χορηγούς

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2015 8:52

Από τον Δημήτρη Παπαποστόλου

Μια από τις κύριες αιτίες της κρίσης του εκπαιδευτικού συστήματος είναι το χαμηλό ποσοστό των δαπανών που διατίθενται για την παιδεία, ποσοστό που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

To διαχρονικό αίτημα για αύξηση των δαπανών για την παιδεία σε ποσοστό 5% επί του ΑΕΠ αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της νέας Κυβέρνησης για αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης μέσω της γενναίας αύξησης των δαπανών για την Παιδεία στον Κρατικό Προϋπολογισμό παραμένουν γράμμα κενό.

Μάλιστα, τα στελέχη της σημερινής Κυβέρνησης και οι συνδικαλιστικές εκπαιδευτικές παρατάξεις της αριστεράς αναθεμάτιζαν την είσοδο των χορηγών στα δημόσια σχολεία , γιατί αλλοίωναν το χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Διακήρυτταν ότι το πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών στα σχολεία δεν αντιμετωπίζεται με αγαθοεργίες των ιδιωτών.

Πριν δύο εβδομάδες, όμως, έρχεται το Υπουργείο της Παιδείας με δελτίο τύπου κι ευχαριστεί τους ιδιώτες για τη χορήγηση δεκατιανού καθημερινά σε 11.000 μαθητές και μαθήτριες 64 δημοτικών σχολείων και συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων στο συγκρότημα της Αθήνας. «Το πρόγραμμα αυτό κατέστη δυνατό, διότι η εταιρία Γρηγόρης Μικρογεύματα, σε συνεργασία με τις εταιρίες Καραμολέγκος, Αραμπατζής Ελληνική Ζύμη, Coca-Cola Τρία Έψιλον και Optima με το τυρί AdoroGouda, ανέλαβε το κόστος των πρώτων υλών, της παρασκευής και της διανομής του δεκατιανού. Είναι μια συνέργεια που καταδεικνύει την εγρήγορση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν και τις δυνατότητες τέτοιων συμπράξεων».

Οι «επαναστάτες» του χθες βολεύτηκαν μέσα στο σύστημα και δεν τόλμησαν να βγάλουν ούτε μια ανακοίνωση .

Τα προηγούμενα χρόνια ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λάρισας « ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΟΥΜΑΣ» πρωτοστάτησε ενάντια στην είσοδο χορηγών στα δημόσια σχολεία του Ν. Λάρισας

Επίσης αντιδράσαμε δυναμικά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων στις στέγες των σχολικών μονάδων από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαρισαίων. Στη συνεδρίαση του τότε Δ.Σ. του Συλλόγου μας επικράτησε η αριστερή επιχειρηματολογία για τις “σοβαρές συνέπειες” των φωτοβολταϊκών στην υγεία των μαθητών.

Πριν λίγες μέρες , οι αρχιτέκτονες μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λαρισαίων και οι Δ/ντές των δύο σχολικών μονάδων της Λάρισας σε συνέντευξη τύπου και σε πανηγυρικό κλίμα ενημέρωσαν τους μαθητές και τους πολίτες της Λάρισας για τα οφέλη από την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών στοιχείων.

Σήμερα, οι «επαναστάτες» του χθες τελείωσαν.

Αναμφίβολα η διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα θετικό, την προσγείωση των πολιτών της χώρας στην πραγματικότητα και τον ρεαλισμό .

* Ο Δημήτρης Παπαποστόλου, είναι δάσκαλος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Λάρισας «Κ. Κούμας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass