Ρωσικός «πόλεμος» …ισορροπιών

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2015 8:50


Από τον Ντίνο Ζήσου

Η τουρκική ενέργεια να προχωρήσει στην κατάρριψη πεπαλαιωμένου ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24 Fencer, το οποίο υποτίθεται ότι παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο, έχει φέρει την Τουρκία και τη Ρωσία σε μια τροχιά σύγκρουσης, η οποία θα μπορούσε θεωρητικά να λάβει και στρατιωτική διάσταση. Ωστόσο, αυτό είναι προς το παρόν το λιγότερο πιθανό σενάριο, για μια σειρά από λόγους.
Ένα στρατιωτικό πλήγμα εναντίον των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ή κάποιου στόχου στο έδαφος της Τουρκίας θα ήταν αντιπαραγωγικό και θα ακύρωνε στην πράξη όσα θετικά προέκυψαν για τη Ρωσία σε διάφορα επίπεδα, αφού ο αντικειμενικός σκοπός της ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία είναι εντελώς διαφορετικός. Οι Ρώσοι θα επιλέξουν ενέργειες που θα ακυρώσουν στην πράξη όλα όσα επεδίωκε η Άγκυρα επιλέγοντας να προβεί στη συγκεκριμένη ενέργεια, σε ένα σύνολο ενεργειών που θα έχει ως στόχο να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική τουρκική εκτροπή, μέσω παραδειγματικής τιμωρίας.
Οι Ρώσοι θα χτυπήσουν με σφοδρότητα τους Τουρκομάνους (ήδη έχουν δεχθεί τα πρώτα πλήγματα) οι οποίοι καλύπτουν τη μεταφορά παράνομου πετρελαίου από τις περιοχές του χαλιφάτου προς την Τουρκία, έχοντας πλέον και πρόσχημα μια ενέργεια που θα εμφανίζεται ως τιμωρία απέναντι στην Άγκυρα, επί της ουσίας όμως θα εξυπηρετεί τους τακτικούς στόχους της Μόσχας στο θέατρο της Συρίας, οι οποίοι είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι με αυτούς της Τουρκίας. Προς το σκοπό αυτό θα επιδιώξουν να συμμαχήσουν με τους Κούρδους του Ιράκ και της Συρίας. Η Ρωσία, όμως, δεν είναι απαραίτητο να σταματήσει εδώ, αφού θα μπορούσε να προσεταιριστεί και τους θεωρούμενους ως πλέον σκληροπυρηνικούς Κούρδους, «τρομοκράτες» κατά τους Τούρκους, αυτούς του PKK, οι οποίοι έχουν ως πεδίο δράσης μέσα στην Τουρκία. Εν ολίγοις, οι Ρώσοι έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τους Κούρδους με τέτοιον τρόπο, ώστε να «ματώσουν» την Τουρκία, έως ότου η Άγκυρα προσαρμοστεί στη θέλησή τους.
Οι Τούρκοι έδωσαν στους Ρώσους «το σχοινί για να τους κρεμάσουν», αφού με την κατάρριψη του αεροσκάφους πρόσφεραν ένα ισχυρότατο πρόσχημα, το οποίο μάλιστα εξυπηρετεί μέχρι ενός σημείου και τη Δύση, που αντιμετωπίζει προβλήματα συνεννόησης και συντονισμού με την ηγεσία της Άγκυρας, καθώς οι Τούρκοι έχουν εδώ και πολλά χρόνια τη δική τους αυτόνομη και με έντονα ισλαμιστικά στοιχεία ατζέντα σε όλα τα θέματα.
Εν ολίγοις, οι ισορροπίες που χρειάζεται να τηρήσει η Μόσχα είναι αυτές με τους πραγματικούς της αντιπάλους, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, δυο παράγοντες που τάχθηκαν πολύ χλιαρά υπέρ της Τουρκίας, με σαφέστατη απροθυμία εμπλοκής σε μετωπική αντιπαράθεση με τη Μόσχα. Οπότε, οι Ρώσοι θα προσέξουν φυσιολογικά να μη δώσουν υπόσταση στο δεδομένο επιχείρημα του Ερντογάν προς τους ηγέτες της Δύσης, ότι οφείλουν να υποστηρίξουν μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Εν ολίγοις, η Ρωσία θα διεξαγάγει ένα άτυπο πολιτικοστρατιωτικό εγχείρημα εις βάρος της Άγκυρας, σε συνδυασμό με σημειακά στρατιωτικά πλήγματα σε φιλοτουρκικούς στόχους εντός της Συρίας, τέτοια που θα ακυρώνουν στην πράξη κάθε επιδίωξη και σχεδιασμό της Άγκυρας
Ας πάρουμε όμως την υπόθεση ότι η Ρωσία προέβαινε σε παρορμητικές ενέργειες, στρατιωτικού περιεχομένου εναντίον της Τουρκίας, θεωρητικά, π.χ. εάν ρωσικά Su-30 κινούμενα προκλητικά κοντά στα σύνορα ώστε να προκαλέσουν απογείωση τουρκικών μαχητικών, επιχειρούσαν επιδεικτική κατάρριψη ενός τουρκικού F-16 σε τουρκικό εναέριο χώρο. Η στοχοποίηση της Τουρκίας θα οδηγούσε εκ των πραγμάτων σε συσπείρωση την Ατλαντική Συμμαχία που δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να αναζητήσει τα μέσα μιας αποτελεσματικής αντίδρασης, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα υφίστατο ισχυρό πλήγμα η ίδια η αξιοπιστία της ως παρόχου ασφάλειας στα μέλη του.
Κι αυτό, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ δεν φαίνεται καν να πείθεται από την τουρκική εκδοχή για το σοβαρό επεισόδιο, ένας Οργανισμός ο οποίος σε κάθε περίπτωση διαθέτει τα τεχνολογικά μέσα για να διαμορφώσει σαφή αντίληψη, για τα πραγματικά περιστατικά που οδήγησαν στην κατάρριψη του Su-24 Fencer.
Εν ολίγοις, η Ρωσία έχει κάθε κίνητρο να ωθήσει το ΝΑΤΟ στην υιοθέτηση μετριοπαθούς στάσης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η εξίσωση για τη Μόσχα θα ήταν εντελώς διαφορετική, κατά τρόπον που θα απειλούσε ευθέως αυτούς καθαυτούς τους στόχους της που είναι η ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία.
Εάν αυτό ήταν το αποτέλεσμα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα είχε ρίξει «νερό στον μύλο» των Ερντογάν και Νταβούτογλου, τη στιγμή μάλιστα που η ρωσική ηγεσία δηλώνει ξεκάθαρα ότι, κατά την εκτίμησή της, η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού ήταν σκόπιμη ενέργεια με στόχο να εκβιάσει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή, που θα ανέτρεπε την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Άγκυρα
Αυτό το διαφαινόμενο τουρκικό αδιέξοδο ήταν που οδήγησε την τουρκική ηγεσία να αναλάβει τα πολύ μεγάλα ρίσκα καταρρίπτοντας το Ρωσικό αεροπλάνο. Εν ολίγοις, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ θα έφερνε τη Ρωσία σε πολύ δύσκολη θέση για λόγους όχι μόνο πολιτικούς, αλλά και στρατιωτικούς.
Πέραν όλων των προαναφερθέντων, η γνωστή για τον ψυχρό ορθολογισμό και τον κυνισμό της ρωσική ηγεσία οφείλει να λάβει υπόψη και τα στρατιωτικά δεδομένα. Η γεωγραφία στη Συρία θα έθετε αυτόματα τη Ρωσία σε μειονεκτική θέση από στρατιωτικής απόψεως, ενώ κάθε προσπάθεια κλιμάκωσης μέσω μεταφοράς στρατευμάτων το καλύτερο αποτέλεσμα που θα παρήγαγε θα ήταν ένας πόλεμος, ο οποίος, θεωρητικά μιλώντας, θα είχε τη δυνατότητα να εξελιχθεί ακόμα σε ένα είδος παγκοσμίου πολέμου.
Κατά συνέπεια, επιστρέφοντας στο θέμα της παρούσας ανάλυσης, ΗΠΑ και Ρωσία επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση και έναν υφέρποντα εκατέρωθεν «σεβασμό», προσέχοντας ώστε κάθε κίνηση στη «σκακιέρα» να μην παραβιάσει «κόκκινες γραμμές», παρότι συνεχίζεται η προσπάθεια ο ένας να τραβήξει τον άλλον πιο κοντά στην επιθυμητή λύση, έως ότου εξευρεθεί νέο σημείο ισορροπίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass