ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΡΙΤΙΚΗ

Τα έργα συντήρησης των πεζοδρόμων

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2015 0:47

 

Αγαπητή «Ελευθερία»,

Με αφορμή τις εκτελούμενες τεχνικές εργασίες συντήρησης σε πεζοδρόμους της πόλης (π.χ. οδός Ασκληπιού κ.α.) όπου αντικαθίστανται οι ρηγματωμένες τσιμεντόπλακες ή μαρμαρόπλακες ή διορθώνονται οι κυβόλιθοι όπου υπήρχαν κάποιες υποχωρήσεις, έχω να κάνω κάποιες επισημάνσεις:

Η κατάσταση του οδοστρώματος ήταν, κατά τη γνώμη μου, ανεκτή και δεν υπήρχαν σοβαρά προβλήματα βατότητας ώστε να είναι αναγκαία η επισκευή τους την ώρα που υπάρχουν τμήματα πεζοδρομίων με επιφάνεια απολύτως ανώμαλη. Ελπίζω να υπάρχει στο πρόγραμμα και η επισκευή πεζοδρομίων διαφορετικά θα καταλάβουμε ότι ενδιαφέρει μόνο το γυάλισμα της βιτρίνας.

Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν χρήματα και έχει προγραμματιστεί και η επισκευή πεζοδρομίων έχω τη γνώμη ότι η τεχνική υπηρεσία θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο κατασκευής ή επισκευής των πεζοδρόμων. Δηλαδή να μην χρησιμοποιεί πια πλάκες (τσιμεντόπλακες ή μαρμαρόπλακες) στην επιφάνεια του οδοστρώματος των πεζοδρόμων γιατί είναι πασιφανές ότι δεν αντέχουν στα φορτία οχημάτων που δέχονται και οι πεζόδρομοι, γιατί μπορεί να λέγονται πεζόδρομοι όμως διέρχονται και διάφορα οχήματα (φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων, ΙΧ αλλά και μπετονιέρα κάποιες φορές περνάει). Για τον λόγο αυτό κρίνω ότι είναι σκόπιμο όταν γίνεται επισκευή πεζοδρόμων να γίνεται πιο ουσιαστική με αλλαγή των υλικών δηλαδή όχι πάλι πλάκες, γιατί θα σπάσουν και αυτές, αλλά να τοποθετούνται κυβόλιθοι που έχουν σαφώς μεγαλύτερη αντοχή (οι σοφοί πρόγονοί μας έστρωναν τους δρόμους με πέτρες κατάλληλου όγκου και έφτιαχναν τα γνωστά αθάνατα καλντερίμια).

Οι πεζόδρομοι δεν είναι αύλειοι χώροι για να γίνονται με σχέδια και αλλαγές υλικών (μαρμαρόπλακες κλπ), επιπλέον οι τεχνητοί κυβόλιθοι έχουν αρκετή ποικιλία χρωματική και σχηματική που μπορούν να καλύψουν και αισθητικές απαιτήσεις.

Ένα άλλο θέμα που θέλω να επισημάνω είναι οι ράμπες που είναι αναγκαίες στις γωνίες των πεζοδρομίων για την εξυπηρέτηση των ανθρώπων με αμαξίδια. Η 3η Δεκεμβρίου είναι καθιερωμένη ως ημέρα των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες. Δεν γνωρίζω αν ο Δήμος έχει στο πρόγραμμά του τέτοιο έργο. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα κάτι τέτοιο και όχι η επισκευή των πεζοδρόμων που βλέπουμε.

Υπάρχουν κάποιες ράμπες σε πεζοδρόμια, οι οποίες όμως είναι κακώς κατασκευασμένες και δύσχρηστες γιατί το κράσπεδο έχει ύψος που δυσκολεύει τον άνθρωπο με το αμαξίδιο να το διαβεί.

Ένα ακόμα θέμα που χρήζει άμεσης παρέμβασης είναι οι διαβάσεις πεζών όπου η διαγράμμιση έχει εξαφανισθεί (π.χ. στη στροφή της οδού Βενιζέλου προς Φιλελλήνων). Υπάρχουν βέβαια και κάποιες κατασκευασμένες με λίθινους κύβους και έχουν τόσο ανώμαλη επιφάνεια που είναι για να περνούν άλογα όχι άνθρωποι (οδός Κύπρου, οδός Μ. Αλεξάνδρου). Ελπίζω να μην τελειώσει το πρόγραμμα με την συντήρηση μόνο των πεζοδρόμων, δηλαδή έργα βιτρίνας.

Κλείνοντας, έχω να προτείνω στη Δημοτική Αρχή να χρησιμοποιεί τα έσοδα, από τη χρήση των πεζοδρόμων και των πλατειών από τα διάφορα καταστήματα με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων (στην πλήρη κατάληψη και όχι στην εικονική) για να εκτελεί έργα βελτίωσης της ασφαλούς κίνησης των πεζών, ενημερώνοντας σχετικά και συγκεκριμένα τους πολίτες.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Ένας παρατηρητικός – συμμετοχικός πολίτης

Β.Δ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass