Ο Αγιόκαμπος τότε και σήμερα...

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2016 11:00

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Φωτογραφικό αρχείο Γουργιώτη

Ε, ναι λοιπόν, ο Αγιόκαμπος φέτος πραγματικά έχει «ξεφύγει». Έχει «τρανέψει» πολύ τα τελευταία χρόνια, μα αυτό το καλοκαίρι η εικόνα που παρουσιάζει τα Σαββατοκύριακα με τους χιλιάδες ανθρώπους να απολαμβάνουν τα αιγαιοπελαγίτικα νερά του είναι η εικόνα που κάποτε βλέπαμε και ζηλεύαμε σε ξακουστές παραλίες της πατρίδας μας ή, γιατί όχι, και του εξωτερικού.

«Μιλιούνια» οι λουόμενοι κατακλύζουν την απέραντη ακρογιαλιά του, τη δεύτερη όπως λέγεται σε μήκος και πλάτος μεγαλύτερη στην Ελλάδα, απολαμβάνοντας τα βαθιά, καθαρά, καταγάλανα νερά της, σε ένα τοπίο που συμπληρώνεται μαγευτικά με το πλούσιο πράσινο του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου, με τη σιλουέτα στο βάθος του ορίζοντα της Χαλκιδικής και του Αγίου Όρους, με τα καϊκια που πηγαινοέρχονται στο πέλαγος κυνηγώντας την καλή ψαριά και με το απίστευτης ομορφιάς χάραμα με τον ήλιο να ξεπηδά πότε μέσα από το Αιγαίο και πότε πίσω από τον Άθω.

Ο Αγιόκαμπος ζει μάλλον τη χρυσή του εποχή από πλευράς προσέλευσης κόσμου, έστω κι αν πρόκειται για κόσμο που στην πλειοψηφία του έρχεται και φεύγει, με την έννοια ότι δεν μένει να παραθερίσει λόγω της οικονομικής στενότητας που δεν επιτρέπει πολλά πολλά. Οικονομική στενότητα, όμως, στην οποία από κάποιους, όχι λίγους, αποδίδεται κι αυτή η στροφή προς τα «δικά μας» παράλια. Οικονομική στενότητα που μάλλον είχε ως αποτέλεσμα τελικά ορισμένοι να ανακαλύψουν τις ομορφιές του Αγιοκάμπου και να αντιληφθούν πως δεν χρειάζεται να ξενιτευτείς και πολύ για να περάσεις ένα όμορφο καλοκαίρι.

Τα χρόνια άλλαξαν. Τα χρόνια αλλάζουν, κι ο Αγιόκαμπος δεν είναι όπως ήταν πριν 50 χρόνια, όταν ο υποτυπώδης δρόμος γι’ αυτόν διακόπτονταν από τον Ντιρέ, το ρέμα του γεφυριού του Αλαμάνου! Ούτε σαν πριν 40 χρόνια, όταν δέσποζαν στην παραλία οι καλύβες, φτιαγμένες, ενίοτε και διώροφες, από φτέρες και καλάμια! Ούτε σαν πριν 30 χρόνια, όταν όλος ο παραλιακός άξονας ήταν ένας κακός και επικίνδυνος χωματόδρομος. Ο Αγιόκαμπος, πια, παρέχει μεγάλες ανέσεις. Οι οργανωμένες παραλίες του, η νυχτερινή του διασκέδαση και η εστίαση έχουν περάσει σε επιχειρηματίες – κυρίως ντόπιους – που επενδύουν συνεχώς, οραματιζόμενοι τον Αγιόκαμπο σαν προορισμό κι όχι σαν λύση ανάγκης...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass