ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ 2020

Η μάχη με κορονοϊό - «Ιανό» και οι κυκλικοί κόμβοι

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2021 21:01

Το 2020 ήταν μία από τις πιο απρόβλεπτες και δύσκολες χρονιές, με την πανδημία του κορονοϊού να δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας και με ακραία καιρικά φαινόμενα που χαρακτηρίστηκαν ως η θεομηνία του αιώνα.

 

Σε αυτούς τους δύο τομείς, η Περιφερειακή Αρχή αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της δράσης και των δαπανών της, ενώ συνεχίστηκαν οι παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, με στόχο την ασφάλεια των μετακινήσεων των Θεσσαλών.
Οι περισσότερες συνεδριάσεις των Περιφερειακών Συμβουλίων έγιναν μέσω τηλεδιασκέψεων, με αποτέλεσμα τα πνεύματα να είναι ήμερα και οι τόνοι της αντιπαράθεσης πολιτισμένοι. Ωστόσο η κριτική στην Περιφερειακή Αρχή με ανακοινώσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, τόσο για την ετοιμότητά της στην αντιμετώπιση του «Ιανού», όσο και στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού υπήρξε έντονη. Αντιδράσεις υπήρξαν εκ μέρους της και για την επιμονή του προεδρείου του ΠΣ να επιμένει στην κατεπείγουσα διά περιφοράς συνεδρίαση του Οργάνου. Προχωρώντας σε απολογισμό αυτής της δύσκολης χρονιάς, ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός δήλωσε στην «Ε»: Το μήνυμα είναι ένα: Και το 2021, είμαστε παντού για την προστασία της δημόσιας υγείας, της ανθρώπινης ζωής, της εργασίας, της ευημερίας με οικολογικό πρόσημο. Μαζί δημιουργούμε ένα καλύτερο αύριο και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης του αύριο. Και φέτος ήμασταν στην πρώτη γραμμή της μάχης, παράγοντας έργο με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, ικανοποιώντας τις επιθυμίες των ανθρώπων, στηρίζοντας θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την τοπική πραγματική οικονομία. Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ
Το κουαρτέτο του σχεδίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2020 κινήθηκε στον παρακάτω άξονα: Σχέδιο 80+47+30+27 εκατομμύρια ευρώ, που αφορά την επιχορήγηση με 80 εκατ. ευρώ των επενδυτικών σχεδίων υφισταμένων και νέων επιχειρήσεων, μέσω των προγραμμάτων «Επανεπενδύω» και «Επενδύω», στη στήριξη με 47 εκατ. ευρώ των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, στο πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ που ενισχύει με 30 εκατ. ευρώ το κεφάλαιο κίνησης μικρών επιχειρήσεων και σχεδιάζει νέο πρόγραμμα 20 εκατομμυρίων ευρώ και την επένδυση 27 εκατ. ευρώ για 450 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού καλύπτοντας το μισθοδοτικό και ασφαλιστικό κόστος για 2 χρόνια και εξοπλίζοντας τα Νοσοκομεία με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση του Covid-19.
«ΙΑΝΟΣ»
Για τον «Ιανό» σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό «η Περιφέρεια προχώρησε γρήγορα σε προσωρινές αποκαταστάσεις και έδωσε ασφαλή προσβασιμότητα στις περιοχές που έπληξε ο «Ιανός». Καταγράφηκαν όλες τις ανάγκες σε έργα υποδομής και προχωρούν έργα πλήρους αποκατάστασης». Από την πλευρά της η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι «ο «Ιανός» ήταν προβλέψιμος και υπήρξε ασυγχώρητη αδράνεια της κυβέρνησης και της Περιφέρειας για την ενημέρωση των πολιτών», ενώ καταγγέλλει την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων σε Καρδίτσα και Φάρσαλα.

ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
Η Περιφέρεια το 2020 δρομολόγησε τις εξελίξεις για τη βελτίωση της εθνικής οδού Λάρισας - Φαρσάλων, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του έργου από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Σε επίπεδο Νομού Λάρισας τα έργα που ξεχώρισαν ήταν οι κυκλικοί κόμβοι στα εξής σημεία: Τμήμα ΔΕΥΑΛ -Lidl (1,5 χλμ. 9 εκατ.) Καραμανλή 110 Π.Μ.-Βόλου (1 χλμ. 6,9 εκατ.), Καραμανλή 303 ΠΕΒ-Βιοκαρπέτ (2,5 χλμ. 11,5 εκατ.), είσοδος της Φαρσάλων και στη Λάρισα στη διασταύρωση με Περιφερειακή Τρικάλων 3,5 εκατ.
Στην επαρχία τα έργα που ξεχώρισαν είναι: Τερψιθέα-Ραχούλα «Κομμένη Γη» (5,5 χλμ. 23,4 εκατ. εγκαθίσταται εργολάβος), Μεσοράχη -Ελευθεραί (2,1 χλμ. 8,5 εκατ. δημοπρατείται), δύο κυκλικοί κόμβοι Ρακοπόταμος - Κεραμίδι (10 χλμ. 15 εκατ.), Βοηθητική οδός Μάνδρα- Ραχούλα (2,5 χλμ. 2 εκατ. δημοπρατείται), 3 γέφυρες στον Αγιόκαμπο (3,3 εκατ.), Ροδιά -Συκαμινέα (1,5 εκατ.), Ροδιά -Γόννοι (12 χλμ. 4,2 εκατ.), παραλιακός άξονας Ρακοπόταμος- Βραχάκια Βελίκας (20 χλμ. 4,2 εκατ.), Οδικό κύκλωμα Κισσάβου (25 χλμ. 3,4 εκατ.), Βερδικούσια-Λογγά για τη σύνδεση Μετεώρων -Ολύμπου (13 χλμ. 10 εκατ.).
Στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής παρατάθηκαν μέχρι και το 2023 η χρηματοδότηση για τη συνέχιση της λειτουργίας όλων των δομών με κοινωνικό πρόσημο, υπερδιπλασιάστηκε στα 13 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος παιδικών σταθμών (voucher) εξασφαλίζοντας τη δωρεάν πρόσβαση 5.628 παιδιών φτωχών οικογενειών και ΑμεΑ, παραδόθηκε το πιο σύγχρονο ειδικό σχολείο στη χώρα για την ανάπτυξη δεξιοτήτων παιδιών με αναπηρίες, το κτίριο Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) στη Νεάπολη της Λάρισας, ενώ χρηματοδοτήθηκε ο τεχνολογικός εξοπλισμός όλων των σχολείων και με 2 εκατ. ευρώ εξοπλίζει με tablet παιδιά φτωχών οικογενειών για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης. Ακόμη, υπήρξε χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων σημαντικών έργων στη Λάρισα, όπως η ανακατασκευή των οδών Ρούσβελτ, Ηλιοδώρου, Ιουστινιανού, Κολοκοτρώνη, Λάμπρου Κατσώνη, Κοραή και Νικοτσάρα και αστικές αναπλάσεις σε Τύρναβο, Φάρσαλα, Ελασσόνα, Αγιά, ενώ εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση με 7 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για την απρόσκοπτη εργασία των αρχαιολόγων για την ολοκλήρωση του έργου της αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας και την απόδοση του εμβληματικού μνημείου στην κοινωνία.
Αναβαθμίστηκαν ενεργειακά δεκάδες δημόσια κτίρια και σχολικά συγκροτήματα με πρόγραμμα που έχει επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που σχεδίασε, δημοπράτησε και ολοκληρώνει την ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της, με 7.900 φωτιστικά τεχνολογίας LED, που προφέρουν ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 78%.ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Βραβεύσεων συνέχεια για την Περιφέρεια Θεσσαλίας: Πρώτο βραβείο πολιτιστικού τουρισμού στον διαγωνισμό του «Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού», δεύτερο βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Επικοινωνίας INFORM Communication Awards για τη δράση At the school of Open Cohesion και είναι η μοναδική Περιφέρεια στη χώρα ευρωπαϊκός κόμβος Reg Hub για το 2021.

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ
Περί τα τέλη Οκτωβρίου παρατάθηκε για έναν ακόμα χρόνο η θητεία των 6 θεματικών αντιπεριφερειαρχών, με απόφαση του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού.

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Αλλαγή στη σύνθεση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης σημειώθηκε στα μέσα της χρονιάς, καθώς εν μέσω συγκινησιακού κλίματος τον περασμένο Ιανουάριο ο πρώην δήμαρχος Κιλελέρ και περιφερειακός σύμβουλος της «Θεσσαλία στην καρδιά μας» Ρίζος Κομήτσας, χειροτονήθηκε ιερέας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στην Ανατολή Αγιάς. Στις 30 Μαΐου ο Χρήστος Γελαλής, πρώτος επιλαχών σύμβουλος του συνδυασμού του κ. Νίκου Τσιλιμίγκα, καταθέτει ένσταση στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας και στα μέσα Ιουλίου την κερδίζει και παίρνει τη θέση του κ. Κομήτσα στα έδρανα του ΠΣ.

Του Γ. Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass