ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2023

«Κουρελού» ο Ποινικός Κώδικας από τις τροποποιήσεις

Οι επιφυλάξεις δικαστών και εισαγγελέων για το «ράβε - ξήλωνε», η αποχή των δικηγόρων για το φορολογικό, η ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου και τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2023 11:48

Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις, του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όπως και η αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη αποτελεί ένα από τα μείζονα θέματα στον απολογισμό του δικαστικού έτους, καθώς παραμένει ζητούμενο η επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης.

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Μαργαρίτα Στενιώτη, στο συνέδριο της Ένωσης που διεξήχθη στις 18/11/23 στη Λάρισα υπογράμμισε πως «η τροποποίηση των ΠΚ το 2019 αποτέλεσε μια μεγάλη νομοθετική μεταρρύθμιση και οι εκ των υστέρων 5 τροποποιήσεις πρέπει να μας διδάξουν πώς πρέπει να γίνονται οι τροποποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις. Όταν προβαίνουμε σε μεταρρυθμίσεις πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα δικαιοκρατικά αιτήματα δεν συμβαδίζουν πάντα ούτε με τις πολιτικές επιλογές ούτε με τις πολιτικές σκοπιμότητες και πολύ περισσότερο δεν συμβαδίζουν με πρακτικές ενός άκριτου “ράβε - ξήλωνε”».
Το δικαστικό έτος βρίσκει επίσης του δικηγόρους να απέχουν, με αφορμή τα όσα προβλέπονται για τον κλάδο, στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η κινητοποίηση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας θα συνεχιστεί και το νέος έτος, ενώ πολλοί νέοι δικηγόροι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Με τον πρόεδρο του ΔΣΛ, Τρύφ. Τσάτσαρο, απευθύνοντας χαιρετισμό στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Λαρισαίων δικηγόρων στις 6/12/23 να σημειώνει μεταξύ άλλων πως «ο αγώνας που δίνουμε εδώ και έναν μήνα απέναντι στον παραλογισμό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, είναι αγώνας αξιοπρέπειας. Δεν ζητούμε χάρες ούτε φορολογική ασυλία. Ζητούμε το αυτονόητο. Να μας διέπει ένα σύγχρονο και δίκαιο φορολογικό σύστημα και όχι ένα σύστημα οριζόντιας δράσης και τεκμαρτών εισοδημάτων, ανύπαρκτων για ένα τεράστιο ποσοστό συναδέλφων μας».
Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο η ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κων. Αγοραστό, να δηλώνει πως «δίνουμε λύση στα προβλήματα υποδομών του Δικαστικού Μεγάρου, συγχρονίζουμε το κτίριο με την εποχή, ικανοποιούμε ένα δίκαιο αίτημα των δικαστικών λειτουργών, των δικαστικών υπαλλήλων, του νομικού κόσμου και όλης της κοινωνίας της Λάρισας».
Στις 30 Ιουνίου 2023, έπειτα από 40 χρόνια άοκνης θητείας, λόγω καταλήψεως του ορίου ηλικίας συνταξιοδοτείται ο διευθύνων την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας, Σταμ. Δασκαλόπουλος, ένας αδέκαστος λειτουργός της Δικαιοσύνης, όπως τον χαρακτηρίζουν συνάδελφοί του εισαγγελείς. Χειρίστηκε πλήθος μεγάλων υποθέσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Μεταξύ των οποίων, η υπόθεση του «δράκου» της Λάρισας, η μεγάλη υπόθεση της τοκογλυφίας με την εισαγγελική πρόταση μάλιστα να ξεπερνά τις 1.300 σελίδες. Την πολύκροτη δίκη Τσοχατζόπουλου επί τριάμισι χρόνια όπως και τη γνωστή υπόθεση του ποδοσφαίρου έχοντας μάλιστα τότε προτείνει την προσωρινή κράτηση προέδρου ΠΑΕ. Τέλος, για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών πρότεινε τη διεξαγωγή της έρευνας από Εφέτη Ανακριτή, πρόταση που έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας. Στη θέση του, διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών τοποθετήθηκε η εισαγγελέας, Σοφία Αποστολάκη.
ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ
ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΗΣΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Σε επίπεδο δικών εξετάστηκαν αναρίθμητες υποθέσεις, ενώ με αφορμή και την έδρα του Εφετείου στη Λάρισα, εκδικάστηκαν σε δεύτερο βαθμό και όλες εκείνες οι υποθέσεις που προκάλεσαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, με σημαντικότερες αυτές που περιστρέφονταν γύρω από εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και αξιοπρέπειας, με θύματα ανήλικα παιδιά.
Όπως του δασκάλου και της μαθήτριας, του πατέρα και των κοριτσιών του, του παππού και των εγγονών του, των γειτόνων και των κοριτσιών οικογενειακών φίλων κ.ά. Εκδικάστηκαν επίσης υποθέσεις ανθρωποκτονιών, ληστειών, απατών και υπεξαιρέσεων σε βάρος του Δημοσίου, κλοπών μεγάλης αξίας, ενώ πλήρη είναι τα εκθέματα στα Δικαστήρια Ανηλίκων, με υποθέσεις που -για αυτονόητους λόγους- δεν βλέπουν το φως το δημοσιότητας. Τέλος, υπήρξε πλήθος παρεμβάσεων των εισαγγελικών λειτουργών, με αφορμή μηνυτήριες αναφορές γύρω από θέματα της καθημερινότητας.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass