ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2023 - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο αύριο με βιτρίνα τον θησαυρό του χθες

Ανοιγμα του Αρχαίου Θεάτρου, όπερα, λαμπερές θεατρικές πρεμιέρες, συναυλίες, εκθέσεις με έργα τέχνης που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το κοινό, παρουσιάσεις βιβλίων, φεστιβάλ που έχουν γίνει θεσμός, αλλά και κατάργηση του ΔΩΛ. Το 2023 ήταν ένα έτος που τα είχε όλα στον πολιτισμό της Λάρισας. Η «Ε» ανατρέχει στα σημαντικότερα της χρονιάς που πέρασε και τα παρουσιάζει στη σημερινή ανασκόπηση.

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2023 11:54

Ανοιξε το Αρχαίο Θέατρο  Λάρισας!

Ένα όνειρο χρόνων πήρε σάρκα και οστά. Το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας μετά από σιωπή χιλιάδων χρόνων άνοιξε την «αγκαλιά» του υποδεχόμενο το λαρισαϊκό -και όχι μόνο- κοινό στις 2 Σεπτεμβρίου σε μια ιστορική στιγμή για την πόλη. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού διοργανώσαν μία εκδήλωση, στην οποία η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια ενημέρωσε το κοινό για την πορεία των εργασιών, ενώ ακούστηκε και η συμφωνική σύνθεση του Χρήστου Κτιστάκη. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

 

Μεγαλειώδης παράσταση...

Πρεμιέρα έκανε το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου η παράσταση του Θεσσαλικού Θεάτρου «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» του Άρθουρ Μίλλερ, σε σκηνοθεσία του Κώστα Τσιάνου, σκηνικά του Γιώργου Ζιάκα και μουσική του Διονύση Τσακνή. Μια παράσταση μεγαλειώδης, ωδή στο (καλό) θέατρο, όπως έχει διδάξει διαχρονικά με τις σκηνοθεσίες του ο Κώστας Τσιάνος. Στο ύψος των περιστάσεων, όμως, άρθηκαν και οι ηθοποιοί που με τις ερμηνείες τους πραγμάτωσαν όσα ο σκηνοθέτης είχε στο μυαλό του δημιουργώντας μια σπουδαία παράσταση.

 

Φεστιβάλ Πηνειού σημαίνει πάνω απ’ όλα μουσική!

Είκοσι συναυλίες πραγματοποιήθηκαν στις τέσσερις μέρες που διήρκεσε το Φεστιβάλ Πηνειού 2023, με καλλιτέχνες από ένα ευρύ φάσμα ειδών και προτιμήσεων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Γιατί η μουσική είναι μία! Και Φεστιβάλ Πηνειού σημαίνει πάνω απ’ όλα μουσική! Στις τρεις σκηνές του φετινού Φεστιβάλ, που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων φιλοξενήθηκαν μεγάλα ονόματα του εγχώριου και ξένου μουσικού στερεώματος.

 

Το Λαογραφικό γιορτάζει μισό αιώνα ζωής

Τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του γιορτάζει με ένα πλούσιο πλέγμα εκδηλώσεων το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας. Η αρχή έγινε με την παρουσίαση του βιβλίου «Παραδοσιακά Σταμπωτά, Πάντες – Μαξιλάρια – Τραπεζομάντηλα Μικρά. Από τις Συλλογές του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας», Τόμος Α’, έρευνα, τεκμηρίωση, επιμέλεια της Φανής Καλοκαιρινού, διευθύντριας Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, αρχαιολόγου-λαογράφου.


Η Λάρισα επίκεντρο του ελληνικού πολιτισμού

Ενα εικαστικό γεγονός πανελλήνιου ενδιαφέροντος και λάμψης, η Μπιενάλε των Σχολών Καλών Τεχνών, πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα και συγκεκριμένα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.
Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, ένας φορέας πολιτισμού με ιδιαίτερη συμβολή στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, έχοντας ως στόχο να συνεχίσει την πολύχρονη προσφορά στον χώρο του Πολιτισμού και ιδιαίτερα των Εικαστικών Τεχνών, αναβίωσε την Μπιενάλε των Αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας.

 

Ο Ανθρωπος αντικείμενο της ποίησής μου...

Με μία ποιητική συλλογή και δύο μεταφράσεις αρχαίων τραγωδιών έκανε την επανεμφάνισή του στα γράμματα ο σπουδαίος Λαρισαίος λογοτέχνης Κώστας Λάνταβος. Ο Κώστας Λάνταβος τιτλοφορεί τη νέα του ποιητική του συλλογή «Το μέγιστο θαύμα» (εκδόσεις «Θράκα»), ενώ μεταφράζει τον «Οιδίποδα» του Σοφοκλή και τη «Μήδεια» του Ευριπίδη (εκδόσεις «Αρμός»).

 

Καταργείται το ΔΩΛ, συνεχίζουν Πινακοθήκη και Λαογραφικό

Ζοφερό προδιαγράφεται το μέλλον για το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», το ΔΩΛ δεν θα εξαιρεθεί από τον νόμο του Υπουργείου Εσωτερικών περί κατάργησης των Δημοτικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και οδηγείται σε κατάργηση, κάτι που σημαίνει ότι χάνει την αυτοδυναμία του που είχε από την ίδρυσή του το 1930!
Εν αντιθέσει με το ΔΩΛ, Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας εξαιρούνται από τον νόμο και συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους με το ισχύον καθεστώς.

 

Βραβείο στο «Θεσσαλικό Θέατρο» στη Νέα Υόρκη

To «Θεσσαλικό Θέατρο» ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και πήρε μέρος στο πιο γνωστό Φεστιβάλ Μονολόγων στον κόσμο, το «United Solo Festival», στο Row Theatre, Manhattan 42nd str., τον Οκτώβριο του 2023, με το έργο «Μήδειας Μπούρκα» του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Κυριακής Σπανού, με τη Μαρσέλα Λένα στον επώνυμο ρόλο. Το «Θεσσαλικό Θέατρο» βραβεύτηκε για την παράσταση αυτή με το βραβείο Best Physical Performance (Καλύτερη Παράσταση Σωματικού Θεάτρου).

 

Σχέδια και γλυπτάτου Φιλόλαου Τλούπα στη Λάρισα

Έκθεση σχεδίων και γλυπτών του κορυφαίου διεθνώς Λαρισαίου γλύπτη Φιλόλαου Τλούπα παρουσιάστηκαν στη Λάρισα. Μια σπάνια αφιερωματική έκθεση που παρουσιάζεται για πρώτη φοράστο κοινό στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

 

Βραβείο «Μάκης Λαχανάς» στον Σωτήρη Παστάκα

Για την πολύτιμη συνεισφορά του στην ελληνική ποίηση τιμήθηκε με το βραβείο «Μάκης Λαχανάς» ο Λαρισαίος ποιητής Σωτήρης Παστάκας,  στη διάρκεια της τελετής λήξης του 11ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης.


Νικητές στην Μπιενάλε της Φλωρεντίας δύο αδέρφια από τη Λάρισα

Την κορυφαία διάκριση στην Μπιενάλε της Φλωρεντίας στην κατηγορία του «Design» απέσπασαν δύο αδέρφια από τη Λάρισα, η Μαρία και ο Κωνσταντίνος Χαδουλός. Η Μαρία και ο Κωνσταντίνος Χαδουλός τιμήθηκαν με το βραβείο «Leonardo da Vinci», που αποτελεί την ύψιστη βράβευση στην κατηγορία του Σχεδίου, σε μία από τις γνωστές και πιο φημισμένες Μπιενάλε σύγχρονης τέχνης και σχεδίου στον κόσμο.

 

Αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας με τη Μυρτώ Παπαθανασίου

Η Λαρισαία σούπερ σταρ σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου τραγούδησε στη Λάρισα με τα χρήματα της συναυλίας να πηγαίνουν στους πλημμυροπαθείς. Οι  φίλοι της μουσικής απόλαυσαν ένα πλούσιο γκαλά όπερας, με την κορυφαία Λαρισαία υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου, που έχει εμφανιστεί στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου.

 

Λαρισαίος βάζει καρούλι ποτίσματος στη Βενετία

Ένα καρούλι ποτίσματος θα δεσπόζει στο κέντρο του Ελληνικού Περιπτέρου στη φημισμένη Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας το 2024. Με έμπνευση από το άνυδρο Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας και τον εύφορο θεσσαλικό κάμπο, ο Λαρισαίος συνθέτης και δημιουργός διαμεσικών έργων Θανάσης Δεληγιάννης και οι Γιάννης Μιχαλόπουλος, Πάνος Γιαννικόπουλος, Έλια Καλογιάννη, Γιώργος Κυβερνήτης, Φώτης Σαγώνας, Κώστας Χαϊκάλης και Φωτεινή Παπαχριστοπούλου (γραφιστική επιμέλεια Studio Precarity) θα δημιουργήσουν το έργο που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 60ή Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Μπιενάλε της Βενετίας 2024.


Επετειακό λεύκωμα για τα 40χρονα του Θεσσαλικού!

Επετειακό λεύκωμα με αφορμή τα 40 χρόνια του «Θεσσαλικού Θεάτρου» ετοιμάζεται να εκδώσει το Θεσσαλικό! Με πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων και του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεσσαλικού θα εκδοθεί ένα λεύκωμα που θα περιλαμβάνει την ιστορία του Θεσσαλικού από το 2006 έως σήμερα. Την επιμέλεια του λευκώματος έχει η θεατρολόγος Μάρθα Αρταπυρίδου, ενώ τον σχεδιασμό του εξωφύλλου, την επεξεργασία των εικόνων, τον σχεδιασμό του λευκώματος και τη γραφιστική επιμέλεια έχει ο γραφίστας Γιάννης Πέτρου.

 

Θρίαμβος στην πρεμιέρα της όπερας «Φιντέλιο»

Λάμψη, ταλέντο, πάθος, έκφραση, αρμονία χορογραφίας και λόγου, εξαιρετικά σκηνικά, αριστουργηματική σκηνοθεσία, υποδειγματική ορχήστρα, εκπληκτικές ερμηνείες και ένα κοινό που αποθέωσε τους συντελεστές! Η πρεμιέρα της όπερας του Μπετόβεν «Φιντέλιο», ενός από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα παγκόσμιας μουσικής φιλολογίας, που έγινε στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, τα είχε όλα.

 

Μια μαγική παράσταση...

Μια παράσταση εμπνευσμένη από τη θεσσαλική λαογραφία παρουσίασε η Πειραματική Σκηνή του «Θεσσαλικού Θεάτρου». Το φιλοθεάμον κοινό απόλαυσε την παράσταση «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα, μάγισσες και μαγείρισσες της μυστικής Θεσσαλίας», μια παράσταση που συνεχίζει την παράδοση του «Θεσσαλικού Θεάτρου» με έργα εμπνευσμένα από τη θεσσαλική λαογραφία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass