ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2023

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση στη σύγχρονη ιστορία της Λάρισας

*Τουλάχιστον 20.000 άτομα διαμαρτυρήθηκαν για την τραγωδία στα Τέμπη *Η συμβολή του Εργατικού Κέντρου Λάρισας στην ανακούφιση των πλημμυροπαθών

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2024 12:11

Για το Εργατικό Κέντρο Λάρισας το 2023 ήταν μια χρονιά ορόσημο. Μια περίοδος στην οποία κλήθηκε να παρέμβει μ’ έναν τρόπο δυναμικό και το αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Οι δύο κορυφαίες δράσεις, που θα μπορούν από δω και στο εξής να αποτελούν οδηγό για τη συνέχειά του στο μέλλον, ήταν οι διαμαρτυρίες για τα Τέμπη και οι συνεχόμενες παρεμβάσεις στο θέμα των πλημμυρών.
Στις 8 Μαρτίου του 2023 η Λάρισα έγινε το κέντρο της Ελλάδας, καθώς περίπου 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν γύρω από την Κεντρική πλατεία της Λάρισας και σχημάτισαν ένα ανθρώπινο ποτάμι οργής και αγανάκτησης για όλα όσα δεν έγιναν για να αποτραπεί το δυστύχημα των Τεμπών.
«Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασες ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ» ήταν το κεντρικό σύνθημα, με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Γιάννη Σκόκα, κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του να αναφέρει πως με αυτόν τον τρόπο «ενώθηκαν οι γροθιές μας, γίναμε η φωνή των αδικοχαμένων ανθρώπων σε αυτό το απερίγραπτο προδιαγεγραμμένο έγκλημα».
Χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη μέρα, ως μέρα ανάτασης, φανερώνοντας τη δύναμη που έχει ο συλλογικός, οργανωμένος αγώνας. Ακολούθησαν κι άλλες μεγάλες πορείες, με τους Λαρισαίους πολίτες να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Ε.Κ.Λ.
Από τον Σεπτέμβριο, σχεδόν όλες οι δυνάμεις του Εργατικού Κέντρου ξεκίνησαν συνεχίζουν να αφιερώνονται στη βοήθεια και στην αποκατάσταση των πλημμυροπαθών. Οργανώθηκε ένας διαρκής αγώνας αλληλεγγύης για τη διάσωση και την προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσίας από τις φονικές πλημμύρες.
Ένας πραγματικός μαραθώνιος για να επανέλθουν οι πλημμυροπαθείς σε μια κανονικότητα, σε όποιον βαθμό αυτό είναι εφικτό.
Ομάδες εθελοντών από το ΕΚΛ βρέθηκαν σε κάθε γειτονιά της πόλης και βοήθησαν με κάθε τρόπο. Με τις αντλίες ανά χείρας και συνεχή στήριξη μερόνυχτα ολόκληρα...
Τον Οκτώβριο έγινε το μεγάλο συλλαλητήριο για την αποκατάσταση των πλημμυροπαθών και ακολούθησε συναυλία αλληλεγγύης στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, με τη συμμετοχή πάνω από 80 μουσικών-τραγουδιστών-καλλιτεχνών. Τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε Πανθεσσαλλική Σύσκεψη Επιτροπών Πληγέντων για την οργάνωση της πάλης και ακολούθησε μεγάλη διανομή υλικής βοήθειας στους πλημμυροπαθείς. Τον Δεκέμβριο έγινε νέο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο για την πλήρη αποκατάσταση της ζωής των πληγέντων από τις πλημμύρες, ενώ πριν λίγες ημέρες δόθηκε συνέχεια στην αλληλεγγύη με χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.
Τον Φεβρουάριο του 2023 οργανώθηκε το 32ο Συνέδριο ΕΚΝΛ, όπου τέθηκε το νέο πλαίσιο προτεραιοτήτων, διεκδικήσεων και οργάνωσης του αγώνα στήριξης των εργαζομένων σε όλους τους τομείς. Κατά τη διάρκεια του ίδιου μήνα υπήρξε και συνεχόμενη οργάνωση της αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους Τουρκίας-Συρίας.
Λίγο αργότερα, μέσα στον Μάρτιο, έγιναν αγωνιστικές παρεμβάσεις για το νομοσχέδιο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Δ.Ε.Υ.Α.
Τον Μάιο εορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά με ανθρώπους όλων των ηλικιών να αποτίουν φόρο τιμής σε εκείνους που έχασαν τη ζωή τους, με σκοπό να δημιουργηθούν σωστές εργασιακές καταστάσεις.
Τον Σεπτέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκε πανελλαδική απεργία για τον εμβληματικό νέο αντεργατικό Νόμο Γεωργιάδη, ενώ ακολούθησαν αγωνιστικές κινητοποιήσεις «καταδίκης της σφαγής των Παλαιστινίων στη Γάζα από το κράτος του Ισραήλ». Τον Νοέμβριο οργανώθηκε συγκέντρωση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.
Κ. ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass