Έβαλαν «φωτιά» στον Γοργοπόταμο

Δημοσίευση: 26 Νοε 2015 0:37

 

Για πρώτη φορά το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης άνοιξε τις πύλες του για να υποδεχθεί μικρούς μαθητές που τίμησαν την ημέρα Εθνικής Αντίστασης και την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου με εορταστικές εκδηλώσεις.

Η χθεσινή εκδήλωση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στη Λάρισα δεν ξεκίνησε με ομιλίες, αλλά με τις παιδικές φωνές των μαθητών του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας. Οι μαθητές της Στ΄και της Ε΄ τάξης μίλησαν για την αντίσταση, για τις αντάρτικες ομάδες που δημιουργήθηκαν, για την ιστορία του κτιρίου που φιλοξένησε την εκδήλωσή τους και έβαλαν «φωτιά» στον Γοργοπόταμο, τραγουδώντας τραγούδια της Εθνικής Αντίστασης αποδίδοντας με αυτόν τον τρόπο φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Τη χορωδία πλαισίωσαν οι μουσικοί Αμαλία Σδρόλια και Χρήστος Καλαμπούκας.

Για να ελευθερώσουν την πατρίδα από τις δυνάμεις του Αξονα οι Θεσσαλοί συμμετείχαν σε μυστικές οργανώσεις, εξέδιδαν και διακινούσαν τον παράνομο Τύπο, έκαναν σαμποτάζ στις σιδηροδρομικές γραμμές και μάχονταν πάνω στα άλογα. Όπως επισήμαναν οι διοργανωτές «η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί μια κορυφαία στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Προκάλεσε τον θαυμασμό όλης της κατεχόμενης Ευρώπης, έδωσε κουράγιο στο δοκιμαζόμενο λαό. Η Εθνική Αντίσταση του λαού μας (1941-1944) ήταν ένας ηρωικός αγώνας ενάντια στον φασισμό και στην ξενόφερτη κατοχή, με αναρίθμητα γεγονότα θυσιών και αυταπάρνησης».

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου βρέθηκαν εκτός από εκπαιδευτικούς και γονείς, η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα Άννυ Ψάρρα – Περήφανου, ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Λαρισαίων Περικλής Καμάρης, ο πρόεδρος του Ν.Τ. Λάρισας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Παπαποστόλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Κ. Κούμας» Νίκος Κοσμάνος και η διευθύντρια του 26ου Δ.Σ. Κατερίνα Σταγιάννη.

Η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης υποστήριξε ότι «στόχος είναι το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης να ανοίξει τις πόρτες του στους Λαρισαίους, να γίνει γνωστή η ιστορία του. Αγγίζοντας τους τοίχους του κτιρίου αγγίζεις τις ψυχές όλων όσοι πέρασαν από εδώ».

Η 25η Νοεμβρίου είναι ημέρα μνήμης και αντίστασης. «Μνήμης για αυτούς που αγωνίστηκαν και αντίστασης σε κάθε μορφή φασισμού και παθητικής αποδοχής. Αντίσταση, σε οποίες σύγχρονες απειλές συντελούν στο να ισοπεδωθούν οι ανθρώπινες άξιες και να μεταλλαχτούν οι λαοί σε απρόσωπες οντότητες. Χρέος μας είναι να αντιστεκόμαστε σε ό,τι μας αλλοτριώνει», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό της η διαχειρίστρια του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης Σοφία Σουφαράπη.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass