ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟ Κ. ΓΚΟΥΜΑ ΚΑΙ Τ. ΜΠΑΡΜΠΟΥΤΗ ΓΙΑ ΜΕΣΟΧΩΡΑ

Τα Υδροηλεκτρικά θεωρούνται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

*Αλλά και πικρία για τις λαθροχειρίες το επίπεδο διαλόγου και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς του Ν. Πουτσιάκα

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2016 0:06

Αποδεικνύοντας με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία ότι το έργο της Μεσοχώρας, όπως και όλα τα Υδροηλεκτρικά θεωρούνται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κάνοντας λόγο για «λαθροχειρίες» του Ν. Πουτσιάκα αλλά και απορρίπτοντας χαρακτηρισμούς «που κατεβάζουν το επίπεδο του διαλόγου», ο Κώστας Γκούμας κι ο Τάσος Μπαρμπούτης ανταπαντούν στην περιφερειακή παράταξη "Οικολογική Θεσσαλία".

Επισημαίνοντας ότι με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση του κ. Πουτσιάκα «δυστυχώς χάθηκε το μέτρο», συστήνουν «ψυχραιμία» αλλά και «σεβασμό στην προσωπική ιστορία του καθενός και λιγότερη μικροψυχία», σημειώνοντας: «Για να είμαστε ειλικρινείς ούτε φανταζόμασταν ότι θα μπορούσε ο καθόλα συμπαθής σε εμάς εκπρόσωπός τους να επιδείξει τέτοιο εχθρικό ύφος και να χρησιμοποιήσει τόσο μειωτικούς χαρακτηρισμούς. Φαίνεται όμως ότι η προσπάθειά τους να βρούνε μια θέση «ισορροπίας» ανάμεσα στη λογική και στην πραγματικότητα από τη μια μεριά και από την άλλη στην ακατανόητη για μας δογματική εμμονή τους για κατεδάφιση (!) των έργων του Άνω Αχελώου, τους οδηγούν δυστυχώς στην επιλογή να κατεβάσουν το επίπεδο του διαλόγου. Ας είναι. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε. Θα επιμένουμε να τοποθετούμαστε αποκλειστικά επί της ουσίας.

Η ΥΗΕ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕ;

Στη χώρα μας αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση - τους κανόνες της οποίας ακολουθούμε - το θέμα αυτό έχει επιλυθεί εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς, οι αποκαλούμενοι από την Ο.Θ. ως «ξερόλες», ανατρέξαμε στα αρχεία της Κομισιόν και επιλέξαμε, μεταξύ πολλών άλλων, τι απάντησε ο αρμόδιος Επίτροπος τον Ιούνιο του 2012 σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων κ. Ν. Χρυσόγελου.

«...Ενέργεια προερχόμενη από μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα δεν μπορεί να θεωρείται ανανεώσιμη...» ισχυρίστηκε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

«Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας η οποία δεδομένου ότι βασίζεται στην αξιοποίηση του φυσικού κύκλου του νερού δεν θα εξαντληθεί ποτέ σε αντίθεση με τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το άρθρο 2 εδάφιο α) της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αυτές τις πηγές θεωρείται ως ανανεώσιμη μορφή ενέργειας» απάντησε ο Επίτροπος.

Θέση σαφής, καθαρή, αδιαμφισβήτητη. Άραγε είναι άγνωστη η θέση αυτή στην Ο.Θ. (που κατά τα άλλα σέβεται τους «νόμους», τις «οδηγίες» και τους «Διεθνείς Οργανισμούς»); Κάθε άλλο. Φυσικά την γνωρίζουν, απλά αναζητώντας εναγωνίως κάποια θεσμική κάλυψη στην απορριφθείσα από την Ε.Ε. αντιεπιστημονική τους άποψη, στράφηκαν στην ελληνική νομοθεσία. Έτσι επέλεξαν τον νόμο 2773/99 για την «Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» ο οποίος απλώς και μόνο θεσπίζει μια διοικητική διάκριση των ΥΗ έργων με βάση την ισχύ τους (έως 10 MW), κάτω από την οποία μπορούν τα έργα αυτά να τύχουν οικονομικών κινήτρων (επιδότηση παραγόμενης ενέργειας). Αντίθετα και στη χώρα μας το σύνολο της παραγόμενης ΥΗ ενέργειας θεωρείται ΑΠΕ και φυσικά συνυπολογίζεται στον στόχο για 20% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ έως το 2020. Έτερον εκάτερον.

Θα μας επιτρέψουν λοιπόν οι κύριοι της Ο.Θ., εμάς τους «ιδιώτες», να χαρακτηρίσουμε τις παραπάνω λαθροχειρίες τους ως συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης του κοινού. Τίποτα λιγότερο.

Και κάτι ακόμη: Άραγε τι είδους οικολογική αντίληψη είναι αυτή όπου η καθαρή–«πράσινη» ΥΗ ενέργεια, με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, δεν θεωρείται ανανεώσιμη και δεν γίνεται από την Ο.Θ. αποδεκτή; Δεν αντιλαμβάνονται ότι η απαξίωση των εγχώριων ενεργειακών πηγών σταδιακά μας οδηγεί όλο και πιο κοντά στην αγκάλη των μεγάλων συμφερόντων της πυρηνικής ενέργειας όπως συμβαίνει ήδη στις κοντινές μας χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.λπ.) και όχι μόνο; Δεν μπορούν να διακρίνουν την τεράστια σημασία της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας μας, στην οποία δυστυχώς παρατηρείται υπέρβαση κατά 17 μονάδες από τον μέσο δείκτη ενεργειακής εξάρτησης των άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα 71%, μ. ο. Ε.Ε. 54% - πηγή: European Economy 2013);

ΜΕΣΟΧΩΡΑ

Πάλι τα μπερδεύουν στην Ο.Θ. Ως γνωστόν, το ολοκληρωμένο αυτό ΥΗΕ αναμένει την τελική του αδειοδότηση, την οποία ήδη προωθεί το ΥΠΕΚΑ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκουρλέτης. Είναι γνωστό ότι αυτός ο πολιτικός χώρος είχε παλαιότερα άλλες απόψεις, μάλιστα κάποιοι βουλευτές και στελέχη τους «απαιτούσαν» την κατεδάφιση των έργων. Όμως σήμερα, ζυγίζοντας ψύχραιμα τα δεδομένα, επιλέγουν τη λειτουργία του έργου. Και σωστά η Ο.Θ. ισχυρίζεται (στα γαλλικά !..) ότι «μόνο ηλίθιοι δεν αλλάζουν τα μυαλά τους». Συμφωνούμε μαζί τους (αν και δεν επιλέγουμε τέτοιες εκφράσεις στον διάλογο που συμμετέχουμε).

Όμως ο λαός που μας παρακολουθεί, μιας και η Ο.Θ. σε αυτόν «λογοδοτεί», δικαιούται να πληροφορηθεί ξεκάθαρα την επιδίωξή τους. Οφείλουν πλέον οι κατά τα άλλα «αδέσμευτοι» της Ο.Θ. να απαντήσουν εάν αποστασιοποιούνται από την κεντρική κατεύθυνση των Οικολόγων (Σεπτ.2015) σύμφωνα με την οποία τα έργα αυτά θεωρούνται ως «εμβληματικό μέτωπο αγώνα» και ότι «δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν τώρα οι θέσεις μας, ακόμη και εάν το επιλέξει η κυβέρνηση». Μήπως τελικά η Ο.Θ. έχει τις εξαρτήσεις της; Μήπως δογματικά αρνείται το προφανές και το λογικό μόνο και μόνο για να μην παρεκκλίνει από την «σιδηρά» κεντρική γραμμή;

Η «ΕΚΤΡΟΠΗ»

Εάν είχαν διαβάσει προσεκτικά τις θέσεις μας στον ιστότοπο ypethe.gr θα είχαν δει ότι καθόλου δεν μας εκφράζουν οι αντιπαραθέσεις υπέρ/κατά της εκτροπής του Αχελώου και ότι εδώ και χρόνια προτείνουμε την υπέρβαση, θεωρώντας ότι δεν είναι αξεπέραστες οι αντιθέσεις επί του θέματος, υποβάλλονται μάλιστα και συγκεκριμένες προτάσεις.

Διαβλέπουμε όμως μια τάση από ορισμένους, όταν δεν μπορούν με δημοκρατικές διαδικασίες να πείσουν τον λαό και την πολιτεία για τις απόψεις τους, να επιδιώκουν την «κατεδάφιση» των έργων, ώστε να μην μπορούν οι επόμενες γενιές να αποφασίσουν νηφάλια και με τα δικά τους κριτήρια για τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο προς τον Πηνειό, εάν φυσικά κριθεί σκόπιμο και αναγκαίο κάτι τέτοιο. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ότι απέναντι σε αυτές τις καταστροφικές επιδιώξεις, (οι οποίες άλλωστε έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις ειλημμένες αποφάσεις της συντεταγμένης Πολιτείας), είμαστε αντίθετοι κι εμείς και όλοι οι φορείς της Θεσσαλίας (Περιφέρεια και Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, επιστημονικές οργανώσεις, αγροτικές οργανώσεις κ.λπ.). Και εφόσον αυτό είναι το πραγματικό τους σχέδιο προφανώς η αντίθεση τους με το σύνολο της κοινωνίας είναι δυστυχώς αξεπέραστη.

Ο ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ ypethe.gr

Παρατηρούμε ότι η Ο.Θ. μάλλον ενοχλείται από τη λειτουργία του ιστοτόπου ypethe.gr. Θέτουν θέμα θεσμικής λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης (!), αποδίδουν μονομέρεια, προσφεύγουν σε προσωπικούς υπαινιγμούς. Δυστυχώς χάθηκε το μέτρο. Τους ενημερώνουμε λοιπόν ότι όλες οι θέσεις, χωρίς εξαιρέσεις, βρίσκουν τον χώρο τους στον ιστότοπο. Ας ανατρέξουν όχι μόνο στις πρόσφατες ανακοινώσεις τους αλλά και σε όλο τον όγκο των αρχείων του ιστοτόπου, όπου θα διαπιστώσουν ότι καμία θέση δεν απουσιάζει (συνέδρια, ημερίδες, άρθρα, δημόσιες τοποθετήσεις κ.λπ.), ανεξάρτητα εάν συμπίπτει ή όχι με τις δικές μας. Αυτή την κατεύθυνση μας έδωσαν οι δήμαρχοι (ΠΕΔ) Θεσσαλίας, αυτή η κουλτούρα μας ταιριάζει και προσωπικά. Όσο για τις απειλές ότι θα «επανέλθουν» στο θέμα, συνιστούμε ψυχραιμία. Τέλος στις προσωπικές αναφορές περί του τρόπου «επιλογής» μας (!) και ότι το «αναλάβαμε εργολαβικά» θα μπορούσαμε να συστήσουμε στην Ο.Θ. λίγο περισσότερο σεβασμό στην προσωπική ιστορία του καθενός και λιγότερη μικροψυχία απέναντι σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται απολύτως εθελοντικά, χωρίς «κρυμμένα» κίνητρα. Ας τα σκεφθούν λίγο καλύτερα όλα αυτά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass