ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ολοκληρώθηκαν τα έργα στο δάσος Μελιβοίας

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2016 1:16
Από τις πυρκαγιές του 2007 αναδασώθηκαν 200 στρέμματα Από τις πυρκαγιές του 2007 αναδασώθηκαν 200 στρέμματα

 

«Στόχος μας το δάσος να γίνει και πάλι δάσος. Να αποκατασταθούν όλες οι καμένες περιοχές», δηλώνει ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας με αφορμή την παράδοση του έργου της αποκατάστασης του καμένου δημοτικού δάσους Μελιβοίας.

Το πρωτόκολλο παραλαβής του έργου αναμένεται να συζητηθεί στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο. Το τμήμα Έργων – Υποστήριξης Δήμων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λαρισαίων με έγγραφο του, απέστειλε για έγκριση το Πρωτόκολλο Προσωρινής και Οριστικής παραλαβής του έργου: «Έργα αποκατάστασης και προστασίας του καμένου Δημοτικού Δάσους Μελιβοίας του Δ. Αγιάς», που εκτελέσθηκε στη Δημοτική Ενότητα Αγιάς του Δήμου Αγιάς, υπογεγραμμένο από τα μέλη της Επιτροπής Παραλαβής.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία η δαπάνη έργου ανήλθε στα 233.543,70 ευρώ . Μετά τη βεβαίωση περάτωσης των εργασιών, το έργο παραλαμβάνεται προσωρινά από τον Δήμο Αγιάς και οριστικά μετά την πάροδο του χρόνου της υποχρεωτικής από τον ανάδοχο συντήρησης. Για την παραλαβή αυτή συντάσσεται πρωτόκολλο που υπογράφεται από όλα τα μέλη της επιτροπής, από τον τελευταίο επιβλέποντα που παρίσταται κατά τη διενέργειά της και από τον ανάδοχο που παραδίδει το έργο.

Σύμφωνα με τις διατάξεις, η προσωρινή και οριστική παραλαβή ολοκληρώνεται με την έγκριση του πρωτοκόλλου από την προϊσταμένη αρχή, που εν προκειμένω είναι το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αγιάς.

Κατόπιν των ανωτέρω ο προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αγιάς Δημήτρης Παπακώστας θα εισηγηθεί κατά την αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την έγκριση του πρωτοκόλλου παραλαβής του έργου.

Το έργο αποκατάστασης και προστασίας του καμένου δημοτικού δάσους Μελιβοίας με συμβατικό προϋπολογισμό 240.479,99 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το «Πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη» της Ελλάδας 2007 - 2013 (ΠΑΑ) και με απόφαση του ειδικού γραμματέα δασών του ΥΠΕΚΑ.

Η υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή του έργου είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ το φυσικό αντικείμενο του έργου ολοκληρώθηκε στις 7 Ιουνίου 2014. Συγκεκριμένα αφορούσε την κατασκευή πέντε φραγμάτων που υπάρχουν απέναντι του οικισμού Μελιβοίας για τη συγκράτηση των φερτών υλικών και την προστασία του οικισμού από τις πλημμύρες.

Συγχρόνως είχε να κάνει και με την αναδάσωση έκτασης 200 στρεμμάτων από τη συνολική έκταση των 1.900 στρεμμάτων που είχαν καεί από τις πυρκαγιές του 2007. Στην αναδασωτέα έκταση δημιουργηθήκαν βαθμίδες και τοποθετήθηκε περίφραξη για την προστασία της αναδάσωσης.

«Τα έργα αυτά είναι έργα προστασίας και του οικισμού στη Μελιβοία και της παραλιακής περιοχής. Στόχος μας είναι η δημιουργία ασφάλειας όσον αφορά τους οικισμούς», τονίζει ο δήμαρχος για να προσθέσει ότι «με τη διάνοιξη των αγροτικών δρόμων, τα παρατηρητήρια θέσεων και τις δεξαμενές νερού προστατεύουμε το δάσος μας». Μετά από πυρκαγιές, τα φερτά υλικά είναι πολλαπλάσια, καθώς επίσης και η ταχύτητα των νερών που κατεβαίνουν στους οικισμούς. Αυτά τα έργα δίνουν τη δυνατότητα στο δάσος να δημιουργηθεί ξανά και να είναι προσεγγίσιμο από τα πυροσβεστικά οχήματα.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass