ΜΕΛΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ ΜΕΣΩ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ «WWF»

Δικτυωμένοι πολίτες αγκαλιάζουν το πράσινο…

* Στόχος να δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος συμμετοχικός χάρτης αστικού πρασίνου της Ελλάδας * Χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με υποστηρικτή το κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

Δημοσίευση: 28 Απρ 2016 0:00

 

Μια μεγάλη κοινότητα πολιτών, κάνει τα πρώτα της βήματα στην Ελλάδα, με στόχο καλύτερη ποιότητα ζωής, διεκδικώντας περισσότερο πράσινο στις πόλεις. Η επικοινωνία της θα είναι ...ηλεκτρονική, μέσω των δυνατοτήτων που δίνει η νέα τεχνολογία και συγκεκριμένα μέσω μιας εφαρμογής που προσφέρεται δωρεάν, σε κάθε πολίτη που θέλει να ενταχθεί σε αυτή και να διεκδικήσει χώρους πρασίνου στην πόλη του.

Με λίγα λόγια ξεκινά μία πανελλήνια προσπάθεια ανθρώπων, που θα συμμετέχουν εθελοντικά στη δημιουργία του μεγαλύτερου συμμετοχικού χάρτη για το αστικό πράσινο της Ελλάδας. Τα μέλη της θα τους καταγράφουν, θα παρατηρούν ατέλειες και ελλείψεις, θα προτείνουν ανάγκες που πρέπει να καλύψουν αυτοί οι χώροι, θα σχολιάζουν την εικόνα τους, και τέλος θα κινητοποιούνται ζητώντας και διεκδικώντας από τις τοπικές αρχές τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου.

Θα ενωθούν μεταξύ τους και θα επικοινωνούν μέσω κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών υπολογιστών εγκαθιστώντας σε αυτά τη δωρεάν καινοτόμο εφαρμογή με τίτλο «WWF GreenSpaces», για το αστικό πράσινο, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «WWF καλύτερη ζωή». Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι μεγάλος δωρητής τoυ «WWF Καλύτερη Ζωή» και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση είναι υποστηρικτής του προγράμματος.

Αναλυτικά για την πρωτοβουλία δημιουργίας αυτής της πανελλήνιας κοινότητας η «WWF», διευκρινίζει τα εξής: « Υλοποιούμε τη νέα μας θεματική για το αστικό πράσινο και παρουσιάζουμε μια νέα καινοτόμο εφαρμογή για κινητά, με την οποία μπορούμε να πάρουμε ξανά το πράσινο στα χέρια μας!

Με το WWF GreenSpaces μπορούμε να ανακαλύψουμε νέους χώρους πρασίνου, να καταγράψουμε και να αξιολογήσουμε την παρούσα κατάσταση, να δημιουργήσουμε μια κοινότητα πολιτών που κρατάει ζωντανούς τους χώρους αστικού πρασίνου σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Με την εφαρμογή "WWF GreenSpaces" παίρνεις το πράσινο στα χέρια σου και γίνεσαι μέλος μιας κοινότητας πολιτών που θέλει να ξανακερδίσει τον δημόσιο χώρο».

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Ο κάθε ενδιαφερόμενος να γίνει μέλος καλείται, σύμφωνα με τη WWF, να «πάρει το πράσινο στα χέρια του», να κάνει δική του υπόθεση τη διατήρηση και την αύξησή του. Οι οδηγίες που δίνονται είναι οι εξής: «Κατέβασε την εφαρμογή και κάνε μία εξόρμηση στην περιοχή σου για να ανακαλύψεις πράσινους χώρους και για να τους αξιολογήσεις. Έλα να πάρουμε το πράσινο στα χέρια μας και να φτιάξουμε τον μεγαλύτερο χάρτη πράσινων οάσεων στην Ελλάδα! Με το WWF GreenSpaces εντοπίζεις χώρους πρασίνου στην πόλη σου, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις σου. Αξιολόγησε τους χώρους πρασίνου που επισκέπτεσαι:

-Σχολίασε θετικά και αρνητικά παραδείγματα

-Μείνε ενήμερος για τα πάρκα που σε ενδιαφέρουν

-Δικτυώσου στη γειτονιά ή με άλλους

-Ανάλαβε πρωτοβουλίες για έναν πράσινο χώρο

-Έλα να αποτυπώσουμε την πραγματική κατάσταση και να πιέσουμε για αλλαγές.

Με το WWF GreenSpaces η καταγραφή ενός χώρου πρασίνου γίνεται παιχνιδάκι. Χρειάζονται μόνο δύο λεπτά για να προσθέσεις κι εσύ το λιθαράκι σου. Το WWF GreenSpaces μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα εργαλείο για εξερεύνηση χώρων πρασίνου. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο για να βελτιωθεί η κατάσταση των χώρων πρασίνου στις πόλεις της χώρας.

Μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις:

Κατάγραψε έναν χώρο πρασίνου και βαθμολόγησέ τον. Γράψε σχόλια για την κατάσταση του χώρου.

Προσκάλεσε χρήστες της εφαρμογής, γείτονες και φίλους για να αναλάβετε πρωτοβουλία. Καθαρίστε ή βελτιώστε τον χώρο, ενημερώνοντας βέβαια την αρμόδια αρχή.

Αν η κατάσταση απαιτεί την παρέμβαση του δήμου, ελάτε σε επαφή μαζί του, ζητώντας να επέμβει. Δείξτε στους αρμόδιους την αξιολόγηση και τα σχόλια των χρηστών της εφαρμογής για να κατανοήσουν την άποψη των επισκεπτών του χώρου.

Αν αδιαφορήσουν, δημοσιοποιήστε το στο WWF GreenSpaces και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στόχοι:

- Γνωριμία με αυτούς τους χώρους, ευαισθητοποίηση για τη σημασία

τους

- Καλλιέργεια κριτικής σκέψης απέναντι στη σχέση μας με τον δημόσιο χώρο

- Ενθάρρυνση της χρήσης αυτών των χώρων για αναψυχή

- Διεκδίκηση του δικαιώματός μας σε ελεύθερους χώρους πρασίνου

- Άσκηση στη χρήση και δημιουργία χάρτη

- Ενθάρρυνση ανάγνωσης βιβλίων σχετικών με το θέμα

- Άνοιγμα της βιβλιοθήκης στη γειτονιά

Δημιουργία «πράσινων γεφυριών» ανάμεσα στα σχολεία της γειτονιάς και τη βιβλιοθήκη

* Τι χώρους καταγράφουμε;

Καταχωρίζουμε στην εφαρμογή πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές κοκ.

Ανεβάζουμε τουλάχιστον τρεις φωτογραφίες.

Αν έχεις καταχωρίσει ένα πάρκο, έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις τα δεδομένα που καταχώρισες οποιαδήποτε στιγμή.

Αν έχεις καταχωρίσει εσύ τον χώρο, μπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις χαρακτηριστικά. Αν δεν τον έχεις καταχωρίσει, τότε μπορεί να ζητήσεις αλλαγή στοιχείων, είτε αναρτώντας σχόλιο, είτε πατώντας report στην εφαρμογή.

Γενικά στους χώρους πρασίνου επιτρέπεται η είσοδος των ζώων συντροφιάς αρκεί να είναι δεμένα και να βρίσκεται κοντά τους ο συνοδός. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως δεν επιτρέπεται η είσοδος ζώων συντροφιάς σε παιδικές χαρές. Για αυτό ζητάμε να σημειωθεί αν επιτρέπονται ή όχι τα κατοικίδια. Επιπλέον ζητάμε το συγκεκριμένο στοιχείο, γιατί η πείρα έχει δείξει πως οι κάτοχοι ζώων συντροφιάς προτιμούν κάποιους χώρους πρασίνου έναντι άλλων, πράγμα που είναι καλό να το γνωρίζουν και άλλοι ζωώφιλοι.

Η αξιολόγηση γίνεται βάσει της υποκειμενικής θεώρησης του επισκέπτη του χώρου. Μας ενδιαφέρει να αποτυπώσουμε την εμπειρία των ανθρώπων που βρίσκονται στους χώρους πρασίνου. Αξιολογούμε τρεις κατηγορίες: α) την ποιότητα και ποσότητα πρασίνου, β) την καθαριότητα, γ) την ποιότητα και το είδος των υποδομών και την αρμονική ένταξη στην πόλη».

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass