ΦΥΟΝΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ, ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

«Ανθίζουν» και στην Ελλάδα σαρκοφάγα φυτά

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2016 0:06

 

ΑΘΗΝΑ
Τα εντυπωσιακά τους χρώματα και οι όμορφες μυρωδιές που αναδίνουν, είναι το φονικό τους όπλο. Ωστόσο, οι πιο πολλοί όταν σκεφτόμαστε τα σαρκοφάγα φυτά και τις γαστρονομικές τους απαιτήσεις, φανταζόμαστε ανθρωποφάγα φυτά που τρέφονται με… σάρκες και αίμα, επηρεασμένοι από τις ταινίες τρόμου. Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι… ακόμη οι βοτανολόγοι δεν έχουν εντοπίσει τέτοιο φυτό!
Έχοντας ασχοληθεί με το είδος και την ιδιαιτερότητά του, ο κ. Αποστόλης Ζερκούλης εκθέτης πολλών δεκαετιών, στην Ανθοκομική Έκθεση της Κηφισιάς, μιλά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και μας συστήνει αυτό το ξεχωριστό φυτό: «Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα σαρκοφάγα φυτά. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί συλλέκτες σαρκοφάγων φυτών οι οποίοι και τα πολλαπλασιάζουν. Εγώ στην Ελλάδα τα φέρνω εδώ και δώδεκα χρόνια, σε καταστήματα αλλά και στην έκθεση της Κηφισιάς».
Ένα φυτό χαρακτηρίζεται σαρκοφάγο αν ελκύει, παγιδεύει και σκοτώνει έντομα ή άλλες μορφές ζωής. Επίσης, για να είναι σαρκοφάγο, θα πρέπει να «καταναλώνει» και να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά από το θύμα του.
«Το λίπασμα τους το παίρνουν από το έντομα. Τα σαρκοφάγα φυτά εκκρίνουν διάφορα ένζυμα τα οποία έλκουν τα έντομα και τα οποία παγιδεύουν όταν μπαίνουν μέσα στους ασκούς τους. Δεν χρειάζεται δηλαδή να πάει το έντομο εκεί, απλά με τις εκρήξεις ενζύμων που κάνουν, τα έλκουν. Στους ασκούς υπάρχει λίγο νερό της βροχής μαζί με κάποια ένζυμα που βγάζουν και ουσιαστικά πνίγουν τα έντομα. Τότε αρχίζει η αποσύνθεση τους και αυτή είναι επί της ουσίας η τροφή τους», αναφέρει ο έμπειρος εκθέτης.
Σε ό,τι αφορά το κλίμα της Ελλάδας και την φροντίδα τους, ο κ. Ζερκούλης εξηγεί: «Ευδοκιμούν στο ελληνικό κλίμα, όμως το πρόβλημα τους είναι με το νερό. Επειδή το φυσικό περιβάλλον των σαρκοφάγων φυτών είναι τα τροπικά κλίματα και στην ουσία ποτίζονται με το νερό της βροχής, έτσι και στη χώρα μας, αν θέλει κάποιος να πάρει ένα τέτοιο φυτό πρέπει να το ποτίζει με αφιονισμένο νερό για να το κρατήσει. Το δικό μας νερό σε κάποιες περιοχές είναι καλό, σε κάποιες άλλες όμως περιέχει χλώριο».
«Τα σαρκοφάγα φυτά είτε μπουν σε εξωτερικό είτε σε εσωτερικό χώρο, θα πρέπει να τα τοποθετήσουμε σε δροσερό μέρος και όχι στον ήλιο γιατί τα φυτά αυτά στο φυσικό τους ζουν κάτω από δένδρα», αναφέρει.
Στην Ελλάδα έρχονται περίπου 10-12 ποικιλίες σαρκοφάγων ενώ γενικά υπάρχουν πάνω από 60 ποικιλίες. Μάλιστα όπως ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Ζερκούλης, σαρκοφάγα φυτά ζουν και σε ορισμένα ελληνικά βουνά, τα οποία βγαίνουν δίπλα στους καταρράκτες. «Το μικρό λευκό τους άνθος είναι εντυπωσιακό, καθώς όταν το κοιτάξεις προσεκτικά φαίνεται σα να έχει στομάχι, με μια ουρά από πίσω που πιάνει μικρά έντομα».
Τα σαρκοφάγα φυτά δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά φυτά, ωστόσο εξαρτάται και από το μέγεθός τους. Ο κ. Ζερκούλης αναφέρει ότι στην Ανθοκομική Έκθεση της Κηφισιάς που ολοκληρώνεται την Κυριακή 22 Μαΐού, το κοινό μπορεί να βρει σαρκοφάγα φυτά από 5 ευρώ έως και 60 ευρώ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass