ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΩΦΕΛΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΡΙΘΑΡΙΟΥ

Το κιρκινέζι προτιμά τον θεσσαλικό κάμπο

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2016 11:12

Το κιρκινέζι είναι ένα πουλί το οποίο εδώ και αιώνες συμβιώνει αρμονικά με τον άνθρωπο, μοιραζόμενο κυριολεκτικά την ίδια στέγη. Ο εκσυγχρονισμός όμως της γεωργικής δραστηριότητας μείωσε τις ευκαιρίες διατροφής για το κιρκινέζι, περιόρισε και υποβάθμισε την αφθονία και την ποιότητα της τροφής του και εν τέλει μειώθηκαν σημαντικά οι πληθυσμοί του και περιορίστηκε ο χώρος εξάπλωσής του. Για την προστασία του κιρκινεζιού δημιουργήθηκε το πρόγραμμα LIFE-Φύση «Διατήρηση και διαχείριση του κιρκινεζιού», το οποίο ολοκληρώνεται φέτος (ξεκίνησε το 2012), και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με άλλους εταίρους.

Ο διευθυντής του προγράμματος, καθηγητής κ. Θανάσης Σφουγγάρης μίλησε για τις δράσεις του προγράμματος, που προέβλεπε τη δημιουργία φυτοφραχτών, καθώς εγκαταστάθηκαν 10 χλμ φυτοφράχτες με δέντρα και θάμνους μεταξύ των καλλιεργειών ώστε να αλλάξει το αγροτικό περιβάλλον, σε 3.000 στρέμματα αγροτικών περιοχών του Δήμου Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία. Στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιεργήθηκαν ελληνικές ποικιλίες κριθαριού (Θεσσαλονίκη και Τριπτόλεμος), ενώ οι 100 εμπλεκόμενοι αγρότες υπέγραψαν συμβάσεις που τους δέσμευαν να καλλιεργούν τα χωράφια με κριθάρι των ελληνικών ποικιλιών. Τα αποτελέσματα του προγράμματος ήταν εντυπωσιακά, καθώς η στρεμματική απόδοση ήταν ανώτερη από εκείνη των ξενικών ποικιλιών που καλλιεργούνται στην περιοχή, ενώ αγρότες και αγροτικές ενώσεις της περιοχής του έργου εξέφρασαν την προθυμία τους να υιοθετήσουν τις προτεινόμενες πρακτικές διαχείρισης στα χωράφια τους και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Τα προϊόντα (κριθάρι και ζωικά προϊόντα) που παρήχθησαν βάσει των όρων του προγράμματος θα αποκτήσουν ένα σήμα ποιότητας, με στόχο την προσθήκη ποσού επί της εμπορικής τιμής.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass