ΣΤΟΝ ΑΓΙΟΚΑΜΠΟ

Ένα «Μικρό Πράσινο Σημείο» με μεγάλες προσδοκίες

* Δέχεται άχρηστα ογκώδη έπιπλα, μπάζα, αδρανή υλικά, κλαδιά, ξύλα, γκαζόν, χόρτα, ηλεκτρικές συσκευές και μέταλλα * Καμιά ανοχή, πλέον, σ’ αυτούς που επιλέγουν να ρυπαίνουν ή να τα αφήνουν όλα αυτά σε ρέματα, δάση, κάδους απορριμμάτων, διαμηνύει η Δημοτική Αρχή Αγιάς αναγγέλλοντας τσουχτερά πρόστιμα

Δημοσίευση: 08 Ιουλ 2016 12:19

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Το πρώτο «Μικρό Πράσινο Σημείο» στον Δήμο Αγιάς είναι γεγονός. Δημιουργήθηκε στον Αγιόκαμπο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το νέο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων.

Πρόκειται για μια ιδέα πολλαπλά συμφέρουσα, τόσο οικολογικά όσο και οικονομικά, για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την οργανωμένη ανακύκλωση, με τη δημοτική αρχή να φιλοδοξεί πως το εγχείρημα θα πετύχει και το σχέδιο θα αποκτήσει διαχρονικότητα.

Αυτό προϋποθέτει, φυσικά, την ευαισθητοποίηση των πολιτών, οι οποίοι θα πρέπει, πια, να φύγουν οριστικά από την επικρατούσα λαθεμένη νοοτροπία ότι κόβουμε το γκαζόν του εξοχικού μας και ρίχνουμε τα χορτάρια μέσα ή δίπλα στους δημοτικούς κάδους, ότι κλαδεύουμε τα δέντρα του κήπου και τα ξεφορτωνόμαστε κι αυτά στους κάδους, ότι καθαρίζουμε το σπίτι από παλιά, άχρηστα, μεγάλα αντικείμενα και γεμίζουμε τους κάδους και τους πέριξ αυτών χώρους με κρεβάτια, στρώματα, τηλεοράσεις και με οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, ότι κάνουμε επισκευές στην κατοικία μας και τα μπάζα με ευκολία τα οδηγούμε κι αυτά στους κάδους ή, στην ακόμα χειρότερη περίπτωση, σε ρέματα και δάση.

Το «Μικρό Πράσινο Σημείο» ήρθε ουσιαστικά για να δώσει ένας τέλος σ’ αυτές τις άσχημες εικόνες που όλοι μας κατά καιρούς καταγγέλλουμε, κατηγορούμε και σχολιάζουμε αρνητικά. Βρίσκεται σε πολύ εύκολα προσβάσιμο χώρο (κατεβαίνοντας από Αγιά προς Αγιόκαμπο, δεξιά της διασταύρωσης για Σωτηρίτσα), όπου έξι κοντέινερς είναι τοποθετημένα και έτοιμα να δεχτούν ογκώδη έπιπλα, μπάζα – αδρανή υλικά, κλαδιά – ξύλα, γκαζόν – χόρτα, ηλεκτρικές συσκευές και μέταλλα, ενώ από τη Δευτέρα θα υπάρχει, επίσης, κάδος ανακύκλωσης γυαλιού και μία σκάφη οικιακής κομποστοποίησης. Με το που θα γεμίζουν αυτά, αμέσως τα συγκεντρωμένα υλικά θα μοιράζονται στα διάφορα ρεύματα ανακύκλωσης ή τελικής εναπόθεσης.

Η όλη συγκεκριμένη πρακτική αποτελεί κοινό τόπο στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το πρώτο «Μικρό Πράσινο Σημείο» του Δήμου Αγιάς είναι και μεταξύ των πρώτων που δημιουργούνται, τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας όσο και πανελλαδικά.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή, με τη γενικότερη, από τη μια μεριά, τιτάνια προσπάθεια, που γίνεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, να κρατηθεί, με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει και με τον μικρό αριθμό υπαλλήλων που έχει, καθαρή η παραλιακή ζώνη, τη στιγμή μάλιστα που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες ιδίως τα σαββατοκύριακα που δημιουργούν όπως είναι φυσιολογικό εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών, και με τη δημιουργία του «Μικρού Πράσινου Σημείου» από την άλλη, είναι αποφασισμένη να μην δεχθεί κανένα απολύτως από ‘δω και στο εξής παραβατικό κρούσμα, προειδοποιώντας πως, με βάση τον κανονισμό καθαριότητας, θα επιβάλλονται πρόστιμα και μάλιστα τέτοιου ύψους που να λειτουργούν αποτρεπτικά στη ρίψη άχρηστων αντικειμένων, που προαναφέρθηκαν, οπουδήποτε αλλού.

Οι δημότες της περιοχής και οι έχοντες εξοχικές κατοικίες, πέραν της σήμανσης που τοποθετήθηκε και ενημερώνει λεπτομερώς πού πρέπει να εναποθέτει κανείς τα σκουπίδια που παράγει, θα ενημερωθούν για το «Μικρό Πράσινο Σημείο» μέσω ανακοίνωσης που θα επισυνάπτεται σε κάθε λογαριασμό νερού της τοπικής ΔΕΥΑ, ώστε να μην υπάρχουν και οι δικαιολογίες πως «δεν γνώριζα», «δεν το ‘μαθα», «δεν μου το ‘πε κανείς». Άλλωστε, όπως τονίζουν άνθρωποι της Υπηρεσίας Καθαριότητας, ήδη ο Δήμος έχει σπαταλήσει πολύ μεγάλα ποσά από την αρχή του καλοκαιριού για να καθαρίσει τέσσερις φορές ως σήμερα όλη την παραλιακή του ζώνη από τέτοιου είδους σκουπίδια, κάτι που πέραν της οικονομικής επιβάρυνσης έχει ως συνέπεια να απασχολούνται εργάτες σε κάτι που θα μπορούσε εύκολα να είχε αποφευχθεί και να χρησιμοποιηθούν αλλού για την κάλυψη άλλων αναγκών καθαριότητας.

Τέλος, από τον Δήμο Αγιάς ξανά επισημαίνεται ότι ενόψει της αντιπυρικής περιόδου από 1η Μαΐου έως τη 31η Οκτωβρίου 2016, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4/2012 (ΦΕΚ 1346/Β/25.4.12) πυροσβεστική διάταξη, άρθρο 1, οι ιδιοκτήτες, οι νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σ’ αυτούς προς αποτροπή κινδύνων πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που προσβλέπει στην αποφυγή αιτίων και στη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά. Πρέπει οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων άμεσα, αν δεν το έχουν ήδη κάνει να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους. Η ενέργεια αυτή κρίνεται απαραίτητη, τόσο για την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς όσο και για λόγους δημόσιας υγιεινής και αισθητικής. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ο Δήμος Αγιάς θα προβεί στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4/2012 (ΦΕΚ 1346/25.4.2012) πυροσβεστική διάταξη και τον Ν. 3852/10, άρθρο 94, παρ. 26.

Ο Δήμος προσβλέπει στη συνεργασία των δημοτών του και τονίζει ότι κάθε ολιγωρία είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και της περιουσίας των πολιτών. Αναμένει δε, να επιδείξουν όλοι ευαισθησία και να στηρίξουν το εγχείρημα του «Μικρού Πράσινου Σημείου». Οι ωφέλειες θα είναι πολλαπλές...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass