ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΜΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ, ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ, ΤΗΣ ΒΙΔΡΑΣ...

Περπατώντας στα μονοπάτια της Πίνδου

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2016 8:05

Φωτορεπορταζ: Τζέκας Λεωνίδας

Από τις μεγαλύτερες οροσειρές της Ελλάδας είναι η Πίνδος. Η Πίνδος ξεκινάει από το οροπέδιο της Κορυτσάς, στην νοτιοανατολική Αλβανία και φθάνει ως τον Κορινθιακό κόλπο.

Πρόκειται για ένα ατέλειωτο σύμπλεγμα βουνών, κορυφών, υψιπέδων, κοιλάδων και φαραγγιών που διασχίζει την ηπειρωτική Ελλάδα και έχει μήκος που αγγίζει τα 230 χιλιόμετρα και πλάτος 70 χιλιόμετρα. Το ψηλότερο βουνό στην οροσειρά της Πίνδου είναι ο Σμόλικας που βρίσκεται πάνω από τη χιλιοτραγουδισμένη Σαμαρίνα και με υψόμετρο 2.637. Ίσως, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο Σμόλικας είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό στην Ελλάδα μετά τον μυθικό Όλυμπο. Ίσως ελάχιστοι έχουν επιχειρήσει να ανέβουν στην κορυφή του. Όσοι περπάτησαν στις βουνοπλαγιές του και βρέθηκαν στην κορυφή του κάνουν λόγο για μαγική εικόνα που σε συνεπαίρνει. Εξίσου μαγικές είναι οι εικόνες και των άλλων βουνών της Πίνδου, όπως τα περήφανα Τζουμέρκα, ο Γράμμος με την Αετομηλίτσα, η Τύμφη ή η Γκαμήλα με τα πανέμορφα χωριά να κρέμονται στις καταπράσινες πλαγιές της, ο Λάμκος ή Περιστέρι όπου και εδώ συναντά ο επισκέπτης χωριά που διατηρούν ακόμη και σήμερα τις φυσικές και παραδοσιακές τους ομορφιές, Χαλίκι, Τζούρτζια, τα Άγραφα με τις σπάνιες φυσικές ομορφιές καθώς και πολλά άλλα βουνά και δεκάδες χωριά που είναι σκαρφαλωμένα στην οροσειρά της Πίνδου. Είναι αλήθεια ότι στην Πίνδο αναφέρεται η ορεινή περιοχή των Τρικάλων, Γρεβενών και Ιωαννίνων. Αυτή η περιοχή αποτελεί την κυρίως Πίνδο και χωρίζεται στη Βόρεια και τη Νότια Πίνδο. Η οροσειρά της Πίνδου καλύπτεται από πανέμορφα δάση με πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Είναι γνωστό ότι αποτελεί βιότοπο σπάνιων ειδών στον ελλαδικό και ευρωπαϊκό χώρο όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος και η βίδρα. Περιλαμβάνει δυο εθνικούς δρυμούς. Τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου (Βάλια Κάλντα) που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από το Περιβόλι Γρεβενών, τη Βωβούσα Ιωαννίνων και τον Εθνικό Δρυμό Βίκου - Αώου. Οι απανταχού φυσιολάτρες έχουν περπατήσει πολλές από τις παραπάνω περιοχές που χαρίζουν απλόχερα στον επισκέπτη σπάνιας ομορφιάς τοπία καθώς και τη μαγεία της φύσης. Βέβαια όλα αυτά απαιτούν σεβασμό και αγάπη για το περιβάλλον.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass