ΓΙΑ «ΝΙΚΗ» ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ

Ελάχιστες οι αλλαγές στη νέα Ρυθμιστική

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2016 10:27
Η μείωση κατά 10 ημέρες του κυνηγιού της ασπρομέτωπης χήνας, είναι μια από τις ελάχιστες αλλαγές της νέας ρυθμιστικής για το κυνήγι Η μείωση κατά 10 ημέρες του κυνηγιού της ασπρομέτωπης χήνας, είναι μια από τις ελάχιστες αλλαγές της νέας ρυθμιστικής για το κυνήγι

Με αυξήσεις σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θηρεύσιμων αγριόχοιρων ανά ομάδα κυνηγών και με μειώσεις στην ημερομηνία λήξης της ασπρομέτωπης χήνας εκδόθηκε και φέτος η ετήσια Ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι από την Ειδική Γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η νέα Ρυθμιστική που με τόση αγωνία ανέμεναν οι κυνηγοί οριστικοποιήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και υπεγράφη προχθές Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016. Προηγουμένως ο κ. Τσιρώνης είχε συνάντηση με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος.

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, οι διαφοροποιήσεις στο κυνήγι της πέρδικας στον Χελμό ή στη διάρκεια θήρευσης της ασπρομέτωπης χήνας, σκοπό έχουν τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και την προστασία του φυσικού πλούτου.

Σε σχέση με τις αλλαγές της νέας Ρυθμιστικής, ελήφθη υπόψη το πόρισμα του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών, καθώς επίσης και το έγγραφο του ΥΠΑΑΤ όπου ζητήθηκε ενίσχυση της ενεργητικής επιτήρησης της Λύσσας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, αυξήθηκε κατά ένα θηρεύσιμο άτομο το κυνήγι του αγριογούρουνου και ειδικά για την Πελοπόννησο και την Εύβοια αυξήθηκε κατά δέκα θηρεύσιμα άτομα ανά ομάδα κυνηγών. Μειώθηκε κατά δέκα ημέρες το κυνήγι της ασπρομέτωπης χήνας, ενώ απαγορεύτηκε το κυνήγι της πετροπέρδικας (Alectoris graeca) στο Εθνικό Πάρκο Χελμού Βουραϊκού.

Τέλος, συνεχίζεται η απαγόρευση της θήρας στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου της Στροφυλλιάς.

ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, συζητήθηκε το περιεχόμενο της Ρυθμιστικής Απόφασης για τη θήρα 2016 - 2017.

Η νέα Ρυθμιστική ακολουθεί την περσινή με ελάχιστες, και όχι σημαντικές αλλαγές.

«Η επανάληψη στην ουσία της περσινής Ρυθμιστικής αποτελεί σημαντική επιτυχία μας» σχολιάζουν μέσω ανακοίνωσής τους τα μέλη της Συνομοσπονδίας.

Συγχρόνως υποστηρίζουν ότι αυτή η επιτυχία «στη μεγάλη κινητοποίηση και δραστηριοποίηση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών, των Κυνηγετικών Συλλόγων και μεμονωμένων κυνηγών που απέδειξαν την αδιάσπαστη ενότητά μας, το συμπαγές μέτωπο και την ομοψυχία μας, παρά τις προσπάθειες κάποιων να μας διασπάσουν. Η επανάληψη της περσινής Ρυθμιστικής είναι νίκη των 200.000 κυνηγών! Στα αδιάσειστα επιστημονικά, νομικά και πραγματικά επιχειρήματά μας που απαντούσαν πειστικά στις όποιες προτάσεις των αντικυνηγών και των όποιων φορέων και προσώπων που εκφράζουν απόψεις χωρίς να έχουν καμία σχετική γνώση. Στο γεγονός ότι ο κ. Τσιρώνης αφού έλαβε υπόψη του τις διάφορες προτάσεις κατέληξε στην ουσιαστική επανάληψη της περσινής Ρυθμιστικής. Τον ευχαριστούμε γι’ αυτή την απόφασή του και δηλώνουμε, για μια ακόμη φορά ότι είμαστε στη διάθεσή του για εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία προς όφελος του περιβάλλοντος που αποτελεί κοινό μας στόχο. Στη στάση και τις ενέργειες των έξι πολιτικών κομμάτων για τη στήριξη της επανάληψης της περσινής Ρυθμιστικής με ιδιαίτερη μνεία και έμφαση των παρεμβάσεων υπουργών και βουλευτών των κομμάτων της Κυβέρνησης, των οποίων η βοήθεια ήταν εξόχως σημαντική. Στην απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών και στην ουσιαστική βοήθεια της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης, Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος που είναι η αρμόδια για τη Ρυθμιστική Απόφαση Υπηρεσία».

Σύμφωνα με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία οι διαφορές σε σχέση με την περσινή Ρυθμιστική είναι η αύξηση του ορίου κάρπωσης του αγριογούρουνου από πέντε σε έξι άτομα και στην Πελοπόννησο και Εύβοια ακόμη μεγαλύτερη, η μείωση κατά 10 ημέρες της περιόδου θήρας της ασπρομετωπόχηνας, κυνήγι αλεπούς, χωρίς σκύλο, από 20 Αυγούστου μέχρι 15 Σεπτέμβρη και στις υπόλοιπες περιοχές εκτός των ζωνών διάβασης, περιορισμένη χωρικά και για ένα μόνο έτος, απαγόρευση της Πετροπέρδικας στην περιοχή του Χελμού.

Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας Βαγγέλης Μπαλατσός καλεί όλους τους κυνηγούς να μην εφησυχάσουν. «Οφείλουμε όλοι να είμαστε κοντά στους Κυνηγετικούς Συλλόγους και να διατηρήσουμε την ενότητα της πανελλήνιας κυνηγετικής οικογένειας για να προφυλάξουμε το μακροχρόνιο έργο μας, να προστατεύουμε την κυνηγετική δραστηριότητα και να αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε κίνδυνο ή απειλή», δήλωσε για να ευχηθεί σε όλους τους κυνηγούς «καλή κυνηγετική χρονιά, αναίμακτη, με σεβασμό στη φύση, στον συνάνθρωπο και τους νόμους που διέπουν και στηρίζουν τη δραστηριότητά μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass