ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΛΑ

Κυνήγησαν τους λαθραλιείς και έσωσαν τα ψάρια

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2016 12:32 | Τελευταία ενημέρωση: 19 Αυγ 2016 12:42

Της Λένας Κισσάβου

Εντυπωσιακή εμφανίζεται η πτώση των κρουσμάτων λαθραλιείας, στη μοναδική λίμνη του θεσσαλικού κάμπου, στην Κάρλα, που παρουσιάζεται στο διάστημα των τελευταίων πέντε χρόνων, με τον αριθμό των περιστατικών να μειώνονται κατακόρυφα στην περιοχή.

Από τα χιλιάδες καλάμια αλιείας, που εντοπίζονταν στις όχθες των ταμιευτήρων το 2011, και τις γεμάτες ψαριές στα καλάθια, έφτασε σήμερα να είναι ελάχιστοι αυτοί που δεν συμμορφώνονται με την οδηγία απαγόρευσης της αλιείας στην περιοχή και πιάνονται στα «δίχτυα» των αρμόδιων φορέων.

Αυτό οφείλεται στη συνεχή και εντατική φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής της λίμνης, από τον Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας -Μαυροβουνίου -Κεφαλόβρυσου –Βελεστίνου, που έβαλε στόχο να επιτύχει στο μέγιστο τον σκοπό της, διαφυλάσσοντας το οικοσύστημα και τα κατέφερε.

«Κυνήγησε» με πείσμα κάθε παράνομη δράση και έδωσε ισχυρό «χτύπημα» στη λαθραλιεία, όπως δείχνουν τα στοιχεία που μας παραθέτει ο φορέας και για του λόγου το αληθές, οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους, όσο αφορά στα άτομα που συνελήφθησαν να ψαρεύουν παράνομα, από το 2011 έως σήμερα:

-2011: 3.623 άτομα

-2012: 142 άτομα

-2013: 10 άτομα

-2014: 81 άτομα

-2015: 67 άτομα

-2016: 97 άτομα μέχρι και σήμερα.

Φέτος διαπιστώνεται μια αύξηση των περιστατικών παράνομης αλιείας, με το συντριπτικό ποσοστό των ατόμων που συλλαμβάνονται να είναι αλλοδαποί.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Φορέα, κ. Ιφιγένεια Κάγκαλου, συνήθως γίνεται σύσταση και ενημέρωση στους λαθραλιείς για την απαγόρευση αλιείας, που υπάρχει στον ταμιευτήρα της Κάρλας, κανονισμό που έχει εκδώσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και στη συνέχεια απομακρύνονται.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσή τους, καλείται η τοπική αστυνομία να αναλάβει.

Η κ. Κάγκαλου αναφέρει στην «Ε», ότι το φαινόμενο έχει εμφανώς μειωθεί και ο φορέας βρίσκεται σταθερά και καθημερινά σε επαγρύπνηση.

Η ίδια υποστηρίζει επίσης πως: «Αποστολή του Φορέα είναι να συνδυάσει τη διαφύλαξη και προστασία της αισθητικής, οικολογικής και πολιτισμικής αξίας της λίμνης Κάρλας και της ευρύτερης περιοχής Μαυροβουνίου- Βελεστίνου- Κεφαλοβρύσου, και ταυτόχρονα την κοινωνική- οικονομική ανάπτυξή της. Ασφαλώς πρόκειται για προσπάθεια με την οποία οι αρχές διατήρησης και προστασίας της φύσης, θα συμβάλλουν στην εναρμόνιση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Αυτό που απαιτείται άμεσα είναι μια νέα φιλοσοφία για την προστασία- διαχείριση και ανάπτυξη της λίμνης η οποία θα σέβεται αφενός το φυσικό περιβάλλον αφ’ετέρου τις ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν περιβαλλοντική διάσταση. Για να επιτευχθεί χρειάζονται, η γνώση, τα ‘εργαλεία’, η πολιτική βούληση και απαραίτητα η κοινωνική συναίνεση».

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Να σημειωθεί ότι σήμερα στον ταμιευτήρα της Κάρλας έχουν εντοπιστεί περί τα δέκα είδη ψαριών (κιτρινοειδή) και η απαγόρευση αλιείας τους, από τον περιφερειάρχη Θεσσαλία Κ. Αγοραστό, αναφέρει ότι ελήφθη έχοντας υπόψη μεταξύ άλλων «την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την ισορροπημένη ανάπτυξη του υπό διαμόρφωση οικοσυστήματος της υπό δημιουργία λίμνη Κάρλα, το οποίο εις την παρούσα φάση της επανασύστασης είναι ασταθές, αφού όλες οι παράμετροι (βιολογικές, χημικές και φυσικές) βρίσκονται σε διαδικασία διαμόρφωσης των τελικών τιμών τους, που θα λάβουν, σε χρονικό διάστημα που θα εξαρτηθεί από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (ηλιοφάνειας βροχοπτώσεων κ.λπ.), μετά το πέρας της πλήρωσης της λίμνης µε νερό.

Επιπλέον, το γεγονός, ότι δεν έχουν διαμορφωθεί πλήρως τα πεδία διαβίωσης και αναπαραγωγής των ψαριών, τη στιγμή μάλιστα που τα όρια της λίμνης, όσο αυτή βρίσκεται στη φάση πλήρωσης, ευρίσκονται σε δυναμική διαμόρφωση, καθώς επίσης, την ανάγκη προστασίας των υδρόβιων οργανισμών της υπό δημιουργία λίμνης Κάρλας, (ιχθύων κ.λπ.) (περιοχή NATURA) και το γεγονός ότι, το πρόγραμμα ελέγχου της ποιοτικής κατάστασης των εισερχομένων υδάτων στην υπό δημιουργία λίμνης Κάρλας µέσω των διωρύγων και των αποστραγγιστικών τάφρων της περιοχής, είναι σε εξέλιξη».

Όπως αναφέρεται στην απόφαση «απαγορεύεται η επαγγελματική και ερασιτεχνική αλιεία, σε όλη την έκταση της υπό δημιουργία λίμνης Κάρλας, στις τάφρους και σε όλες τις υδατοσυλλογές μέσα και γύρω από αυτήν, ενώ η εφαρμογή της παρούσας απόφασης αναθέτεται στα αρμόδια Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής. Στους παραβάτες των διατάξεων της παρούσας επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται µε τις διατάξεις του Ν∆ 420/1970 άρθρο 11 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει».

Ο ΦΟΡΕΑΣ

Ο Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου - Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) και συστάθηκε το 2003.

Σκοπός της δημιουργίας του είναι η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου σε τμήματα της περιοχής φύσης της περιοχής Κάρλας – Μαυροβούνιου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου και ειδικότερα:

• Η διαχείριση και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής Κάρλας – Μαυροβούνιου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου.

• Η διαχείριση και ανάδειξη του υπό σύσταση λιμναίου περιβάλλοντος της Κάρλας και των λοιπών λιμνών (ταμιευτήρων) της περιοχής, καθώς και της ευρύτερης αυτών περιοχής.

• Η ανάδειξη, η διαχείριση των υφιστάμενων ενδιαιτημάτων της πανίδας – χλωρίδας, με ιδιαίτερη έμφαση της ορνιθοπανίδας της περιοχής.

• Η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω, της ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων και ιδιαίτερα των υδατικών πόρων της περιοχής, με έμφαση, στην εφαρμογή των αρχών, της περιβαλλοντικής κατεύθυνσης στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, καθώς και στην ανάπτυξη υποδομών παραγωγής ενέργειας, φιλικών προς το περιβάλλον.

• Η ανάπτυξη ήπιων μορφών εναλλακτικού τουρισμού.

• Η εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση του κοινού και των φορέων για την αρμονική συνύπαρξη ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και φυσικών διεργασιών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass