Ο «ΟΦΙΟΕΙΔΗΣ ΣΑΛΑΜΠΡΙΑΣ» ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΚΑΜΠΟΥ

Η άγρια ομορφιά του Πηνειού

* Εκεί όπου διαρρέει στενά που θυμίζουν φαράγγι, δημιουργεί σε ένα μικρό καταρράκτη, πλημμυρίζει εκτάσεις…

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2015 10:45 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:36

Κείμενο – φωτογραφίες, Κώστας Τσόλας

Σε άλλες περιοχές, κυρίως της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και της Δυτικής Θεσσαλίας με τους νοτιάδες, τις έντονες βροχοπτώσεις και το λιώσιμο του χιονιού στα ψηλά βουνά οι χείμαρροι γίνονται επικίνδυνα ορμητικοί και ξεχύνονται προς τον θεσσαλικό κάμπο με κέντρο αναφοράς τη θεσσαλική πρωτεύουσα, τη Λάρισα. Ο κάμπος αυτή τη φορά δέχτηκε από τον Πηνειό τεράστιους όγκους νερού χωρίς ωστόσο να υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη.

Ωστόσο στις περιοχές της Λάρισας, του Τυρνάβου, αλλά και της κοιλάδας των Τεμπών οι εικόνες του «οφιοειδούς Σαλαμπριά» των Βυζαντινών χρόνων, του Πηνειού της αρχαιότητας αλλά και του σήμερα είναι εντυπωσιακές.

Ο Πηνειός στον κάμπο της Λάρισας έχει και άλλα «Τέμπη» πέρα από αυτά που όλη η Ελλάδα γνωρίζει.

Τα στενά της «Γούντσας», στην Αμυγδαλέα. Τα «δεύτερα Τέμπη» της περιοχής θεωρούνται ως ένα φυσικό εμπόδιο ώστε τα νερά του ποταμού να μην φτάσουν από την περιοχή των Τρικάλων στην πεδιάδα της Λάρισας ανεξέλεγκτα. Κι όμως οι πλημμύρες δεν έλειπαν μέχρι και πριν κάποιες δεκαετίες τόσο στην πόλη της Λάρισας όσο και στην ευρύτερη περιοχή μέχρι την κατασκευή της νέας κοίτης του ποταμού στη Λάρισα και τα αναχώματα που έγιναν τότε, πριν τον πόλεμο του 1940.

Στη συνέχεια ο «Σαλαμπριάς» διέρχεται δίπλα από τη Λάρισα και φτάνει στα στενά της Ροδιάς ή Στενά Μουσαλάρ, όπου εκεί υπάρχει και ένα μικρός καταρράκτης ύψους 3 – 4 μέτρων. Αφού δεχτεί και τα νερά του Τιταρήσιου ο ποταμός εισέρχεται στα στενά τα οποία είναι άγνωστα για τον πολύ κόσμο. Είναι όμως εντυπωσιακά, αφού το ποτάμι αναγκάζεται να μπει σε ένα στενό και άγριο φαράγγι όπου δίπλα του δεν υπάρχει ούτε καν μονοπάτι για να βγει και να απλωθεί, μετά το χωριό Παραπόταμος στον μικρό κάμπο πριν να εισέλθει και πάλι στην κοιλάδα των Τεμπών.

Ο φακός της «Ε» βρέθηκε στα στενά της Ροδιάς, όπως και στα Τέμπη και οι φωτογραφίες κυριολεκτικά δείχνουν μόνο ένα μικρό κομμάτι του μεγαλείου της φύσης.

Με μικρή πεζοπορία ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την μοναδική εικόνα του Πηνειού στα στενά της Ροδιάς, εικόνα που προσομοιάζει με μεγάλα φαράγγια. Η διαδρομή βατή και ο χώρος προσβάσιμος και με απλό αυτοκίνητο. Δεν έχει ο αναγνώστης παρά να επισκεφθεί τον χώρο μετά τη Ροδιά Τυρνάβου προς Γόννους αμέσως δεξιά εκεί που υπάρχει και το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, (υπάρχει πινακίδα) στη θέση «Μπογιατζί» και με λίγο περπάτημα να αντικρύσει το μεγαλείο του ποταμού από ψηλά, όχι στην ήρεμη εικόνα του στο κάμπο, αλλά αντίθετα σε ένα ορμητικό ποτάμι όπου ότι βρεθεί μπροστά του δεν το σταματάει τίποτα. Χαμηλά υπάρχει και χώρος για πικ – νικ δίπλα στον Πηνειό χωρίς κανένα κίνδυνο.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΕΜΠΩΝ

Επίσης τώρα με τα ορμητικά του νερά ο Πηνειός εντυπωσιάζει και είναι εφικτό να απολαύσει ο επισκέπτης το ορμητικό ποτάμι λόγω και της κρεμαστής πεζογέφυρας της Αγίας Παρασκευής, στην Κοιλάδα των Τεμπών όπου τα νερά του ποταμού εγκλωβίζονται στα στενά μεταξύ Ολύμπου και Κισσάβου πριν χυθούν στον Θερμαϊκό Κόλπο. Χθες μάλιστα η στάθμη στην Αγία Παρασκευή ήταν τόσο ψηλά που κυριολεκτικά σκέπασε τις πηγές κάτω από το ναό.

Εικόνες μοναδικές του ποταμού και ευχάριστες όταν από τα νερά του δεν προκύπτουν κίνδυνοι και άλλα προβλήματα.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass