ΚΑΡΛΑ - ΤΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ «ΘΕΡΕΤΡΟ» ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ

Όταν τα πουλιά ζωγραφίζουν…

*Έρχονται από την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη για να ξεχειμωνιάσουν στην περιοχή

Δημοσίευση: 27 Νοε 2016 15:22

Σε χειμερινό «θέρετρο» για τα μεταναστευτικά πουλιά μετατρέπεται τους μήνες του χειμώνα η παρακάρλια περιοχή. Άλλοτε φτιάχνοντας τεράστια σχήματα που θυμίζουν πουλιά, άλλοτε πάλι σαν μαύρες σταγόνες στον γαλάζιο ουρανό οι αγέλες από τα γκαραβέλια «ζωγραφίζουν» στον μεγάλο καμβά της φύσης. Γνωστή εικόνα στον θεσσαλικό κάμπο αυτή την εποχή.

Μαυροπούλια ή γκαραβέλια, τα γνωστά κοινωνικά πουλιά που ταξιδεύουν κατά σμήνη, σε μεγάλους σχηματισμούς καταφθάνουν στις παρακάρλιες περιοχές για να περάσουν τον χειμώνα. «Εκεί που φτερουγίζει ο νους, εκεί που ξημερώνει, μαργώνουν τα πουλιά της γης, κι ούτε ένα δεν ζυγώνει», λέει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, γι’ αυτό και αυτά για να μη παγώσουν κάνουν χιλιάδες χιλιόμετρα προκειμένου να βρουν το χειμερινό τους «θέρετρο» για να περάσουν τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Τα 88 είδη πτηνών έχει φτάσει ο κατάλογος της ορνιθοπανίδας στην περιοχή οικοανάπτυξης Κάρλα-Μαυροβούνι-Κεφαλόβρυσο-Βελεστίνο καθώς είναι μία από τις σημαντικότερες περιοχές της Θεσσαλίας σε ό,τι αφορά στο φυσικό περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα.

«Η περιοχή είναι σημαντικός τόπος διαχείμασης, κυρίως, υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, προερχόμενων από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, κατά το χρονικό διάστημα Νοέμβριος - Μάρτιος. Αυτά τα είδη πουλιών μετακινούνται στο χώρο της Μεσογείου κατά τους χειμερινούς μήνες και οι μετακινήσεις τους επηρεάζονται άμεσα από τις κλιματικές συνθήκες», αναφέρει ο Δημήτρης Μιχαλάκης από τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου.

Στις παρακάρλιες περιοχές περνούν τους χειμωνιάτικους μήνες κύκνοι, βαρβάρες, ψαλίδες, χουλιαρόπαπιες, κιρκίρια, σφυριχτάρια, πρασινοκέφαλες πάπιες, σαρσέλες, καπακλήδες, γκισάρια, βαλτόπαπιες, που ανήκουν στην οικογένεια «νησσίδες».

Επίσης, τον χειμώνα τον περνάει στην Κάρλα η καλημάνα, το νανοβουτηχτάρι, το σκουφοβουτηχτάρι, το μαυροβουτηχτάρι, ο κορμοράνος και η λαγγόνα. Ο αργυροπελεκάνος και ροδοπελεκάνος, σταχτοτσικνιάς, ο λευκοτσικνιάς, ο αργυροτσικνιάς, ο ήταυρος.

Από την οικογένεια ciconiidae διαχειμάζει μόνο ο μαυροπελαργός, όπως και από την οικογένεια threskiornithidae διαχειμάζει η χουλιαρομύτα και από την οικογένεια phoenicopteridae διαχειμάζει το φοινικόπτερο.

Καταφύγιο στην Κάρλα βρίσκουν η γερακίνα, η αετογερακίνα και ο καλαμόκιρκος. Παράλληλα, στην περιοχή βρίσκεται το βραχοκιρκίνεζο, το νανογέρακο, η φαλαρίδα, η τουρλίδα, η λασποσκαλίδρα, ο ακτίτης, το μπεκατσίνι. Ο μαυροκέφαλος γλάρος, ο ασημόγλαρος, ο καστανοκέφαλος γλάρος, η λευκοσουσουράδα, το ψαρόνι, η αλκυόνη.

Η Κάρλα , όπως και στο παρελθόν, αποτελεί και σήμερα σημαντικότατο ενδιαίτημα που προσφέρει τροφή και προστασία σε μεγάλο αριθμό ειδών πτεροπανίδας, που επιλέγουν την περιοχή για τη διαχείμασή τους.

Από τις καταμετρήσεις των πληθυσμών από το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας Μαυροβουνίου Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ειδών και σε ολοένα και μεγαλύτερους πληθυσμούς επιλέγουν την Κάρλα είτε ως τόπο αναπαραγωγής είτε ως χώρο διαχείμασης είτε ως ενδιάμεσο τόπο ανάπαυσης στη μεγάλη τους μεταναστευτική πορεία.

«Η σημαντικότητα του τόπου επιτάσσει σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, τη συνέχιση των προσπαθειών για τη βελτίωση των περιβαλλοντικών παραμέτρων του έργου της Κάρλας», επισημαίνεται από τον Φορέα ενώ προσθέτουν ότι «προς την κατεύθυνση αυτή λογίζεται και η συνέχιση και ενίσχυση της λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης ως του πλέων αρμόδιου για τη προστασία, τη παρακολούθηση, τη διαχείριση και προβολή της προστατευόμενης περιοχής».

Ζωή Παρμάκη

Φωτ.: Βασίλης Αγοραστός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass