Καθαρίζουν «Γκοσμπασανιώτης» και Πηνειός

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2015 8:20
Σε εστία μόλυνσης έχει μετατραπεί η τάφρος «Ι 8» που διασχίζει τις συνοικίες της Τούμπας και του Αγ. Γεωργίου Σε εστία μόλυνσης έχει μετατραπεί η τάφρος «Ι 8» που διασχίζει τις συνοικίες της Τούμπας και του Αγ. Γεωργίου

 

Στον καθαρισμό τμήματος της τάφρου «Ι 8» στον Αγ. Γεώργιο, αλλά και στον Πηνειό ποταμό, η εσωτερική κοίτη του οποίου είναι γεμάτη από ξερά δέντρα, προχωρά άμεσα η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Λάρισας με πρόσφατη απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου και στο πλαίσιο περιβαλλοντικών της δράσεων.

Η τάφρος «Ι 8» αποτελεί συνέχεια του χειμάρρου «Γκοσμπασανιώτη» - όπως τον ξέρουν οι παλαιότεροι - που τον περασμένο Σεπτέμβριο πλημμύρισε τη Νίκαια (σ.σ. εκεί ο ίδιος χείμαρρος ονομάζεται «Νεμπεγλεριώτης»).

Χείμαρρος που ξεκινά από τη Νέα Λεύκη, διασχίζει τη Νίκαια και καταλήγει μέσω συνοικιών της Λάρισας στον Πηνειό, όπως αποδείχθηκε με την περσινή υπερχείλισή του, όταν τα ορμητικά νερά του αιφνιδίασαν Λαρισαία οδηγό που συνοδευόμενη από φίλη της, επέστρεφε ξημερώματα στο σπίτι με το Ι.Χ αυτοκίνητο.

Το αυτοκίνητο των δυο κοριτσιών, που αγνοούσαν τον κίνδυνο του χειμάρρου, παρασύρθηκε στη συνοικία της Τούμπας με την εφιαλτική περιπέτεια των κοριτσιών να έχει αίσιο τέλος ενώ το αυτοκίνητο… «αποκαλύφθηκε» ώρες αργότερα, όταν έπεσε η στάθμη των νερών.

Το έργο του καθαρισμού (αυτοφυής βλάστηση κλπ) αφορά μόνο στην τάφρο «Ι 8» που διασχίζει τις συνοικίες της Τούμπας και του Αγ. Γεωργίου και όχι στη συνέχειά της (από το αεροδρόμιο της 110 ΠΜ έως τη γέφυρα της Ν. Σμύρνης) που ονομάζεται τάφρος «Ι 1».

Η καθαριότητα της τάφρου «Ι 8» επιβάλλεται τόσο για λόγους υγιεινής όσο και για λόγους ασφαλείας, μετά το περιστατικό πέρυσι με τις δυο νεαρές Λαρισαίες. Οι ίδιοι λόγοι επιβάλλουν και τον καθαρισμό της τάφρου «Ι 1» με το έργο να μετατίθεται για αργότερα καθώς αναζητείται μόνιμη λύση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Για τη ΔΕΥΑΛ είναι θέμα προτεραιότητας» σημειώνει στην «Ε» ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Θεόδ. Καφφές με αφορμή την πρωτοβουλία της Δημοτικής Επιχείρησης, διευκρίνιση που γίνεται καθώς οι δυο τάφροι, «ιδιοκτησιακά» ανήκουν στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου ενώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ανήκει το μέρος της υδραυλικής διαχείρισης, με αποτέλεσμα ο Δήμος Λαρισαίων, παρότι αφορά στους κατοίκους της πόλης, να μην έχει «αρμοδιότητα».

Υπενθυμίζεται πως μόνιμη λύση για τη διευθέτηση («κλείσιμο») της τάφρου είχε αναζητήσει και η προηγούμενη δημοτική αρχή το 2010, εξέλιξη που πάγωσε μετά τη μη έγκριση μελέτης από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

ΠΗΝΕΙΟΣ

Στο πλαίσιο λοιπόν των περιβαλλοντικών της δράσεων η ΔΕΥΑΛ προγραμματίζει τον καθαρισμό της εσωτερικής κοίτης του Πηνειού. Το προϋπολογιζόμενο κόστος των εργασιών ανέρχεται στις 20.000 ευρώ και θα περιλαμβάνει το τμήμα της εσωτερικής κοίτης του Πηνειού ποταμού από τη γέφυρα ΔΕΥΑΛ έως τη γέφυρα Ν. Σμύρνης.

Οι εργασίες, όπως διευκρινίζεται από τη ΔΕΥΑΛ «προβλέπεται να γίνουν από εξειδικευμένο συνεργείο με χρήση αλυσοπρίονων από πλωτό μέσο και απομάκρυνση των πεσμένων ξερών κορμών από τη ροή του ποταμού. Επίσης προβλέπεται ο καθαρισμός των πρανών της κοίτης του Πηνειού ποταμού από ξηρή βλάστηση, η έντεχνη περαίωση εργασιών κοπής μεγάλων δένδρων και απομάκρυνσης της χαμηλής χλωρής βλάστησης στην εσωτερική κοίτη του Πηνειού.

Οι παραπάνω εργασίες προγραμματίζεται να γίνουν χωρίς να καταστραφούν τα υφιστάμενα δένδρα και υπό την καθοδήγηση αρμόδιων υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων».

ΤΑΦΡΟΣ

Παράλληλα, και με τη διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού (ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 14.000 ευρώ) «αποφασίστηκε να γίνουν εργασίες στην τάφρο «Ι 8» (στη συνοικία Αγ. Γεωργίου) με σκοπό τον καθαρισμό της από την αυτοφυή βλάστηση (θάμνοι, καλάμια κλπ.) και τη διαμόρφωση της ροής της στα σημεία που κρατάει νερά με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της συνοικίας και την απελευθέρωση της ροής της προς αποφυγή πλημμυρών. Ολόκληρη η επιφάνεια της τάφρου (πυθμένας και πρανή) θα καθαριστούν από τη βλάστηση.

Τα προϊόντα καθαρισμού, εφόσον έχουν νερά θα αφεθούν για λίγο στις άκρες για να γίνει η αποστράγγιση και στη συνέχεια θα φορτωθούν και θα μεταφερθούν σε μέρος που επιτρέπεται από τις αρχές. Προβλέπεται επίσης και η διαμόρφωση του πυθμένα της τάφρου ώστε να μην κρατάει νερά, με τη χρήση χωματισμών από τα πρανή της τάφρου».

Όπως διευκρινίζει ο κ. Καφφές «παρόλο που ο καθαρισμός της τάφρου δεν είναι αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΛ, η Δημοτική Αρχή τον ανέλαβε για να βελτιώσει τη διαβίωση των κατοίκων της συνοικίας του Αγ. Γεωργίου. Πιστεύουμε όμως, πως σε συνεργασία με την Περιφέρεια και κάθε αρμόδιο φορέα, θα πρέπει να δοθεί οριστική λύση στη διευθέτηση της τάφρου. Για τη ΔΕΥΑΛ είναι θέμα προτεραιότητας» καταλήγει ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass