ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΚΑ ΓΙΑ ΑΧΕΛΩΟ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ:

Ανοίγει ο δρόμος για νερό στον κάμπο

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2014 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:28

 

Της Μαρίνας Αποστολοπούλου

«Ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι εθνικός, είναι συνολικός και είναι κεντρική θέση ότι όπου το νερό περισσεύει καλύπτοντας όλες τις ανάγκες μιας περιοχής- ακόμη και στο χειρότερο σενάριο -οφείλουμε να λάβουμε μέτρα για να μην αντιμετωπίσει καμία άλλη περιοχή πρόβλημα όταν είναι ελλειμματική. Το υδατικό ισοζύγιο το θέτουμε σε εθνικό επίπεδο. Το νερό είναι φυσικό αγαθό και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός».

Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκος Ταγαράς, ο οποίος μετά την υπογραφή προχθές Πέμπτη των σχεδίων διαχείρισης υδατικών πόρων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποίησε χθες το απόγευμα ταξίδι-αστραπή στη Λάρισα, προκειμένου να έχει συνεργασία με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Δεν ήρθα εδώ να κάνω ανακοίνωση ότι ξεκινάει το θέμα της μεταφοράς νερού. Σίγουρα όμως, μετά από την απόφαση αυτή, ανοίγει ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο κ. Ταγαράς, οποίος σχολίασε ότι καλύφθηκε ένα έλλειμμα νομικό και θεσμικό με τα σχέδια διαχείρισης.

Η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ στη Λάρισα, προφανώς υπογραμμίζει και την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει- μετά την ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια- και το θέμα της μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου προς τη θεσσαλική πεδιάδα.

Άλλωστε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της «Ε» αν η Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου ο κ Ταγαράς ήταν κατηγορηματικά θετικός εντάσσοντάς το σε μία γενικότερη εθνική πολιτική διαχείρισης υδάτων, ενώ ανέφερε ότι εν ευθέτω χρόνω και ο Α. Σαμαράς θα τοποθετηθεί για το θέμα, μετά την εξαγγελία που έκανε προχθές για την επανεκκίνηση του έργου της Μεσοχώρας.

Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ επισήμανε:

Τα δύο σχέδια διαχείρισης για τη Θεσσαλία και τη Δυτική Στερεά, σημείωσε, ήταν η αιτία να μπορούμε να απεμπλέξουμε το θέμα της κατασκευής του υδροηλεκτρικού φράγματος της Μεσοχώρας και παράλληλα να δρομολογηθεί και η δυνατότητα της μεταφοράς νερού των 250 εκ. κυβικών από τον άνω ρου του Αχελώου προς την πλευρά της Θεσσαλίας. Αυτά προβλέπονται άλλωστε και στα σχέδια διαχείρισης.

Τα σχέδια διαχείρισης είναι για προσαρμογή προς την οδηγία-πλαίσιο του 200/60 της ΕΕ για τα νερά, απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα έργα που εκτελούνται σε επίπεδο κάθε Περιφέρειας-όπως και της Θεσσαλίας. Η κάθε μελέτη προβλέπει τις ανάγκες που χρειάζεται να εξυπηρετήσει σε επίπεδο υδατικού διαμερίσματος, γιατί το υδατικό διαμέρισμα ξεπερνά τις δυνατότητες της Περιφέρειας και δίνει την ικανότητα να μπορούν να γίνουν έργα τα οποία αναφέρονται στη μελέτη.

Μετά από ανάλυση πολλών σεναρίων-10 σενάρια εξετάστηκαν για τη Θεσσαλία, τρία κατ’ αρχάς εγκρίθηκαν ως πιο σημαντικά και από αυτά επικράτησε το ένα. Εξυπηρετούνται πολιτικοί στόχοι, κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί, οικονομικοί για την εξυπηρέτηση της οδηγίας αυτής που δεν έχει τίποτε άλλο να κάνει παρά να καλύψει τις ανάγκες σε επίπεδο κάθε περιοχής υδατικού διαμερίσματος, για όλες τις χρήσεις: προστασία του περιβάλλοντος, προστασία όλων των αναγκών σε κάθε υδατικό διαμέρισμα και μέσα από τις μελέτες αυτές προέκυψαν από τη μία πλευρά η ελλειμματικότητα στην περιοχή της Θεσσαλίας σε νερό για να καλύψει τις ανάγκες που έχουν μπει ως στόχος και από την άλλη την πλεονασματικότητα από το υδατικό διαμέρισμα της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Γι’ αυτό και η δικαιολόγηση και η δυνατότητα και η απαίτηση για λόγους περιβαλλοντικούς της μεταφοράς νερού των 250 εκ. κυβικών μέτρων από το ένα υδατικό διαμέρισμα στο άλλο χωρίς να θιγεί η ανάγκη, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο που έχει μελετηθεί, όλων των αναγκών για όλες τις χρήσεις και για την περιβαλλοντική προστασία του υδατικού διαμερίσματος της Δυτικής Στερεάς.

Και θέλω να επισημάνω ότι τα 250 εκ. κυβικά μέτρα νερό, που θέτει η μελέτη ως δυνατότητα μεταφοράς ποσότητας αντιστοιχεί περίπου στο 5% της όλης ποσότητας που από τον Αχελώο εκβάλλει στη θάλασσα.

Σίγουρα είναι μία ήπια περιβαλλοντική επέμβαση που δεν δημιουργεί σε κανένα υδατικό διαμέρισμα πρόβλημα. Άλλωστε μπορεί σε εθνικό επίπεδο η πατρίδα μας να έχει χωριστεί σε 14 υδατικά διαμερίσματα, τα 10 τα έχουμε ήδη υπογράψει, τα δύο της Θεσσαλίας και της Στερεάς τα υπογράψαμε προχθές και απομένουν άλλα δυο, της Κρήτης και του Αιγαίου, μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε υπογράψει και αυτά. Άρα για πρώτη φορά αποκτάμε υπεύθυνα ένα ενιαίο πλαίσιο και κανόνες για θέματα διαχείρισης, προστασίας, ποιότητας και αξιοποίησης και αντιμετώπισης όλων των υδάτινων αναγκών σε εθνικό επίπεδο.

Θα είμαστε συνολικά αποτελεσματικοί στο να μην παρουσιαστούν φαινόμενα όπως στη Θεσσαλία, της επικίνδυνης τάσης ερημοποίησης.

Η πολιτική βούληση υπάρχει και θα εκφραστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως εκφράστηκε και προχθές ως απόρροια της έγκρισης των διαχειριστικών σχεδίων σχετικά με την απεμπλοκή του θέματος της Μεσοχώρας, όπως απεμπλέκεται και η δυνατότητα της μεταφοράς του νερού μέσα από τις μελέτες.

Μετά από την έγκριση αυτών των διαχειριστικών σχεδίων, σε εθνικό επίπεδο υδατικών διαμερισμάτων, δίνεται η δυνατότητα, επίσημα, υπεύθυνα και με προσαρμογή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα ποιότητας, ποσότητας νερών και αξιοποίησης με συγκεκριμένους τρόπους και στόχο εθνικό. Το νερό δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, είναι ένα αγαθό το οποίο πρέπει να το διαχειριζόμαστε με τέτοιο τρόπο που να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες σε εθνικό επίπεδο. Και όπου περισσεύει, και αυτό αποδεδειγμένα περισσεύει-όχι γιατί κάποιος εκτιμά εξ αποστάσεως χωρίς να έχει γνώση, εμπειρία και την ικανότητα να δώσει υπεύθυνες απαντήσεις.

Είναι λοιπόν εθνική υπόθεση το θέμα της αξιοποίησης και της διαχείρισης των νερών. Δεν συζητάμε να έχει ο γείτονας, να περισσεύει το νερό και να χύνεται στη θάλασσα και ο άλλος δίπλα να βλέπει την περιοχή του να ερημώνεται, την παραγωγή του να καταστρέφεται και ο ίδιος να κινδυνεύει. Ο σχεδιασμός είναι εθνικός, είναι συνολικός και είναι κεντρική θέση ότι όπου το νερό περισσεύει καλύπτοντας όλες τις ανάγκες μιας περιοχής ακόμη και στο χειρότερο σενάριο οφείλουμε να λάβουμε μέτρα σαν και αυτά που συζητάμε σήμερα για να μην αντιμετωπίσει καμία άλλη περιοχή πρόβλημα όταν είναι ελλειμματική. Το ισοζύγιο λοιπόν το θέτουμε σε εθνικό επίπεδο.

Δεν ήρθα εδώ να κάνω ανακοίνωση ότι ξεκινάει το θέμα της μεταφοράς νερού. Σίγουρα μετά από την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί πριν την απόφαση δεν μπορούσε κανείς να κάνει τίποτα, ούτε για τη Μεσοχώρα, ούτε για το θέμα της μεταφοράς του νερού. Για πρώτη φορά υπάρχει διαχειριστική μελέτη σε επίπεδο υδατικού διαμερίσματος και συνολικά σε επίπεδο χώρας. Μελέτες που ζητούσε και το Συμβούλιο Επικρατείας γιατί ήταν έλλειμμα θεσμικό και νομικό και πολλά έργα τα οποία ήταν να κατασκευαστούν δεν μπορούσαν να γίνουν.

Η μελέτη αποδεικνύει ότι η Θεσσαλία θέλει μία ποσότητα νερού, τι ικανότητες έχει από τα επιφανειακά και υπόγεια νερά για να καλύψει τις ανάγκες της ενώ κατέληξε ότι και πάλι δεν καλύπτονται οι ανάγκες γι’ αυτό και απαιτείται για λόγους περιβαλλοντικούς να γίνει η μεταφορά νερού για να έχουμε τελικά περιβαλλοντική ισορροπία σε εθνικό επίπεδο αρά και το περιβάλλον προστατεύεται, και αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, να μεταφέρουμε νερό από μία περιοχή που καλύπτει τις ανάγκες της σε μία άλλη που δεν τις καλύπτει για να είμαστε περιβαλλοντικά ισορροπημένοι, όχι μόνον για τη γενιά τη δικιά μας αλλά και για τις επόμενες γενιές. Το νερό είναι φυσικό αγαθό και δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.

Εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στο υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας και τη σημασία που έχει σε εθνικό επίπεδο καθώς πρόκειται για μία μονάδα που θα παράγει πράσινη ενέργεια και σε περιόδους αιχμής η παραγωγή της θα αντιστοιχεί στο 10% της συνολικώς παραγόμενης ενέργειας.

Υπενθύμισε δε (αναλυτικά αναφέρθηκε η «Ε» χθες στο θέμα) ότι στα 13 χρόνια που είναι σταματημένο το έργο της Μεσοχώρας η ΔΕΗ έχασε περί τα 300 εκ. ευρώ.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, επισήμανε τη σημαντική συμβολή του Ν. Ταγαρά στην προώθηση των σχεδίων υδατικής διαχείρισης και δήλωσε: «Αναμφίβολα πρόκειται για ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις. Ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε να προχωρήσουν γρήγορα όλες οι διαδικασίες. Πρώτη θετική εξέλιξη είναι η υπογραφή των διαχειριστικών σχεδίων της υδατικής λεκάνης της Θεσσαλίας. Αυτό είναι σημαντικό γιατί μέσα στο διαχειριστικό σχέδιο αναφέρεται ότι η προσφορότερη, συμφερότερη κοινωνικά και οικονομικά λύση είναι η μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία και τον θεσσαλικό κάμπο για την αποφυγή της ερημοποίησης. Η δεύτερη θετική εξέλιξη είναι ότι ταυτόχρονα εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό η συνέχιση των έργων της Μεσοχώρας, που σημαίνει ότι τα χρήματα του ελληνικού λαού που έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα δεν θα πάνε χαμένα καθώς θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος, σε μία εποχή που υπάρχει ενεργειακό πρόβλημα, υψηλό κόστος και εισαγόμενη ενέργεια σε περιόδους μεγάλης ζήτησης. Αυτό είναι σημαντικό καθώς φέρνει και θέσεις εργασίας στην περιοχή αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ολοκληρώνεται ένα από τα δυο κομμάτια του έργου του Αχελώου. Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας, για τη μεταφορά νερού στη Θεσσαλία, όπως κάναμε και μετά την πρώτη μάχη και την πρώτη νίκη που είχαμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τη δεύτερη με την έγκριση των σχεδίων διαχείρισης της υδατικής λεκάνης της Θεσσαλίας και την τρίτη με την ανακοίνωση ότι αρχίζουν οι εργασίες στη Μεσοχώρα. Νομίζω ότι με τις μελέτες οι οποίες γίνονται για να εναρμονιστεί με τη νέα περιβαλλοντική νομοθεσία το υπόλοιπο έργο, βαδίζουμε σε σωστό δρόμο για την υλοποίησή του αλλά δεν σταματούμε να διεκδικούμε».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass